Θέμα λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων στη χώρα θέτει ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ κ. Θ. Φορτσάκης με ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή και τον αρμόδιο υπουργό.
ΤΟ ΒΗΜΑ Μάρνυ Παπαματθαίου
Όπως είναι γνωστό, με τις αλλαγές που έγιναν επί ηγεσίας του κ. Ν. Φίλη στο υπουργείο Παιδείας, το ολοήμερο σχολείο ουσιαστικά «απενεργοποιήθηκε», καθώς μπορεί να «επεκτάθηκε» σε όλα τα σχολεία (που ονομάστηκαν όλα ολοήμερα), αλλά τα προγράμματά του μειώθηκαν σημαντικά, όπως και οι ειδικότητες εκπαιδευτικών που απασχολούσε και τα αναμορφωμένα του προγράμματα.
Με βάση σχετικές καταγγελίες που έχει δεχτεί, ο βουλευτής της ΝΔ ζητάει αποτίμηση του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου, το οποίο εισήγαγε το Υπουργείο Παιδείας στην αρχή του σχολικού έτους 2016-2017 και με το οποίο αναμόρφωσε και αντικατέστησε τους δύο τύπους νηπιαγωγείου, κλασικό και ολοήμερο, που λειτουργούσαν παράλληλα. Ο κ. Φορτσάκης ζητάει και την κατάθεση και των σχετικών εγγράφων.
Ο βουλευτής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο καινούργιος αυτός προαιρετικός τύπος Ολοήμερου Νηπιαγωγείου προκάλεσε έντονη δυσχέρεια στους γονείς των νηπίων, καθώς για να λειτουργήσει απαιτείται υψηλός ελάχιστος αριθμός μαθητών και ρωτά τον υπουργό Παιδείας:
Σε πόσα νηπιαγωγεία της Χώρας λειτουργεί κατά τη σχολική χρονιά 2016-2017 το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα και με τη συμμετοχή πόσων μαθητών;
Πόσα Ολοήμερα Νηπιαγωγεία και με πόσους μαθητές λειτουργούσαν το προηγούμενο σχολικό έτος;
Ποια είναι τελικά τα οφέλη της θέσπισης του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου για τα νήπια και τους γονείς τους;
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, αναφορικά με τις φωτογραφικές διατάξεις μετατάξεων στον δημόσιο τομέα που αφορούν και την εκπαίδευση, δήλωσε: «Με τον νέο νόμο της κινητικότητας (ν. 4440/2016- ΦΕΚ 224/Α/2.12.2016) στο άρθρο 18 παρ. 3 δίνεται η δυνατότητα μόνο σε όσους είναι αποσπασμένοι σήμερα στο Δημόσιο και φορείς του –όσον αφορά στην εκπαίδευση σε Κεντρικές Υπηρεσίες, Περιφέρειες, ΔΙΔΕ, Γενικά Αρχεία, βιβλιοθήκες κ.α.– με υπουργική απόφαση να καταθέσουν αίτηση μέχρι 2.1.2017 (δηλαδή σε αποκλειστική προθεσμία ενός μηνός από την έναρξη ισχύος του συγκεκριμένου νόμου), ώστε να μεταταχθούν στην υπηρεσία που υπηρετούν.
Η κυβέρνηση, δηλαδή, με τον πιο ευθύ και ξεκάθαρο τρόπο αποκλείει από τη συγκεκριμένη διαδικασία όλους όσοι είχαν αποσπασθεί τα προηγούμενα έτη, όσους είχαν κάνει ήδη αίτηση μετάταξης –υπάρχουν περίπου 1.000 αιτήσεις προς μετάταξη εκπαιδευτικών που έχουν ήδη αποδεσμευτεί από τα υπηρεσιακά συμβούλια και εκκρεμεί η μετάταξή τους– και όσους επιθυμούν τώρα να μεταταχθούν, αλλά δεν έχουν αποσπασθεί φέτος».