Τέσσερα είναι τα πρόσωπα που θεωρούνται επικρατέστερα για τη θέση του υπουργού Παιδείας , ενώ δεν αποκλείεται στο πολιτικό σχήμα του υπουργείου Παιδείας να ενταχθεί και πρόσωπο από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ειδικότερα πρόκειται για τους Βουλευτές Τάσο Κουράκη, Θεανώ Φωτίου, Κωνσταντίνο Τσουκαλά και τον καθηγητή Αριστείδη Μπαλτά.
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της Μάρνυς Παπαματθαίου στην εφημερίδα το ΒΗΜΑ
Διανοούμενος, ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς και ενεργός πολιτικά στον ακαδημαϊκό χώρο, ο καθηγητής Αριστείδης Μπαλτάς, είναι σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες η επικρατέστερη επιλογή για τον τομέα της Παιδείας που δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί σε υπερυπουργείο μαζί με τα χαρτοφυλάκια του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Νεολαίας.
Στο πλαίσιο του ολιγομελούς υπουργικού συμβουλίου συζητείται έντονα συγχώνευση αρμοδιοτήτων και χαρτοφυλακίων και στον ευρύτερο χώρο της Παιδείας. Δεν αποκλείεται λοιπόν να προκύψει ένα γιγάντιο υπουργείο Παιδείας με αναπληρωτές υπουργούς για τους τομείς του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Νεολαίας. Ο τομέας της Εκπαίδευσης είναι από μόνος του αχανής και κρίσιμος για αυτό είναι πιθανό να υπάρξει και εδώ αναπληρωτής ή ισχυροί υφυπουργοί, οι οποίοι θα αναλάβουν το πρακτικό μέρος της υλοποίησης των ριζικών αλλαγών που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις βαθμίδες.
Από αυτή την άποψη η επιλογή του Αριστείδη Μπαλτά στην κεφαλή αυτού του υπερυπουργείου, επιδιώκει, αν προκριθεί τελικώς, έναν ισχυρό συμβολισμό για νέο πνεύμα αλλά και πρακτικές στο χώρο της Παιδείας ευρύτερα.
Ο καθηγητής του ΕΜΠ Αριστείδης Μπαλτάς, θεωρείται φυσιογνωμία της ανανεωτικής αριστεράς στην Ελλάδα, βαθιά διανοούμενος και έντονα πολιτικοποιημένος από την εποχή της Χούντας οπότε ανέπτυξε αντιστασιακή δράση. Επιστρέφοντας από το Παρίσι, στη μεταπολίτευση, συνδέθηκε οργανωτικά με τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ και σήμερα είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
Στον ακαδημαϊκό χώρο ήταν πάντα ενεργός. Είχε ταχθεί ανοικτά κατά του νόμου Διαμαντοπούλου για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει άμεσα.
Σε άρθρο του στην Αυγή της Κυριακής 25/1/2014, της ημέρας των εκλογών, ο Αριστείδης Μπαλτάς αναλύει το στίγμα της μετάβασης που θα σημάνει για την ελληνική κοινωνία η κυβέρνηση της αριστεράς:
Το αύριο, όπως αρχίζει κυριολεκτικά από απόψε, είναι η έκρηξη της λαϊκής δημιουργικότητας. Είναι ανάκτηση της αξιοπρέπειας, είναι διεύρυνση και εμπέδωση σχέσεων αλληλεγγύης, ισότητας, ελευθερίας, δικαιοσύνης. Είναι η δύσκολη επεξεργασία της στρατηγικής της μετάβασης. Όπως όλα θα καταλυθούν από την κυβέρνηση της Αριστεράς. Που θα ανοίξει το κλειστό καπάκι.
Το βιογραφικό
Ο Αριστείδης Μπαλτάς είναι ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Γεννήθηκε το 1943 στην Κέρκυρα. Μετά τις βασικές σπουδές μηχανολόγου-ηλεκτρολόγου στο ΕΜΠ (1962-67), έκανε μεταπτυχιακά και διδακτορικό στη Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων XI (1972). Το 1982 εκλέχθηκε λέκτορας στον Τομέα Φυσικής του ΕΜΠ, το 1984 επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας και μεθοδολογίας της φυσικής στο ίδιο Τμήμα-Τομέα, το 1992 αναπληρωτής καθηγητής και το 2002 καθηγητής φιλοσοφίας των επιστημών. Στο πλαίσιο των ερευνητικών ενδιαφερόντων του ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την επιστημολογία του Λουί Αλτουσέρ. Ασχολήθηκε παράλληλα με τη φιλοσοφία της επιστήμης και μελέτησε ιδιαίτερα το έργο των Βιτγκενστάιν, Νίτσε, Σπινόζα, Ντεριντά, McDowell, Μπένγιαμιν.
Με στοιχεία απο TO BHMA /seepea-stella/alfavita.gr/360pedia.gr