Το 2005, ο υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος είχε καλέσει την ηγεσία τμήματος του ΑΠΘ στο γραφείο του, για να την πείσει ότι το τμήμα ήταν αντίστοιχο με νεοϊδρυθέν τμήμα στη Δυτική Μακεδονία. Η αιτία ήταν για να μπορούν οι φοιτητές του περιφερειακού τμήματος να λάβουν μετεγγραφή στη Θεσσαλονίκη. Εκείνη την περίοδο της δανεικής ευμάρειας, όταν τα τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ φύτρωναν σαν τα μανιτάρια σε κάθε πόλη και χωριό με ευρωπαϊκά κονδύλια, οι αντιστοιχίσεις αποτέλεσαν το όχημα για τις μετεγγραφές από τα νεοϊδρυθέντα τμήματα της επαρχίας προς τα κεντρικά, Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Μόνο που τότε υπήρχαν όντως…ευρώ, και οι γονείς δεν πίεζαν τόσο για μετεγγραφή των παιδιών εντός έδρας.
Το 2015, και ύστερα από νόμο επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου που διεύρυνε υπέρμετρα τα κριτήρια των μετεγγραφών προς τα κεντρικά ΑΕΙ, η βόμβα έσκασε στα χέρια του νέου στον υπουργικό θώκο Αριστείδη Μπαλτά. Τμήματα που είδαν τον αριθμό των φοιτητών τους να υπερδιπλασιάζεται λόγω μετεγγραφών αντέδρασαν, ενώ οι Αρχιτεκτονικές του ΕΜΠ και του ΑΠΘ προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης, δηλώνοντας ότι δεν μπορούν να εκπαιδεύσουν τόσους πολλούς φοιτητές.
Δικαιώθηκαν από το ανώτατο δικαστήριο και με βάση την απόφαση του ΣτΕ ψηφίστηκε ο ισχύων νόμος (4332 του 2015) που ορίζει ότι «ο αριθμός των μετεγγραφομένων είναι ίσος με το 15% του συνολικού αριθμού εισακτέων κάθε χρονιάς ανά σχολή ή τμήμα». Ουσιαστικά, το επιτελείο Μπαλτά διαχειρίστηκε με ψυχραιμία και χωρίς λαϊκισμούς το πρόβλημα των μετεγγραφών που δεν δημιούργησε αλλά κληρονόμησε.
Ο νυν υπουργός Κώστας Γαβρόγλου εμφανίζεται διπλά υπέρμετρα λαϊκιστής: και ανοίγει νέα τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ στην περιφέρεια και υποχρεώνει τα κεντρικά να δεχθούν υπερβολικό αριθμό μετεγγραφών. Συγκεκριμένα, δίνει τα «πράσινο φως» για να επανενταχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 13 από τα 19 τμήματα ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης, τα οποία επρόκειτο να πάψουν να λειτουργούν το 2018 και επαναφέρει στη «ζωή» και δύο «ξεχασμένα» πανεπιστημιακά τμήματα, το Τουριστικών Σπουδών στο Παν. Πειραιώς και το τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στο Παν. Αιγαίου, στη Χίο. Θα αντιστοιχηθούν ώστε οι «Χιώτες» εισακτέοι να μπορούν να μετεγγράφονται στον Πειραιά;
Παράλληλα, έχοντας χάσει την ψυχραιμία του μπροστά στα τμήματα του ΤΕΙ Αθηνών και του ΑΠΘ που δηλώνουν ότι δεν μπορούν να δεχθούν αριθμό μετεγγραφών πέραν του 15% (δεν έπεισε η ατεκμηρίωτη δέσμευσή του ότι θα γίνει μεταφορά κονδυλίων από τα ΑΕΙ/ΤΕΙ που χάνουν φοιτητές από μετεγγραφή προς τα ΑΕΙ/ΤΕΙ που τους δέχονται), ο κ. Γαβρόγλου προειδοποιεί τις ηγεσίες των ιδρυμάτων ότι θα ασκηθεί εναντίον τους πειθαρχική δίωξη εάν δεν δεχθούν τους επιπλέον φοιτητές. Εκεί που δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος; Με όρους ακαδημαϊκότητας ή λαϊκισμού;