Οι διατάξεις για σύνταξη ισχύουν για τις γυναίκες με ανήλικο παιδί που είναι ασφαλισμένες στα εξής Ταμεία:
1. Στο ΙΚΑ
2. Στα Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ
3. Στο Ταμείο της Τραπέζης της Ελλάδος (που έχει ενσωματωθεί ως ασφαλιστικός οργανισμός μέσα στην ΤτΕ)
4. Στο Δημόσιο
5. Στο Ταμείο Νομικών
6.Στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (και στα εντασσόμενα Ταμεία Τύπου)
Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες που φεύγουν ή μπορούν να φύγουν με σύνταξη λόγω ανήλικου παιδιού ξεκινούν από τα 50 για πλήρη ή για μειωμένη σύνταξη ανάλογα με το Ταμείο, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις (Δημόσιο) όπου η έξοδος λόγω ανήλικου παιδιού γίνεται και χωρίς όριο ηλικίας.
Οι περισσότερες ασφαλισμένες που κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων για σύνταξη με ανήλικο παιδί αποχωρούν με όριο ηλικίας και με την προϋπόθεση ότι πριν από την ενηλικίωση του παιδιού έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν έως το 2012 με αναδρομική αναγνώριση πλασματικού χρόνου, από 15 μέχρι 25 έτη ασφάλισης ανά Ταμείο.
Τις διατάξεις αυτές μπορούν να αξιοποιήσουν όσες είχαν ήδη ασφαλιστεί (σσ: έστω και για μία ημέρα) μέχρι τις 31/12/1992.
Υπάρχουν όμως και χιλιάδες γυναίκες που έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα εξόδου με ανήλικο χωρίς όριο ηλικίας.
Πρόκειται για όσες ασφαλίστηκαν στο Δημόσιο μέχρι τις 31/12/1983 και είχαν ανήλικο τέκνο στα 15 χρόνια της υπηρεσίας τους.
Οι ασφαλισμένες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία αποκτούν δικαίωμα συνταξιοδότησης μόλις συμπληρωθούν 24,5 ή 27,5 έτη συνολικής υπηρεσίας.
Όσες ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά όμως από την 1/1/1993 και μετά δεν έχουν τη δυνατότητα εξόδου από τα 50 τους, καθώς η διάταξη των μητέρων με ανήλικο έχει τυπικά και ουσιαστικά καταργηθεί, αφού προβλέπει τη συνταξιοδότηση τους όταν πληρούνται ταυτόχρονα τρεις προϋποθέσεις: Να έχουν τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης, από την 1/1/1993 μέχρι τις 31/12/2012, με ανήλικο παιδί και να έχουν την ηλικία των 50 ετών, για να φύγουν με μειωμένη, ή των 55 ετών για πλήρη σύνταξη.