Πρύτανης ΕΜΠ: «Η 47 η επέτειος της εξέγερσης του περνά μέσα από την έξαρση της πανδημίας στη χώρα και τον κόσμο ολόκληρο», ανέφερε o Ανδρέας Μπουντουβής, Πρύτανης του ΕΜΠ σε ομιλία του.

Η 47 η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 περνά μέσα από την έξαρση της πανδημίας στη χώρα και τον κόσμο ολόκληρο. Μεγάλη και διαχρονική η οφειλόμενη η τιμή στους αγώνες για δημοκρατία και πρόοδο, υπέρτατο καθήκον και ευθύνη, ατομική και συλλογική η προστασία της υγείας των πολιτών.

Δεν πρέπει να τίθενται αντιπαραθετικά οι περιορισμοί που επιβάλλονται για την ανάσχεση της διασποράς του ιού με την εορταστική έκφραση της επετείου. Οι απώλειες συνανθρώπων μας που αυξάνονται ραγδαία, η υγεία η δική μας που είναι συζευγμένη με την υγεία των διπλανών μας, η έκκληση γιατρών και νοσηλευτών «τηρείτε τα μέτρα για να αντέξουμε κι εμείς και το σύστημα υγείας» επιβάλουν λιτό, εναλλακτικό τρόπο την απόδοση τιμής στη μνήμη της εξέγερσης.

Ως Πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου ευχαριστώ όλους όσοι συμμετέχουν χρόνια τώρα στον εορτασμό εδώ στον τόπο που γράφτηκε ιστορία για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Τους φοιτητές, τη νεολαία, το προσωπικό του ιδρύματος, τον κόσμο. Αλλά και όλους που αγαπούν, νοιάζονται και υπηρετούν το Ε. Μ. Πολυτεχνείο. Όλοι αυτοί και αυτοί που θα ‘ρθουν θα έχουν αναφορά ανάτασης το Πολυτεχνείο και πεδίο έκφρασής της το ιστορικό συγκρότημα της Πατησίων.

Αυτό το συγκρότημα που οφείλει να εκπέμπει την αίγλη της μήτρας ενός εμβληματικού ιδρύματος αλλά και να σφύζει από τη ζωντάνια που συνθέτουν η εκπαίδευση, η έρευνα, η πρωτοπορία , η δημιουργική αμφισβήτηση.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στα 183 χρόνια ζωής του, έχει κατακτήσει εξαιρετική ακαδημαϊκή θέση στην Ελλάδα, είναι συνυφασμένο με κοινωνική προσφορά, έχει αναδείξει ηγέτες σε επαγγελματικούς χώρους μηχανικών και ευρύτερους, έχει διακεκριμένους αποφοίτους στον παγκόσμιο επιστημονικό χώρο, είναι ερευνητικά ρωμαλέο και διεκδικεί με αξιώσεις καλή θέση στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη. Οτιδήποτε παρακμιακό δε θα πάει το Πολυτεχνείο πίσω.

Βία, παραβατικότητα και επεμβάσεις για την αντιμετώπισή τους είναι αντίθετες στους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς στόχους του Ιδρύματος. Είναι μεγάλος ο αγώνας που δίνεται στο ΕΜΠ στα χρόνια της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και της πανδημίας που ενέσκηψε. Αλλά το ΕΜΠ κρατάει γερά.

Αυτό πιστεύω ότι συνιστά ουσιαστική δικαίωση της γενιάς που αγωνίστηκε τότε και που σήμερα έχει παιδιά και εγγόνια που σπουδάζουν στο Πολυτεχνείο και μοχθούν για ένα καλύτερο μέλλον.

Η καλύτερη Ελλάδα είναι στα χέρια της νέας γενιάς που τώρα προκαλείται να αναζητήσει την τύχη της εγκαταλείποντας τη χώρα. Για να στηρίξουμε και να κρατήσουμε τη νέα γενιά στη χώρα, ας δουλέψουμε σκληρά όλοι, δάσκαλοι, πρυτάνεις, πολιτεία. Αυτή είναι η μάχη που πρέπει να κερδηθεί στα αμέσως επόμενα χρόνια. Αλλά η μάχη που πρέπει να κερδηθεί τώρα είναι αυτή κατά της πανδημίας. Το ΕΜΠ, κυρίως με τις επιστημονικές δυνάμεις του και το υπόδειγμα του, θα είναι στην πρώτη γραμμή και σ’ αυτή την προσπάθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025