Παρελθόν οι καθυστερήσεις στη βαθμολόγηση και στις μη αναγκαίες επαναβαθμολογήσεις καθώς πλέον στα οι εξετάσεις των θεωρητικών μαθημάτων γίνονται με tablets τελευταίας τεχνολογίας.

«Η σκέψη για τη χρήση tablets στις εξετάσεις ξεκίνησε πριν την έναρξη της πανδημίας, η οποία επίσπευσε τις εξελίξεις» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, Κυριάκος Αναστασιάδης.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας τέθηκαν προδιαγραφές, σχεδιάστηκε πρωτότυπο σύστημα, έγιναν δοκιμές μικρής κλίμακας, αναβαθμίστηκαν υποδομές δικτύου, ανακαινίστηκαν αμφιθέατρα, καθορίστηκαν διαδικασίες λειτουργίας για εξεταστές και εξεταζόμενους και εκπαιδεύτηκε το προσωπικό. Με την επιστροφή στα αμφιθέατρα είχαμε έτοιμο ένα απολύτως λειτουργικό σύστημα.

Στην εξεταστική περίοδο που μόλις ολοκληρώθηκε οι περισσότερες εξετάσεις των προπτυχιακών μαθημάτων έγιναν έτσι. Όσοι έχουν χρησιμοποιήσει το ηλεκτρονικό σύστημα αυτό, δε μπορούν να φανταστούν πια τις εξετάσεις αλλιώς», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Οι φοιτητές που εξετάστηκαν στα αμφιθέατρα της Ιατρικής Σχολής τον περασμένο μήνα, βρήκαν στα ειδικά διαμορφωμένα έδρανα tablets σε ατομική παροχή ρεύματος μέσω USB, σε ασφαλές κλειστό ασύρματο δίκτυο ειδικά διαμορφωμένο για την εξυπηρέτηση της εξεταστικής διαδικασίας με υψηλά στάνταρντ ασφαλείας. Η διασφάλιση του αδιάβλητου της εξεταστικής διαδικασίας έγινε με χρήση προσωπικών κωδικών, χρήση κωδικού εξέτασης και της ακαδημαϊκής ταυτότητας των φοιτητών.

Η εξέταση πραγματοποιήθηκε με ερωτήσεις πολλαπλών απαντήσεων οι οποίες επιλέχθηκαν τυχαία για κάθε εξεταζόμενο από την ηλεκτρονική τράπεζα θεμάτων. Η βαθμολογία προέκυψε αυτόματα και αναρτήθηκε άμεσα με το τέλος της εξέτασης.

Τα οφέλη

Πρωταρχικός στόχος της χρήσης tablets στην εξέταση των φοιτητών είναι η υιοθέτηση κριτικής σκέψης διαβάσματος αντί του στείρου τρόπου απομνημόνευσης γνώσεων. Στις μέρες που η ύπαρξη της πληροφορίας είναι διαθέσιμη σε όλα τα ψηφιακά μέσα, στο κινητό τηλέφωνο και στους φορητούς υπολογιστές, σε οποιοδήποτε μέρος και σε οποιαδήποτε στιγμή της άσκησης της ιατρικής από τον γιατρό, κύριο μέλημα στην Ιατρική ΑΠΘ είναι η εκπαίδευση του υποψήφιου γιατρού στη συνδυαστική επεξεργασία της πληροφορίας και την αξιολόγησή της με βάση τη σωστή κλινική εκπαίδευση του φοιτητή.

Επιπλέον, ηλεκτρονικό σύστημα εξετάσεων με tablets σημαίνει δίκαιη αξιολόγηση, εξασφάλιση του αδιάβλητου των εξετάσεων και άμεση βαθμολόγηση, χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα. «Η νέα γενιά έχει αυξημένες δεξιότητες στις νέες τεχνολογίες. Με τόσο μεγάλο αριθμό φοιτητών, η ηλεκτρονική εξέταση κάνει τη διαδικασία απλούστερη και εξοικονομεί χρόνο για τους καθηγητές και τους φοιτητές», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025