ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ – ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ – ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ 5ωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 12/1 συγκέντρωση 12:00 στα Προπύλαια
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχωράει αποφασιστικά στην κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με όλα τα προαπαιτούμενα όπου περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που καταγράψαμε στην προηγούμενη απόφαση του συλλόγου στις 7/1/2018 Να κλιμακώσουμε αποφασιστικά τον αγώνα για να μην περάσουν τα μέτρα της Γ΄ αξιολόγησης, ο αντιαπεργιακός νόμος και η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση
Οι σημερινές κυβερνητικές ανακοινώσεις επιβεβαιώνουν ότι το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει και τα πρώτα προαπαιτούμενα μέτρα για την Παιδεία και είναι:
Η υποχρεωτική παρουσία των εκπ/κών στα σχολεία 30 ώρες την εβδομάδα
Ο προσδιορισμός των υποχρεώσεων κατά τη διάρκεια παραμονής των εκπαιδευτικών στο σχολείο που αναφέρεται συγκεκριμένα είναι (τονισμένες οι προσθήκες) «η προετοιμασία του εποπτικού εκπαιδευτικού υλικού και των εργαστηριακών ασκήσεων, η διόρθωση εργασιών και διαγωνισμάτων, η καταχώρηση- ενημέρωση της αξιολόγησης των μαθητών, η συμμετοχή στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση εορταστικών, αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, ο προγραμματισμός και η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, η επικοινωνία με δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, η συνεργασία με εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο ίδιο τμήμα ή που διδάσκουν τα ίδια γνωστικά αντικείμενα, οι παιδαγωγικές συναντήσεις για την κατάρτιση ομαδικών ή εξατομικευμένων προγραμμάτων υποστήριξης συγκεκριμένων μαθητικών ομάδων ή μαθητών, η επίβλεψη σχολικών γευμάτων, η ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, η τήρηση βιβλίων του σχολείου και η εκτέλεση διοικητικών εργασιών.
Κριτήρια και χρονοδιάγραμμα για τη συγχώνευση των σχολικών μονάδων από το σχολικό έτος 2018-19
Αποκλεισμό της ώρας σίτισης από τις ώρες διδασκαλίας των εκπ/κών.
Αποδεικνύεται, από τα όσα προστίθενται στην προτεινόμενη διάταξη, ότι η υποχρεωτική παραμονή συνδέεται άμεσα με τα επόμενα μέτρα που θα ακολουθήσουν στα πλαίσια των συμφωνιών με την ΕΕ και τον ΟΟΣΑ και σχετίζονται με την αυτοαξιολόγηση – αξιολόγηση- φόρμες προγραμματισμού και αποτίμησης- συνεχείς συνεδριάσεις για τη διεκπεραίωση της ατελείωτης γραφειοκρατίας και ελέγχου και συνεχής επικοινωνία – αναφορά με τις νέες δομές (προαναγγέλλοντας την αλλαγή των δομών και τον ελεγκτικό τους ρόλο) την αύξηση του ωραρίου μέσα από υποχρεωτικά νέα εργασιακά πεδία, υποχρεώσεις και μεταφορά της ευθύνης για όλα. Ο αποχαρακτηρισμός της ώρας της σίτισης ως διδακτικής ισοδυναμεί με έμμεση αύξηση του διδακτικού ωραρίου στο δημοτικό σχολείο. Οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν είναι χιλιάδες. Ενδεικτικά, μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής, τα τμήματα ολοήμερου που λειτουργούν την ώρα της σίτισης σήμερα είναι 2539. Αντιστοιχούν σε 12.695 ώρες σίτισης την εβδομάδα. Το σύνολο αυτών των ωρών, αν διαιρεθεί με το 24 που είναι το διδακτικό ωράριο ενός αναπληρωτή, αντιστοιχεί σε 529 θέσεις εργασίας.
Άλλωστε σύμφωνα με το συμπληρωματικό Μνημόνιο για την Παιδεία μέχρι τον Μάρτιο του 2018 θα πρέπει η κυβέρνηση να προωθήσει στην εκπαίδευση:
α) μέτρα για διορισμούς και αξιολόγηση των διευθυντών των σχολείων
β) ρυθμίσεις για την αναβάθμιση των αρμόδιων για την αξιολόγηση οργάνων
γ) νόμο για την αξιολόγηση στελεχών της εκπαίδευσης, τη σχολική αυτοαξιολόγηση και την ορθολογική χρήση των πόρων
δ) πλαίσιο για την αρχική και συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Ενώ τον Απρίλιο 2018 ολοκληρώνεται η τελική έκθεση του ΟΟΣΑ με τα πλήρη συμπεράσματα που πρέπει να υλοποιήσει το Υπουργείο Παιδείας! ΜΕΤΡΑ ΒΙΑΙΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ
Η στάση της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ στα νέα μέτρα και το μνημόνιο για την εκπαίδευση δείχνει ότι ολιγωρούν, δεν απαντάνε συνολικά και δεν προετοιμάζουν τον κλάδο για το μπλοκάρισμα των επιδιώξεων κυβέρνησης, ΟΟΣΑ, και όλου του μνημονιακού μπλοκ που στηρίζει την σαρωτική αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Θεωρούμε αναγκαίο το συντονισμό των συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ ώστε το εκπαιδευτικό κίνημα να χαράξει αγωνιστικό σχεδιασμό. ο σύλλογος μας καλεί σε σύσκεψη συντονισμού τους συλλόγους και ΕΛΜΕ την Δευτέρα 22/1 στα γραφεία της ΔΟΕ στις 6.30μμ.
Άμεση αποφασιστική κλιμάκωση
Nα μην περάσουν τα προαπαιτούμενα της Γ΄ αξιολόγησης – Nα μπλοκάρουμε την Γ΄ αξιολόγηση
Κάτω τα χέρια από την απεργία – Όχι στον αντιαπεργιακό νόμο
Θα ακυρώσουμε τα σχέδια τους και τα μέτρα τους στην εκπαίδευση και τη ζωή μας
Ο σύλλογος μας καλεί στο επόμενο διάστημα :
· Τετάρτη 10/1 στις 3μμ στα Ειρηνοδικεία Κορωπίου (Κάσου –Κορωπί) & Αθήνα στη Λουκάρεως 14, πίσω από το Εφετείο εδώ το κάλεσμα του συλλόγου :Καμιά λαϊκή κατοικία και περιουσία στα χέρια των τραπεζών και του κράτους #Να καταργηθεί το νέο ιδιώνυμο σε βάρος των αγωνιζόμενων ενάντια στους πλειστηριασμούς
Πέμπτη 11/1 συγκέντρωση στη ΓΣΕΕ (Ιουλιανού και Πατησίων) στις 5:30μ.μ. και πορεία στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στην Γ΄ αξιολόγηση και για να καταγγείλουμε την εργοδοτική – κυβερνητική στάση του καθεστωτικού συνδικαλισμού.
Παρασκευή 12/1 με 5ωρη στάση εργασίας συγκέντρωση 12:30 στα Προπύλαια με το συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων
Θεωρούμε απαραίτητη την κήρυξη απεργίας πριν την ψήφιση των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης και την οργάνωση κύκλου ΓΣ για την συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα. Να δοθεί παντού στα σωματεία η μάχη για να υπάρξουν αποφάσεις και να προκηρυχτεί απεργία την Παρασκευή 12 Γενάρη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Καλούμε, έστω και τώρα, τη ΔΟΕ και την ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν γενική πανεργατική απεργία.
Θα υπάρχει συνέχεια των απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων μέχρι και την μέρα της ψήφισης. Θα ενημερώσουμε συγκεκριμένα τις επόμενες μέρες.
Στα πλαίσια κύκλου έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων που αποφάσισε η ΔΟΕ από 15/1/2018 μέχρι και 2/2/2018 θα ενημερώσουμε για την ακριβή ημερομηνία.
Διευκρίνιση για τη στάση εργασίας του συλλόγου την Παρασκευή 12/1 :
Στην στάση εργασίας την Παρασκευή 12/1 μπορεί να κάνει χρήση ο κάθε συνάδελφος ανάλογα με το ωράριο του μέχρι 5 ώρες.
Αν επιθυμεί να καλύψει όλο το ωράριο του και στην πράξη να μετατρέψει τη στάση σε απεργία και να μην είναι υποχρεωμένος να πάει στο σχολείο :δηλώνει 5ώρες στάση : πχ 8:15πμ έως 1:15μμ ώστε να την μετατρέψει σε απεργία στα Νηπιαγωγεία αντίστοιχα 8πμ έως 1μμ, είτε 11πμ έως 4μμ για τα ολοήμερα
Aν έχει λιγότερο διδακτικό μπορεί να δηλώσει 4ώρες στάση εργασίας πχ 8πμ έως 12μ ή 9 έως 1μμ ή 12 έως 4μμ κλπ. Ανάλογα αν δηλώσει 3 ώρες στάση.
O κάθε συνάδελφος πρέπει να δηλώσει συγκεκριμένα τη στάση εργασίας που θα κάνει ώστε να προσαρμοστεί ανάλογα το πρόγραμμα εξασφαλίζοντας την απεργία του κάθε συναδέλφου και την αποχώρηση των μαθητών.