| Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι οι μόνιμοι διορισμοί και οι προσλήψεις αναπληρωτών, ώστε να λειτουργήσουν σωστά τα σχολεία με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο, όπως δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Πώς θα γίνουν οι

Οι 4.500 μόνιμοι διορισμοί στην θα γίνουν κανονικά, ενώ στόχος της ηγεσίας είναι να στελεχωθούν επαρκώς τα σχολεία με το άνοιγμά τους.

Την προηγούμενη εβδομάδα η υπουργός Παιδείας είχε συνάντηση με το για να ενημερωθεί για την πορεία της κατάρτισης των νέων πινάκων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Ο νόμος Γαβρόγλου, που όριζε νέα κριτήρια μοριοδότησης που υπολογίζουν σε ίσους βαθμούς την προϋπηρεσία και τα ακαδημαϊκά κριτήρια, ενώ προβλέπονταν και κοινωνικά κριτήρια, όπως όλα δείχνουν αδυνατεί να εφαρμοστεί στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Σε συνάντηση που είχε η υπουργός Παιδείας και η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς, όπως αυτοί αναφέρουν, ότι δε θα είναι έτοιμοι οι πίνακες για τους αναπληρωτές βάσει του νέου νόμου.
Τα χρονοδιαγράμματα

Τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη, όπως όλα δείχνουν, θα ολοκληρωθούν οι για τους μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 40.000 εκπαιδευτικοί και προσωπικό έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για 4.500 μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή.

Στους διορισμούς περιλαμβάνονται δάσκαλοι, καθηγητές και ειδικό και εκπαιδευτικό προσωπικό (ΕΕΠ και ΕΒΠ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατανομή θα γίνει όπως ακριβώς γινόταν η κατανομή των αναπληρωτών της Ειδικής Αγωγής τα δύο προηγούμενα χρόνια. Βάσει σχεδιαγραμμάτων που ακόμα δεν έχουν λάβει το πράσινο φως από το υπουργείο Παιδείας, η κατανομή των θέσεων θα γίνει ως εξής:

1.700 δάσκαλοι
1.470 καθηγητές
1.330 ΕΕΠ και ΕΒΠ
Περίπλοκο το ζήτημα με τους αναπληρωτές

Το ζήτημα των αναπληρωτών είναι ακόμα πιο περίπλοκο καθώς ο αριθμός των αιτήσεων είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Κάθε χρόνο περίπου 100.000 δάσκαλοι και καθηγητές καταθέτουν τα χαρτιά τους με στόχο να εργαστούν κάποιους μήνες ως αναπληρωτές. Δεδομένου ότι η διαδικασία των αιτήσεων ολοκληρώθηκε μέσα στον Ιούνιο και σημειώθηκε καθυστέρηση αρκετών κρίσιμων ημερών, η διαδικασία της επεξεργασίας των στοιχείων αλλά και των ενστάσεων αποδεικνύετααι μεγάλος φόρτος εργασίας που πιθανώς να διακινδυνεύσει την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

 

Το υπουργείο Παιδείας, κατά την επεξεργασία τρόπων διασφάλισης της έγκαιρης τοποθέτησης αναπληρωτών στα σχολεία, έχει οδηγηθεί στη λύση της διατήρησης των παλιών πινάκων, ενώ ακόμα «παίζεται» και το σενάριο των προσωρινών πινάκων, αν όχι για το σύνολο των αναπληρωτών, έστω για το πρώτο κύμα που θα καλύψει τα οργανικά κενά.

Πέρσι, προσλήφθηκαν 31.300 αναπληρωτές, ενώ για φέτος το έχει εξασφαλίσει αντίστοιχο αριθμό πιστώσεων, τον οποίο θα προχωρήσει σε τοποθετήσεις ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025