Κυρίως… εξωσχολικές ήταν οι αντιδράσεις για την απόφαση του να απαγορεύσει ορισμένες των μαθητών γυμνασίου και λυκείου στο εξωτερικό.

Και αυτό διότι τα ήταν ήδη ενήμερα από την άνοιξη του 2017 όταν εκδόθηκε σχετική απόφαση του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου, και από τα τέλη Νοεμβρίου όταν δόθηκαν οι διευκρινιστικές οδηγίες από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γεώργιο Αγγελόπουλο. Μάλιστα, εκπαιδευτικοί που μίλησαν χθες στην «Καθημερινή» φώτισαν «θολές» πλευρές της κατάστασης, όπως η κατάχρηση των με πρόσχημα εκπαιδευτικούς λόγους και η αποψίλωση των σχολείων από μαθητές και καθηγητές κατά τη διάρκεια των εκδρομών. Ειδικότερα, η εκπαιδευτική κοινότητα είχε εναρμονισθεί στην απαγόρευση και ο σάλος προκλήθηκε από μεμονωμένα σχολεία. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Καθημερινής» ήδη πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων αίτημα σχολείου για εκδρομή στην Κύπρο δεν έγινε δεκτό. Ωστόσο, όπως εξήγησαν εκπαιδευτικοί στην «Καθημερινή» η απαγόρευση αφορά μόνο τις προαιρετικές εκδρομές στο πλαίσιο προγραμμάτων που πραγματοποιούν καθηγητές –μέσω της ώρας του project ή και εκτός υποχρεωτικού ωραρίου– σε κάθε σχολείο χωριστά. Δηλαδή, δεν πρόκειται για εκδρομές (περιπάτους κ.λπ.) για τις οποίες απαιτείται να συμμετάσχει τουλάχιστον το 70% των μαθητών ως ελάχιστο όριο.

Αντίθετα, για τις εκδρομές που καταργούνται χρειάζεται απλώς άδεια του διευθυντή του σχολείου, και έως και πέρυσι υπήρξαν εκδρομές στις οποίες μετείχε μόνο το 30% του τμήματος, με υψηλό κόστος για κάθε μαθητή. Χαρακτηριστική είναι η εκδρομή που έγινε πέρυσι σε τμήμα γυμνασίου της Αθήνας. Η εκδρομή ήταν για τη Βαρκελώνη, και σε αυτή μετείχαν 14 παιδιά, με κόστος στα 700 ευρώ για κάθε παιδί. Οι υπόλοιποι 15 μαθητές παρέμειναν στην Αθήνα. Μία εβδομάδα μετά τη Βαρκελώνη, όλη η τάξη πήγε σε τετραήμερη, επίσημη εκδρομή, με τη συμμετοχή να αγγίζει το 100%.

 

Για το θέμα η ΟΛΜΕ δεν έχει βγάλει ανακοίνωση καθώς οι επιμέρους συνδικαλιστικές παρατάξεις δεν συμφώνησαν. Από την πλευρά της, η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως χθες (Real FM) εστίασε στην αιτιολόγηση του κ. Γαβρόγλου για την απόφασή του. «Είναι εξόχως προβληματική η αιτιολόγηση ότι κάποια παιδιά από αδύναμες οικονομικά οικογένειας νιώθουν πικρία διότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν. Αντίθετα, το υπουργείο πρέπει να βοηθήσει τα σχολεία να βρεθούν τα χρήματα για να συμμετέχουν όλα τα παιδιά», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025