: H ανακοίνωσή τους αναμένεται την Τετάρτη 26 ή την Πέμτπη 27 Ιουλίου. Ωστόσο , η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Τονίζεται πως οι επιδόσεις των υποψηφίων  ήταν ελαφρώς καλύτερες στα ειδικά μαθήματα σε σχέση με πέρσι, γεγονός που ίσως πιέσει προς τα πάνω κάποιες υψηλόβαθμες σχολές που απαιτούν ειδικό μάθημα, όπως είναι οι Αρχιτεκτονικές και η Αγγλική Φιλολογία.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, πιο θολό είναι το τοπίο στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές, καθώς οι επιδόσεις ήταν περίπου παρόμοιες με πέρσι και θα επηρεαστούν και από τις συνολικές επιδόσεις στα εξεταζόμενα μαθήματα.

έχει αποδειχθεί μία αρκετά σύνθετη διαδικασία με τους πολλαπλούς συντελεστές βαρύτητας και το άνοιγμα τμημάτων από πολλά διαφορετικά επιστημονικά πεδία, να είναι πιθανό να ανατρέψουν τις εκτιμήσεις.

Κι αυτό, γιατί η ψαλίδα των επιδόσεων μεταξύ των επιστημονικών πεδίων είναι αρκετά μεγάλη ώστε να φέρει σημαντική αυξομείωση στις βάσεις. Για παράδειγμα, οι υποψήφιοι του 2ου επιστημονικού πεδίου (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών) έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις από αυτούς του 4ου (Οικονομίας και Πληροφορικής) και ανάλογα με το ποσοστό της ζήτησης ανά επιστημονικό πεδίο στις σχολές που είναι ανοιχτές και στα δύο, η βάση εισαγωγής μπορεί να διαμορφωθεί αρκετά διαφορετικά.

Μετά την ανακοίνωση των ειδικών μαθημάτων, ανά επιστημονικό πεδίο.

1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

(Ανθρωπιστικές, Νομικές Κοινωνικές Σπουδές)

Εκτόξευση αριστούχων στα Αγγλικά

Με 550 υποψηφίους περισσότερους, το εν λόγω πεδίο αυξάνει ελαφρώς τον ανταγωνισμό φέτος, αν και η τάση στα υψηλόβαθμα τμήματα αναμένεται να είναι ανοδική. Οι επιδόσεις των αριστούχων και όσων έγραψαν από 15 και πάνω ήταν αυξημένες σε σχέση με πέρσι και γι’ αυτό αναμένεται να κινηθούν προς τα πάνω αυτές οι σχολές. Σημειώνεται ότι πέρσι το «ταβάνι» του εν λόγω πεδίου ήταν η Νομική Αθήνας με βάση 17.950 μόρια.

Στην Αγγλική Φιλολογία, η οποία πέρσι κινήθηκε σε Αθήνα και ΑΠΘ στα 17.630 μόρια και 16.850 αντίστοιχα, αναμένεται αύξηση, καθώς οι αριστούχοι εκτοξεύτηκαν στους 817 από 322 πέρσι. Στις άλλες ξένες φιλολογίες, οι αριστούχοι ήταν αυξημένοι, όμως λόγω των χαμηλών παραδοσιακά βάσεων, είναι πιθανόν να μείνουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Στις χαμηλόβαθμες σχολές είναι πιο πιθανή μία μικρή μείωση, λόγω του μεγάλου ποσοστού χαμηλών επιδόσεων και κάτω από τη βάση σε ορισμένα μαθήματα.

Οσο για τη μέση ΕΒΕ αναμένεται αύξηση από 11,31 πέρυσι σε 11,73 φέτος.

2ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

(Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών)

Ανοδος σε υψηλόβαθμες,

μείωση σε χαμηλόβαθμες

Ανοδος των βάσεων αναμένεται στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο, ηπιότερη του 1ου πεδίου, καθώς οι επιδόσεις ήταν καλύτερες σε σχέση με πέρσι, ιδίως για όσους διεκδικούν τα «ρετιρέ». Η διαρροή των υποψηφίων προς άλλα πεδία, έχει συγκεντρώσει τις καλύτερες επιδόσεις σε αυτό το πεδίο, αν και πέρσι μόλις δύο σχολές Μηχανικών κατάφεραν να περάσουν το κατώφλι των 18.000 μορίων. Φέτος αναμένεται να είναι περισσότερες οι πολυτεχνικές σχολές που θα περάσουν αυτό το κατώφλι.

Τάση προς μια μικρή άνοδο φαίνεται να έχουν και οι δημοφιλείς αρχιτεκτονικές σχολές, με τους υποψηφίους που τις διεκδικούν να έχουν ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις φέτος στα ειδικά μαθήματα.

Στις χαμηλόβαθμες σχολές είναι πιθανή η μείωση, μιας και η ψαλίδα μεταξύ των «αρίστων» και όσων καταγράφουν σταθερά χαμηλές επιδόσεις παραμένει μεγάλη και φέτος.

Πάντως και σε αυτό το πεδίο η μέση Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αναμένεται αυξημένη σημαντικά φέτος στο 12,30 από 11,84 πέρσι.

3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

(Επιστημών Υγείας)

Πτώση και στις

δημοφιλείς επιλογές

Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν σε μία ολική πτώση των βάσεων στο συγκεκριμένο πεδίο, ακόμα και στις δημοφιλείς επιλογές των ιατρικών σχολών, μιας και οι επιδόσεις δεν ήταν τόσο καλές όσο πέρσι. Η Ιατρική Αθήνας πέρσι είχε βάση εισαγωγής 18.800 μόρια, ενώ φέτος αναμένεται μια μικρή πτωτική τάση.

Ενδεικτικά, στο μάθημα της Χημείας και της Φυσικής, οι υποψήφιοι του 2ου επιστημονικού πεδίου είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις από αυτούς του 3ου.

Αυτό είναι πιθανόν να επηρεάσει άμεσα σχολές που είναι ανοιχτές και από τα δύο επιστημονικά πεδία, όπως για παράδειγμα οι Γεωπονικές. Στην περίπτωση που η πλειοψηφία των προτιμήσεων στο μηχανογραφικό δελτίο προέρχεται από υποψηφίους του 2ου επιστημονικού πεδίου, είναι πιο πιθανή μια άνοδος των βάσεων, καθώς αυτοί που την διεκδικούν έχουν καλύτερες επιδόσεις.

Στο εν λόγω πεδίο, πτωτική είναι η τάση και στις μεσαίες σχολές, εξίσου δημοφιλείς όπως Φυσικοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Μαιευτική, με την πτώση να αναμένεται μεγαλύτερη στα κεντρικά πανεπιστήμια.

Η μέση Ελάχιστη Βάση εισαγωγής αναμένεται μειωμένη σε σχέση με πέρσι στο 11,63 από 12,02 πέρσι.

4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

(Οικονομίας και Πληροφορικής)

Θολό τοπίο για Πληροφορική

Πρόκειται για ένα πεδίο που τα δύο προηγούμενα χρόνια είδε σημαντικές αυξήσεις στη βάση εισαγωγής, αν και το επίπεδο των επιδόσεων παραμένει αισθητά χαμηλότερο από τα άλλα τρία επιστημονικά πεδία.

Και φέτος αναμένεται από μικρή έως και σημαντική άνοδος στις οικονομικές σχολές των κεντρικών πανεπιστημίων, που αποτελούν και τις υψηλόβαθμες του 4ου πεδίου.

Σε γενικές γραμμές, η τάση αναμένεται στο σύνολο των οικονομικών σχολών ανοδική ή στατική, ενώ πιο θολό είναι το τοπίο για τις σχολές Πληροφορικής καθώς είναι ανοιχτές και στο 2ο επιστημονικό πεδίο, το οποίο έχει πολύ υψηλότερο μέσο όρο από το 4ο. Σε αυτές τις σχολές όλα θα κριθούν στις επιλογές του μηχανογραφικού δελτίου.

Η υψηλότερη βάση πέρσι στο εν λόγω πεδίο πλησίασε τα 18.000 μόρια και φέτος αναμένεται να τα ξεπεράσει. Πάντως και φέτος, οι χαμηλόβαθμες σχολές θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, με το εν λόγω πεδίο να συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό σχολών με κάτω από 10.000 μόρια σε σχέση με τα άλλα επιστημονικά πεδία.

Η μέση ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν μεταβλήθηκε σε σχέση με πέρυσι και παρέμεινε στο 10,45.

Ειδικό Μάθημα Κάτω από τη Βάση (%) Πλήθος υποψηφίων Πάνω από τη Βάση (%) Πλήθος υποψηφίων
Ελεύθερο Σχέδιο 1,93 31 98,07 1.578
Γραμμικό Σχέδιο 9,82 155 90,18 1.424
Αγγλικά 15,38 2.118 84,62 11.650
Γαλλικά 6,30 25 93,70 372
Γερμανικά 5,25 22 94,75 397
Ιταλικά 10,99 10 89,01 81
Ισπανικά 2,35 2 97,65 83
Ειδικό Μάθημα Αριστούχοι (18-20) 2023 Αριστούχοι (18-20) 2022
Ελεύθερο Σχέδιο 58 58
Γραμμικό Σχέδιο 240 216
Αγγλικά 817 322
Γαλλικά 106 60
Γερμανικά 133 96
Ιταλικά 37 20
Ισπανικά 38 34

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025