Έξι Έλληνες περιλαμβάνονται στους 301 νέους ερευνητές, οι οποίοι επιλέχθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) για να λάβουν επιχορήγηση, στο πλαίσιο των επιχορηγήσεων εδραίωσης (ERC Consolidator Grant).
Ένας εξ αυτών προέρχεται από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ οι υπόλοιποι πέντε απασχολούνται σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης.
Η χρηματοδότηση θα φθάσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ (περίπου δύο εκατομμύρια ανά ερευνητή για διάστημα έως πέντε ετών) και θα δοθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020» της ΕΕ.
Στατιστικά, τις περισσότερες επιχορηγήσεις πήραν επιστήμονες που θα διενεργήσουν έρευνα στη Γερμανία (52), στη Βρετανία (50) και στη Γαλλία (43).
Σχεδόν μία στους τρεις ερευνητές (31%) είναι γυναίκα, ενώ η επιλογή έγινε ανάμεσα σε συνολικά 2.453 προτάσεις ερευνητών.
Ποιοι είναι οι Έλληνες ερευνητές
Η Ελλάδα ως χώρα έχει παρουσία με έναν ερευνητή, τον Γιώργο Χαμηλό, αναπληρωτή καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενο ερευνητή στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ.
Ο κ. Χαμηλός και η ομάδα του θα λάβουν χρηματοδότηση δύο εκατ. ευρώ για πέντε έτη, προκειμένου να μελετήσουν τους φυσιολογικούς μηχανισμούς ρύθμισης του σιδήρου στα φαγοκύτταρα των ιστών (μακροφάγα) και τoν ρόλο τους στην προστασία έναντι λοιμώξεων από μύκητες.
Οι μελέτες της ερευνητικής ομάδας του Γ. Χαμηλού θα πραγματοποιηθούν αρχικά σε πειραματικά μοντέλα λοιμώξεων στη δροσόφιλα (μύγα του ξυδιού), με επιβεβαίωση στη συνέχεια των ευρημάτων σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια και ανθρώπους με μυκητικές λοιμώξεις.
Η ανακάλυψη νέων μηχανισμών ρύθμισης της ισορροπίας του σιδήρου σε κυτταρικό και συστημικό επίπεδο αναμένεται να έχει καθοριστική επίδραση στην κατανόηση της βιολογίας των μακροφάγων και άμεσες εφαρμογές στη διάγνωση, στην πρόληψη και στη θεραπεία των διηθητικών μυκητιάσεων.
Επιχορήγηση επίσης θα λάβουν ο Δημήτρης Ζευγώλης, απόφοιτος του ΤΕΙ Ηπείρου και λέκτορας βιοϊατρικής μηχανικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ιρλανδίας στο Γκάλγουει (έργο ACHIEVE), ο Δημήτρης Παυλόπουλος, απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και επίκουρος καθηγητής σήμερα στο Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του ‘Αμστερνταμ (έργο DYNANSE), o Δήμος Δημαρόγκωνας, απόφοιτος του ΕΜΠ και καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Υπολογιστών στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ΚΤΗ) της Στοκχόλμης (έργο LEAFHOUND), o Ανδρέας Βλάχος, απόφοιτος του ΟΠΑ και λέκτορας του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ (έργο AveriTeC) και ο Ιωάννης Σεχόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Ράντμπουντ Ολλανδίας (έργο BREAST4D).
Πώς να κάνετε αίτηση για επιχορήγηση
Ερευνητές που επιθυμούν να διαγωνιστούν στον επόμενο κύκλο του ERC Consolidator Grant καλούνται να κάνουν αιτήσεις έως τις 4 Φεβρουαρίου 2020. Αίτηση μπορούν να υποβάλουν όσοι ερευνητές έχουν ερευνητική εμπειρία επτά έως 12 ετών μετά τη λήψη του διδακτορικού τους. Η χρηματοδότηση θα τους βοηθήσει να δημιουργήσουν τις δικές τους ερευνητικές ομάδες και να διεξάγουν πρωτοποριακή έρευνα στους τομείς των Φυσικών Επιστημών, της Μηχανικής, των Επιστημών Υγείας, των Κοινωνικών και των Ανθρωπιστικών Επιστημών. Η έρευνα μπορεί να γίνεται σε δημόσιο ή ιδιωτικό ερευνητικό φορέα.
Μέχρι σήμερα το ERC έχει χρηματοδοτήσει περισσότερους από 9.000 ερευνητές σε διάφορα στάδια της καριέρας τους. Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό χρηματοδοτούμενων έργων ERC στην Ελλάδα, με εισροή άνω των 36 εκατ. ευρώ.