Τον Ιανουάριο θα τοποθετηθούν οι νέοι Διευθυντές Εκπαίδευσης
Ψηφίστηκε χθες με ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε η Νέα Δημοκρατία, η τροπολογία για την επιλογή Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Με την συγκεκριμένη διάταξη καθιερώνεται για πρώτη φορά ένα σύστημα επιλογής βασισμένο στη διαφάνεια, τερματίζοντας ένα καθεστώς αναξιοκρατίας και άκρατου κομματισμού στο χώρο της εκπαίδευσης.
Συγκροτούνται 13 περιφερειακά αποκεντρωμένα συμβούλια επιλογής και δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα να επιλέξουν τους καλύτερους υποψήφιους με κριτήρια αξιοκρατίας, ισονομίας, διαφάνειας και γνώσης της τοπικής πραγματικότητας.
Στην διαδικασία της επιλογής των διευθυντών εκπαίδευσης διατηρείται η ίδια μοριοδότηση σε σχέση με την επιστημονική-παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση (11 μόρια κατά ανώτατο όριο). Διατηρείται επίσης η μοριοδότηση της υπηρεσιακής κατάστασης-καθοδηγητικής και διοικητικής εμπειρίας (15 μόρια κατά ανώτατο όριο).
Στο κριτήριο της συμβολής του υποψηφίου στο εκπαιδευτικό έργο διατηρείται η διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας (12 μόρια κατά ανώτατο όριο).
Οι υποψήφιοι που δεν συγκεντρώνουν το 20% των έγκυρων ψήφων μπορούν να συμμετέχουν στην περαιτέρω διαδικασία επιλογής χωρίς να προσμετράται η μοριοδότηση των ψήφων επί των 12 μορίων. Κατά τη ψηφοφορία αν δεν συμπληρωθεί το ποσοστό του 65 % του εκλογικού σώματος οι υποψήφιοι συνεχίζουν στην επόμενη φάση της διαδικασίας χωρίς την προσμέτρηση της μοριοδότησης του ποσοστού επί των 12 μορίων.
Στο ίδιο κριτήριο προστίθεται η διαδικασία της προφορικής συνέντευξης η οποία θα διενεργείται από τα περιφερειακά συμβούλια με πλήρη διαφάνεια (15 μονάδες κατά ανώτατο όριο).
Τα αρμόδια συμβούλια καταρτίζουν κατά αξιολογική σειρά πίνακες των υποψηφίων ανά διεύθυνση εκπαίδευσης, σύμφωνα με την συνολική μοριοδότηση και τις προτιμήσεις των υποψηφίων.
Με αφορμή τις αιτιάσεις που διατυπώθηκαν στη Βουλή κατά της συγκεκριμένης διάταξης κυρίως από την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων υπενθυμίζει τι συνέβαινε για το συγκεκριμένο θέμα τα προηγούμενα χρόνια.
Ειδικότερα:
Η διοικητική δομή της εκπαίδευσης είχε υποστεί πολλαπλές αρνητικές παρεμβάσεις κατά το απώτερο και πρόσφατο παρελθόν. Τα τελευταία 40 χρόνια όλες οι κυβερνήσεις μόλις αναλάμβαναν, διέκοπταν εντός ημερών (ούτε καν εβδομάδων) τη θητεία των στελεχών της εκπαίδευσης (Διευθυντές ΠΕ και ΔΕ), έληγαν άμεσα τη θητεία των υπηρεσιακών συμβουλίων, τοποθετούσαν «Προσωρινούς Αναπληρωτές Διευθυντές ΠΕ και ΔΕ», δεσμεύονταν για άμεσες νέες κρίσεις και νέες επιλογές και «ξεχνούσαν» τους «Προσωρινούς Αναπληρωτές Διευθυντές ΠΕ και ΔΕ» για 2 και 3 χρόνια. Για παράδειγμα, στις 5 Σεπτεμβρίου 2004 αμέσως μετά την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας, είχαμε διακοπή της θητείας και αντικατάσταση των Διευθυντών Εκπαίδευσης με «Προσωρινούς Αναπληρωτές Διευθυντές ΠΕ & ΔΕ» με την υπόσχεση ότι σύντομα θα ξεκινούσαν κανονικές κρίσεις. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κράτησε τους «Προσωρινούς Αναπληρωτές Διευθυντές ΠΕ και ΔΕ» μέχρι το Σεπτέμβριο του 2007 (για τρία ολόκληρα χρόνια), οπότε, οργάνωσε επιτέλους τη διαδικασία κρίσεων-επιλογών η οποία μάλιστα προέβλεπε συνέντευξη με 20 μόρια.
Το συμβούλιο επιλογής Διευθυντών ΠΕ & ΔΕ αποτελούνταν από 7 μέλη. Επρόκειτο για έναν καλοστημένο συγκεντρωτικό Αθηνοκεντρικό μηχανισμό επιβολής του κομματικού κράτους της ΝΔ που οδήγησε 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το 2007 σε επερώτηση προς τον τότε Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Στυλιανίδη που καταγγέλλεται ότι: «Η εκπαίδευση κομματικό λάφυρο της Νέας Δημοκρατίας! – Πρωτοφανής επιχείρηση κομματικού ελέγχου του συνόλου των 10. 000 θέσεων ευθύνης, από τους προϊσταμένους διευθύνσεων και γραφείων μέχρι την πιο μικρή σχολική μονάδα! – Αναξιοκρατία, σωρεία παρανομιών, παραβίαση κάθε έννοιας αξιολόγησης και ουδετερότητας! – Κομματικοί αξιωματούχοι κρίνουν και προάγουν εαυτούς και αλλήλους!» και συνεχίζουν οι επερωτώντες βουλευτές: «Οι επιλογές των Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Γραφείων Εκπαίδευσης στις αρχές Οκτωβρίου 2007, έδωσαν το πρώτο δείγμα γραφής: από τους 58 Διευθυντές εκπαίδευσης μόνο οι 5 δεν ανήκουν στη γαλάζια παράταξη και από τους 158 Προϊσταμένους Γραφείων περίπου οι 25 !!! Ακολούθησαν πριν από ένα δεκαπενθήμερο στο ίδιο ακριβώς σχέδιο οι επιλογές Διευθυντών Σχολικών Μονάδων».
Η μοναδική κυβέρνηση, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, που σεβάστηκε τη θητεία των επιλεγέντων Διευθυντών ΠΕ και ΔΕ, οι οποίοι είχαν επιλεγεί επί υπουργίας της κ. Διαμαντοπούλου το 2010, είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση της Αριστεράς όχι μόνο δεν διέκοψε τη θητεία τους αλλά την παρέτεινε και μετά τη λήξη της στις 31-7-2015, παρατείνοντας ταυτόχρονα και τη θητεία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Επίσης, η κυβέρνηση της Αριστεράς σεβάστηκε και προσφάτως παρέτεινε μέχρι 31 Αυγούστου 2016 τη θητεία των Σχολικών Συμβούλων. Αυτό αποδεικνύει ποιο ακριβώς είναι το ηθικό πλεονέκτημα της σημερινής κυβέρνησης έναντι όλων των προηγουμένων και στο χώρο της Παιδείας.
Για το δελτίο τύπου πατήστε εδώ.