Το πρώτο κουδούνι χτύπησε σήμερα το μεσημέρι σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για 1.500 παιδιά προσφύγων που φιλοξενούνται στην Ελλάδα. Τα παιδιά μετέβησαν στα σχολεία με λεωφορεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ξεναγήθηκαν στις τάξεις και τα σχολικά κτίρια και γνώρισαν τους εκπαιδευτικούς, ενώ έλαβαν σχολικές τσάντες και βιβλία.
Η “υποδοχή” των προσφυγόπουλων στα σχολεία ήταν ανάμικτη, καθώς σε ορισμένα σχολεία οι μαθητές καλωσόρισαν με θερμό τρόπο τα παιδιά των προσφύγων, ενώ αλλού υπήρξαν αντιδράσεις από γονείς.
Το κλίμα είχε ήδη δυναμιτίσει η κίνηση γονέων των μαθητών του 8ου Δημοτικού Σχολείου Λέσβου το Σάββατο να προχωρήσουν σε κατάληψη του σχολείου, βάζοντας λουκέτο και δηλώνοντας ότι δεν θα στείλουν τα παιδιά τους για μάθημα. Το λουκέτο αποσύρθηκε το απόγευμα της Κυριακής μαζί με τα πανό και τις μαύρες σημαίες από τους ίδιους τους γονείς που τα ανέβασαν, καθώς πέραν των άλλων έγινε γνωστή η προοπτική υποβολής μηνύσεων.
«Διαφωνώ με όλα όσα έγιναν. Οι αρχές μου και ο τρόπος που μεγαλώνω τα παιδιά μου απέχουν από το κλείσιμο του σχολείου. Ως γονιός πιστεύω ότι η θέση του κάθε παιδιού είναι στο σχολειό,» δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 8ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, Μαρία Κουρδουσά, στην ΕΡΑ Αιγαίου, αν και αρχικά φαίνεται να μην είχε εκφράσει αντιδράσεις.
Δεκαπέντε προσφυγόπουλα, σύμφωνα με το lesvosnews.gr εντάχθηκαν σε τρία Δημοτικά: πέντε στο σχολικό συγκρότημα που στεγάζονται το 9ο και 11 Δημοτικό Σχολείο, πέντε στο 15ο Δημοτικό Σχολείο και πέντε στο 8ο Δημοτικό Σχολείο. Τα προσφυγόπουλα αυτά δεν προέρχονται από δομές όπου φιλοξενούνται μετανάστες, αλλά από οικογένειες προσφύγων που έχουν νοικιάσει σπίτια και μένουν μόνιμα μαι νόμιμα στη Λέσβο.
Ένταση επικράτησε εξάλλου σήμερα το πρωί στο δημοτικό σχολείο Προφήτη του Δήμου Βόλβης, από ομάδα 30 περίπου γονέων που απέκλεισαν την είσοδο του σχολείου για να μην επιτρέψουν στα 41 προσφυγόπουλα που θα ξεκινούσαν τα μαθήματα να μπουν στο σχολείο.
Οι γονείς, τα παιδιά των οποίων φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο, καταγγέλλουν ελλιπή ενημέρωση από την πλευρά της Πολιτείας, τόσο για την έλευση των παιδιών, όσο και για την εμβολιαστική τους κατάσταση. Μάλιστα, τοποθέτησαν λουκέτο στην κεντρική πύλη του σχολείου, προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο των παιδιών, αλλά και δύο ελληνικές σημαίες.
Ένταση προκλήθηκε, προς στιγμήν, και κατά την έλευση του περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ανανιάδη, στον οποίο το συγκεντρωμένο πλήθος επιτέθηκε φραστικά, ζητώντας εξηγήσεις γιατί επελέγη η συγκεκριμένη δομή. Αποδοκιμασίες κατά των υπευθύνων υπήρξαν και όταν άνοιξε η πλαϊνή πόρτα, προκειμένου να υποδεχθούν τα προσφυγόπουλα, που έφτασαν στο σχολείο γύρω στις 3 μετά το μεσημέρι. Τελικά, τα παιδιά εισήλθαν στον χώρο του σχολείου χωρίς περαιτέρω εντάσεις, ενώ από νωρίς υπάρχει αστυνομική παρουσία στην περιοχή. Έξω από το σχολείο παραμένουν ως αυτή την ώρα οι γονείς που αντιδρούν.
Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ανανιάδης χαρακτήρισε προσχηματικές τις αντιδράσεις, υπογραμμίζοντας ότι προηγήθηκε πλήρης ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων μερών. Μεταφέροντας πώς εισέπραξαν τα 41 προσφυγόπουλα τα παραπάνω γεγονότα, σημείωσε ότι “μπήκαν στο σχολείο από τη διπλανή πόρτα, δεν ανησύχησαν, είναι χαρούμενα, γελάνε και βλέπουν τον χώρο τους”.
Εντελώς αντίθετο ήταν το κλίμα στο 67ο Δημοτικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης, όπου τα 39 προσφυγόπουλα που θα φοιτήσουν εκεί υποδέχθηκε αντιπροσωπεία του δήμου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη.
Την ώρα της άφιξής τους, στο προαύλιο του σχολείου βρίσκονταν και τα ελληνόπουλα που φοιτούν στο ολοήμερο σχολείο, τα οποία και υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα τους συνομηλίκους τους. Τους φώναξαν “Καλώς ορίσατε” και τα προσφυγόπουλα μπήκαν χαμογελαστά στις νέες τους τάξεις.
Θερμή ήταν η υποδοχή και για τα 40 περίπου παιδιά από τη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα που έφτασαν λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι στο 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στο Θησείο, με τη χαρά διάχυτη στα πρόσωπά τους και το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη τους.
Τα μικρά προσφυγόπουλα καλωσόρισαν στο σχολείο με κεράσματα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Σχετική ανακοίνωση στήριξης των προσφυγόπουλων είχε εκδώσει εξάλλου ομόφωνα ο Σύλλογος πριν από δύο ημέρες.
Αμέσως μετά την αποβίβασή τους από το λεωφορείο, διένυσαν τα λίγα μέτρα που τους χώριζε από την πόρτα του σχολείου κρατώντας σφιχτά τις ροζ, μπλε, μαύρες, κίτρινες, μωβ και κόκκινες τσάντες με τα σχολικά είδη που τους είχε διανείμει νωρίτερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.
Σημειώνεται ότι τα προσφυγόπουλα θα κάνουν μάθημα από τις 14:00 έως τις 18:00 σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στις τέσσερις αυτές ώρες, σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, θα διδάσκονται ελληνική, αγγλική ή άλλη γλώσσα της επιλογής τους, μαθηματικά, καλλιτεχνικά και θέματα που αφορούν τον αθλητισμό.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ήδη από τις μέρες προεγγραφής των προσφυγόπουλων στα Κέντρα Φιλοξενίας επικράτησε κλίμα ενθουσιασμού, το οποίο κορυφώθηκε σήμερα, ημέρα έναρξης του προγράμματος, με μεγάλο αριθμό νέων αιτήσεων.
Όπως αναφέρει το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση, «με εξαίρεση μεμονωμένα περιστατικά που προσπάθησαν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα, αλλά αντιμετωπίστηκαν εν τη γενέσει τους από τους εκπροσώπους του υπουργείου, η υποδοχή των παιδιών από τους Έλληνες μαθητές και εκπαιδευτικούς υπήρξε ενθουσιώδης».
Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, οι εκπαιδευτικοί, αλλά και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία ανταποκρίθηκαν με το πιο θερμό τρόπο στην αρμονική ένταξη των προσφυγόπουλων στο σχολείο.
Το υπουργείο Παιδείας εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους εκπαιδευτικούς, στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, στις δημοτικές αρχές, στους πολυάριθμους εθελοντές φοιτητές, αλλά και στην αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή για τη συμβολή τους στην επιτυχία της πρώτης σχολικής ημέρας για τα παιδιά των προσφύγων.
Πηγή: News.gr