Πανελλήνιες 2020 – «Στον ορίζοντα φαίνεται η στιγμή που τα καταστήματα και τα σχολεία θα αρχίσουν να ανοίγουν με προσεκτικά βήματα» τόνισε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του για την εξέλιξη της πανδημίας.
Η φράση αυτή αφήνει χαραμάδα ελπίδας για να ανοίξουν τα σχολεία μέσα στο Μάιο και να διεξαχθούν οι πανελλαδικές κοντά στον αρχικό προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας.
Υπενθυμίζεται ότι μετά και την τελευταία ΚΥΑ, το «λουκέτο» στα σχολεία παρατείνεται έως τις 10 Μαϊου.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πλάνο επιστροφής στην… κανονικότητα στα σχολεία καθώς ο σχεδιασμός θα γίνει από τους ειδικούς επιστήμονες και με βάση τις προτεραιότητες που υπάρχουν στα σχολεία.
Ως εκ τούτου, τα βλέμματα όλων βρίσκονται πάνω στους υποψηφίους των πανελληνίων 2020, οι οποίοι βιώνουν μία… περίεργη χρονιά καθώς βρισκόμαστε στα μέσα Απριλίου και ακόμη δεν γνωρίζουν πότε θα μπουν στα εξεταστικά κέντρα αλλά ούτε και τον αριθμό των εισακτέων για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει σχέδιο για το πώς επανέλθουν οι μαθητές στις σχολικές αίθουσες όταν δοθεί το σήμα από το ειδικούς ενώ θα υπάρχει και λεπτομερές πλάνο για το πόσοι υποψήφιοι θα υπάρχουν σε κάθε εξεταστικό κέντρο.
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, έδωσε το περίγραμμα της επιστροφής στα θρανία σημειώνοντας για μία ακόμη φορά ότι στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι πανελλαδικές μέχρι τα μέσα Ιουλίου.
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο σχεδιάζει μαζί με τους ειδικούς επιστήμονες τη χάραξη των μέτρων ώστε όταν θα ανοίξουν τα σχολεία, αυτό να γίνει με ασφάλεια για τους μαθητές.
Ερωτηθείσα για τα σενάρια του τρόπου διεξαγωγής των εξετάσεων, η υπουργός Παιδείας είπε ότι αναμένουμε τις οδηγίες των ειδικών για τη δυνατότητα και τις συνθήκες.
«Εξετάζουμε όλα τα σενάρια πρώτα για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Το πρώτο μέτρο που κοιτάζουμε είναι μεγαλύτερη απόσταση μέσα από τις τάξεις. Έχουμε και προβλέψεις για μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη για τις σχολικές εξετάσεις» τόνισε μιλώντας στο Θέμα Fm.
Στόχος μας, πρόσθεσε, είναι οι πανελλαδικές να γίνουν με τη μικρότερη δυνατή αναστάτωση για τους μαθητές.
Όσον αφορά τα δημοτικά σχολεία η Νίκη Κεραμέως είπε ότι «η διαδικασία τηλεκπαίδευσης θα συνεχιστεί μέχρι να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα στα σχολεία. Περιμένουμε τις οδηγίες των ειδικών. Γι’ αυτό ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή για να μην υπάρχει στραβοπάτημα».
Ο αριθμός των εισακτέων
Το υπουργείο πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε την περικοπή της εξεταστέας ύλης για τους μαθητές της Γ΄ λυκείου και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γνωστοποιήσει και τον αριθμό των εισακτέων για τα ΑΕΙ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των εισακτέων δεν θα διαφοροποιηθεί δραματικά σε σχέση με πέρυσι καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν θέλει να διαταράξει περαιτέρω την ψυχολογία των υποψηφίων.
Ως εκ τούτου, ο αριθμός αναμένεται να κυμανθεί κοντά στις 78.000 για όλα τα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.
Οι ημερομηνίες των πανελληνίων 2020
Το επόμενο διάστημα, και αφού υπάρχουν νεότερα δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, το υπουργείο θα είναι σε θέση να ανακοινώσει επισήμως το πρόγραμμα των πανελλαδικών.
Υπό κανονικές συνθήκες, θα ξεκινούσαν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ωστόσο τώρα, το βέβαιο είναι ότι θα μετατεθούν προς τα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου, με το σενάριο του Σεπτεμβρίου να φαίνεται πως μπαίνει για την ώρα στο «συρτάρι».
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, φαίνεται πως το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει προς τα τέλη Απριλίου παράταση του σχολικού έτος και σταδιακή επάνοδο των μαθητών στα θρανία, πιθανότατα ενός του Μαϊου.
Εάν παραστεί ανάγκη θα γίνει εντατικοποίηση των μαθημάτων για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος από την περίοδο που παρέμειναν κλειστά τα σχολεία.
Ουδείς πάντως γνωρίζει μέχρι τώρα αν τα σχολεία θα ανοίξουν για όλες τις τάξεις ή αρχικά μόνο για τους υποψηφίους των πανελλαδικών.
Σχετικά με τις προαγωγικές εξετάσεις, το υπουργείο εξετάζει το σενάριο να μη διεξαχθούν και να προαχθούν τα παιδιά με βάση τους βαθμούς των τετραμήνων.
Πανελλήνιες 2020- Νίκη Κεραμέως: Πρώτο μέτρο οι μεγαλύτερες αποστάσεις των μαθητών στις τάξεις
Πανελλήνιες 2020: Οι αλλαγές στις Πανελλαδικές από την σκοπιά ενός υποψήφιου μαθητή
Πανελλήνιες 2020: Ποιές οι αλλαγές στην εξεταστέα ύλη