Μετά από τα διάφορα πολυνομοσχέδια του Υπουργείου Παιδείας, έρχεται και το τελευταίο υπερ- του κ. Γαβρόγλου να ολοκληρώσει τις βίαιες αλλαγές και τις ακατανόητες ανατροπές στον χώρο της παιδείας και ειδικά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

του Τομεάρχη Παιδείας του Ποταμιού Γιώργου

Το πολυαναμενόμενο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει θέματα για το και τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, για τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, τα Ιδιωτικά σχολεία, τα μουσικά σχολεία, για τα αρχεία του κράτους και βέβαια το αγαπημένο θέμα του κ. Υπουργού τις συγχωνεύσεις/πανεπιστημιοποιήσεις και των ΤΕΙ που είχαν απομείνει.

Και βέβαια ξανά έρχεται στο προσκήνιο η πάγια αντίληψη όλων των Υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ ότι για αυτούς η βουλή και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες είναι απλά διακοσμητικές και ένα «αναγκαίο» κακό. Έτσι, φαίνεται ότι έρχεται με τη γνωστή τακτική «ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε» και αυτό το υπερ-πολυνομοσχέδιο των 370 σελίδων, όταν μάλιστα ένα μικρό του μέρος έχει περάσει από την επίσημη δημόσια διαβούλευση.

Μάλιστα ο κ. Υπουργός δηλώνει ότι θα έχει ψηφιστεί πριν το Πάσχα, άρα μέσα σε 2-3 ημέρες θα γίνει η συζήτηση και η ψήφιση για ένα τόσο σημαντικό νομοθέτημα. Μπορεί η Κυβέρνηση να μην τα πήγε καλά με τις fast track επενδύσεις αλλά με τα fast track νομοσχέδια παίρνει άριστα!

Ως προς το περιεχόμενο, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ο Υπουργός «κλείνει το μάτι» σε μαθητές, φοιτητές, καθηγητές δημιουργώντας προσδοκίες (είτε αυτό λέγεται εισαγωγή σε ΑΕΙ χωρίς Πανελλαδικές είτε μετατροπής ΤΕΙ σε Πολυτεχνεία) οι οποίες θα αποδειχθούν τελικά κενές περιεχομένου. Ή μάλλον το μόνο περιεχόμενο είναι η προεκλογική παροχολογία και η ψηφοθηρική συνταγή του δόγματος «δολώνω προσδοκίες, αλιεύω ψήφους». Ειδικά στις διατάξεις για τα , υπόσχεται τα πάντα στους πάντες. Όμως, όταν ο ακαδημαϊκός λαϊκισμός οδηγεί σε επαγγελματικό πληθωρισμό, τη ζημιά δεν την παθαίνει το Υπουργείο και η Κυβέρνηση αλλά οι νέοι μας, η κοινωνία και τελικά η ίδια η χώρα.

Πάντως εμείς θα περιμένουμε και αυτή τη φορά να μας δικαιολογήσει ο κ. Γαβρόγλου που και ποιες ακαδημαϊκές ή κοινωνικές πλειοψηφίες, βλέπει υπέρ του πολυνομοθετημάτος του. Γιατί είναι προφανές ότι οι διαμαρτυρίες όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι πολλές και έντονες οπότε καλό είναι το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση να μην κωφεύει. Τέλος, μπορεί ο κ. Γαβρόγλου να μην επιθυμεί να ξαναείναι βουλευτής, αλλά αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση άλλοθι για ένα νομοσχέδιο που θέλει προεκλογικά και ψηφοθηρικά να το πιστωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά «γαιά πυρί μιχθήτω»…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025