Τις τελευταίες ημέρες η είδηση που έχει δημιουργήσει αίσθηση τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων προκαλώντας αντιδράσεις από πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ είναι η δημόσια αποκάλυψη της ΟΙΕΛΕ για το διορισμό μέσω ΑΣΕΠ 20 ατόμων που κατέχουν παράνομους-παράτυπους τίτλους σπουδών από ιδιωτικά ΤΕΕ. Είναι, βέβαια, απορίας άξιον, πώς η σοβαρότατη αυτή υπόθεση που έχει βαθιές πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις έμενε μονίμως καλά κρυμμένη επί έντεκα χρόνια, με μόνη την ΟΙΕΛΕ να προσπαθεί να αποκαλύψει το σκάνδαλο και να φέρει τους ενόχους ενώπιον της δικαιοσύνης.
Προ μερικών εβδομάδων η Ομοσπονδία έλαβε γνώση για διορισμό στο Δημόσιο επιτυχόντων διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2015. Οι υποψήφιοι είχαν ως βασικό προσόν τον απολυτήριο τίτλο Λυκείου. Μετά από έρευνα που διεξήγαγε η ΟΙΕΛΕ, διαπιστώθηκε ότι 20 από τους επιτυχόντες ήταν κάτοχοι των παράνομων-παράτυπων τίτλων σπουδών από ιδιωτικά ΤΕΕ, ανθρώπων δηλαδή που απέκτησαν απολυτήριο με άριστα 20 μέσω έκνομων μεθόδων, προκειμένου να λάβουν τα «πολυπόθητα» 1.000 μόρια και να αποκτήσουν αυτόματα τεράστιο πλεονέκτημα για διορισμό.
ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΚΑΙ ΤΟ «ΞΥΠΝΗΜΑ» ΤΩΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ
Άμεσα η Ομοσπονδία απέστειλε ενημερωτικές επιστολές σε Υπουργό Παιδείας και Αν. Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης για το ζήτημα. Όταν πληροφορηθήκαμε ότι η λίστα των διοριστέων είναι προς υπογραφήν, εστάλη νέα επιστολή στον κ. Βερναρδάκη καθώς και στον ΑΣΕΠ, με τις οποίες ζητούμε να γίνει άμεσα διαγραφή των κατόχων παράνομων τίτλων από τον συγκεκριμένο πίνακα διοριστέων και να εφαρμοστούν ο Ν. 3577/2077 (Νόμος Γιαννάκου) και σχετικό πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.. Αρ.Πρωτ.:Σ.Ε.Ε.Δ.Δ./Φ.1/ΕΜΠ1347) που προβλέπουν:
- Να προχωρήσει η κυβέρνηση σε κάθε ενέργεια προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα των σπουδαστών που κατέχουν παράνομους τίτλους. Επομένως, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι τίτλοι αυτοί (είτε αφορούν ανθρώπους που υπηρετούν σήμερα στο δημόσιο, είτε διεκδικούν διορισμό) είναι άκυροι και θα πρέπει να δώσουν εκ νέου εξετάσεις για να πιστοποιηθούν οι γνώσεις τους και να νομιμοποιηθεί ο τίτλος σπουδών τους.
- Να ψηφιστεί άμεση νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να τροποποιηθεί το άρθρο 24, παρ. 2 του Ν. 3577/2007 και να μην υπάρχει χρονικός προσδιορισμός στον έλεγχο των παρατυπιών των ιδιωτικών ΤΕΕ (δηλ. να ελέγχονται οι παρανομίες και πριν το 2004)
Πράγματι, η κυβέρνηση δια του Υπουργού Παιδείας ανακοίνωσε την άμεση εφαρμογή του Νόμου Γιαννάκου και του πορίσματος των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Για πρώτη φορά, 11 χρόνια μετά από την εκκίνηση του σκανδάλου, η πολιτεία δείχνει βούληση για την καταπολέμηση του φαινομένου. Κι όμως, κάποιοι καιροφυλακτούσαν για να μην εφαρμοστεί η νομιμότητα και να συνεχιστεί το όργιο της αυθαιρεσίας…
Κόμματα που από το 2005 μέχρι το 2014 ως κόμματα διακυβέρνησης ανέχονταν τις παρανομίες, διόριζαν τους κατόχους των παράνομων τίτλων και, φυσικά, κώφευαν στις καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ και ΜΜΕ που για λόγους συγκάλυψης επιχειρηματικών σκανδάλων δεν έγραψαν ποτέ ούτε μια γραμμή για το ζήτημα, ξαφνικά εμφανίζονται ως «αγανακτισμένοι», ψέγοντας τις ενέργειες της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Μάλιστα ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ αναγκάστηκε να αποστείλει ανοιχτή επιστολή για στημένο και παραπλανητικό δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος. Η αλήθεια είναι, φυσικά, διαφορετική. Μέσω της απαίτησής τους να μην εφαρμοστεί ο Νόμος Γιαννάκου, επειδή τάχα είναι ελαστικός, κρύβεται η πολιτική στόχευση να παιχτούν «καθυστερήσεις» και να μην γίνει τίποτε, να μην τιμωρηθεί κανείς και να συνεχιστεί ανεμπόδιστο το πάρτι στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων.
Ξεχωριστή θέση στον απόλυτο παραλογισμό και την υποκρισία κρατά η στάση του ΣΙΕΙΕ (του Συνδέσμου των ιδιοκτητών) που μέχρι χθες προστάτευε τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων οι οποίοι εξέδιδαν τους παράνομους τίτλους – ήταν μέλη του Συνδέσμου, βλέπετε – και μάλιστα το 2014 είχε …μηνύσει τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ για συκοφαντική δυσφήμιση επειδή έφερε το θέμα στην Κομισιόν. «Αγανακτισμένοι» και οι εκπρόσωποι των σχολαρχών ζητούν να «τιμωρηθούν οι πλαστογράφοι» (αυτοί δηλαδή που μέχρι χθες – κυριολεκτικά! – προστάτευε). Εντύπωση, επίσης, προκάλεσε και ανακοίνωση της ΝΔ ότι με δικές της ενέργειες αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των 2000 παράνομων τίτλων. Επειδή το θέμα ανακίνησε αποκλειστικά και μόνο η ΟΙΕΛΕ, η οποία μήνυσε τους υπεύθυνους, ζήτησε τη νομική αναψηλάφιση της υπόθεσης και ενημέρωνε (επί ματαίω) τα τότε κυβερνητικά κόμματα για να προχωρήσουν σε ενέργειες, θα απευθυνθούμε στον αρχηγό της ΝΔ κ. Μητσοτάκη για να τον ενημερώσουμε αναλυτικά για το ζήτημα και να μας διευκρινίσει σε ποιες ακριβώς ενέργειες προέβη το κόμμα του για τη διαλεύκανση του σκανδάλου. Ελπίζουμε να υπάρξει ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας, αν και η εμπειρία μας δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας…
ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ …ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Την ερχόμενη εβδομάδα η ΟΙΕΛΕ θα δημοσιεύσει το αναλυτικό χρονικό της υπόθεσης. Ωστόσο, μπορούμε σήμερα επιγραμματκά να αναφερθούμε στο …προφίλ των δήθεν αριστούχων από τα ιδιωτικά ΤΕΕ της Ηπείρου. Πρόκειται για ανθρώπους που επί της ουσίας φοιτούσαν εικονικά. Άλλοι από αυτούς φοιτούσαν ταυτόχρονα (!) σε δημόσιο και σε ιδιωτικό ΤΕΕ και ενώ απορρίπτονταν από το δημόσιο σχολείο έπαιρναν εικοσάρι στο ιδιωτικό και άλλοι από αυτούς είχαν πάρει απολυτήριο δημόσιου λυκείου με 13, 14, ή 15 και ξαφνικά 2-3 χρόνια μετά εμφανίζονται ως απόφοιτοι ιδιωτικού ΤΕΕ, φυσικά με βαθμό είκοσι! Σύμφωνα με στοιχεία που θα αποκαλυφθούν αναλυτικότερα το επόμενο διάστημα, το κύκλωμα των εκδοτών των παράνομων τίτλων έπαιρνε από 5-15 χιλιάδες ευρώ το κεφάλι.
Πέρα όμως από το ζήτημα του διορισμού ανθρώπων με παράνομους τίτλους και της αδικίας για εκατοντάδες παιδιά από δημόσια σχολεία (ή ιδιωτικά που λειτουργούν νόμιμα), υπάρχει ένα ακόμη, ίσως το σημαντικότερο για εμάς ως εκπαιδευτική Ομοσπονδία, ζήτημα. Το ζήτημα του εκμαυλισμού μιας ολόκληρης γενιάς ανθρώπων που έμαθε πως στη ζωή τα αγαθά αποκτώνται όχι με το μόχθο και την αξία του καθενός, αλλά μέσα από τις πελατειακές σχέσεις, τη διαφθορά και το ρουσφέτι. Το φαινόμενο των παράνομων τίτλων και των διορισμών των κατόχων τους στο δημόσιο είναι ένα μόνο σύμπτωμα του συνολικού παρασιτισμού που εδώ και δεκαετίες ταλανίζει το δημόσιο βίο της χώρας.