Τη στιγμή που πολλά ερωτηματικά πλανώνται για το , περίπου στα 800 θα κυμαίνονται τα κρούσματα  καθημερινά στις 7 Ιανουαρίου,  μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων σύμφωνα με όσα ανέφερε o καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στο OPEN. Δείτε στο .

Συνεπώς, τέτοια νούμερα, δεν θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην απόφαση για το . Εισερχόμαστε στο πιο επικίνδυνο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου που λόγω καιρικών συνθηκών, υπάρχει η τάση οι χώροι να μένουν κλειστοί και .
Παράλληλα αρκετές φωνές  ζητούν νέα παράταση για το , παρότι που η κυβέρνηση έχει θέση ως στόχο το πρώτο κουδούνι μετά τις γιορτές να ακουστεί στις 8 Ιανουαρίου.

Από πολλούς θεωρείται παρακινδυνευμένο να ανοίξουν τα σχολεία στις 8/1, με δεδομένη την μετακίνηση των γονέων – ειδικά για παιδιά καθώς θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναζωπύρωση της πανδημίας.

Άνοιγμα σχολείων – Σημαντικό το πώς θα ανοίξουν

Να υπάρξει μια συζήτηση και ένας σχεδιασμός σχετικά με το πώς και οι υπόλοιπες δραστηριότητες, αναδεικνύοντας την ανάγκη στοχευμένων μέτρων προστασίας.

Να ενισχυθεί η απολύμανση των εσωτερικών χώρων, να ληφθούν μέτρα, όπως η εγκατάσταση συστημάτων απολύμανσης του αέρα. Τέτοια μηχανήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, με σχετικά χαμηλό κόστος, σε σχολικά λεωφορεία και τάξεις.

Το διάστημα μέχρι και τον Φεβρουάριο είναι το χειρότερο για την αερογενή μεταφορά του ιού, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Στη Σουηδία παρά τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες έχει δοθεί οδηγία για μαθήματα με ανοιχτό το παράθυρο.

Ένα μέτρο που επίσης συμβάλλει στην αποτροπή διάδοσης του ιού, είναι η ενίσχυση της .

Η κινητικότητα των εορτών θα επιφέρει μια μικρή αύξηση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα «Συνεχίζεται η αργή αποκλιμάκωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025