Ερώτηση προς τους Υπουργούς: Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών – Το διαχρονικό ζήτημα των κλοπών εξοπλισμού και άλλων περιουσιακών τους στοιχείων, οι οποίες συμβαίνουν εντός των χώρων των ΑΕΙ, φέρνει στο προσκήνιο ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και Βουλευτής Αττικής με το Ποτάμι, Γιώργος Μαυρωτάς, με ερώτηση την οποία κατέθεσε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Παιδείας κ. Γαβρόγλου και Προστασίας του Πολίτη, κ. Τόσκα.

Με αφορμή και πρόσφατες εξοπλισμού, οι οποίες σημειώθηκαν σε της Αθήνας, και με δεδομένο ότι συνεχίζει να υφίσταται ένα ιδιότυπο καθεστώς, το οποίο δεν αποτρέπει την πραγματοποίηση έκνομων ενεργειών στους χώρους των ιδρυμάτων, ο βουλευτής του Ποταμιού αναδεικνύει συγχρόνως το θέμα της ασφάλειας των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και το κόστος απώλειας σημαντικού μέρους του εξοπλισμού ιδιοκτησίας των ΑΕΙ. Ο κ. Μαυρωτάς τονίζει ότι σε ένα περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας για τα ανώτατα ιδρύματα, η απώλεια εξοπλισμού τόσο εργαστηριακού όσο και σε Η/Υ αποβαίνει εις βάρος του εκπαιδευτικού και ερευνητικού τους έργου, καθώς πλέον αδυνατούν να αντικαταστήσουν τα κλαπέντα περιουσιακά τους στοιχεία.

Συγκεκριμένα, ζητά την κατάθεση επίσημων στοιχείων για αντίστοιχα συμβάντα τα τελευταία 10 χρόνια, καθώς επίσης το συνολικό κόστος από τις εν λόγω κλοπές και τον βαθμό εξιχνίασής τους. Τέλος, καλεί την κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς να εγκύψουν στο θέμα, καθώς τα ελληνικά Πανεπιστήμια ούτε άβατα εγκληματικότητας μπορεί να θεωρούνται ούτε τα χρήματα των βαριά φορολογουμένων πολιτών να πηγαίνουν χαμένα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων:

Προς τον α) Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
β) Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Κλοπές εξοπλισμού και περιουσιακών στοιχείων των ΑΕΙ

Η πραγματοποίηση έκνομων ενεργειών στους χώρους των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) της χώρας είναι δυστυχώς μία θλιβερή πραγματικότητα η οποία χρονίζει, διαταράσσει το καθεστώς ασφάλειας και ταλανίζει το εύρυθμο πλαίσιο δραστηριοποίησης των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν ληφθεί αποτελεσματικά μέτρα και να έχουν δοθεί λύσεις επί της ουσίας.

Η παραβατικότητα όπως και πιο επικίνδυνες μορφές εγκληματικότητας εξακολουθούν, και μάλιστα σημειώνουν κατά περιόδους εξάρσεις με συχνότερη εμφάνισή τους στα ΑΕΙ τα οποία εδράζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Δυστυχώς η «ποικιλία» των έκνομων ενεργειών περιλαμβάνει απειλές και επιθέσεις κατά μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, καταστροφές και βανδαλισμούς, ληστείες και κλοπές περιουσιακών τους στοιχείων, λαθρεμπόριο μέχρι και διακίνηση ναρκωτικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας όπως προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, ερευνητές και εκπαιδευτικό προσωπικό αποφεύγουν να κυκλοφορούν τις νυκτερινές ώρες εντός των κτιρίων και των περιβαλλόντων χώρων των τμημάτων τους, ενώ ακόμη και όταν χρειάζεται τα Σαββατοκύριακα να πραγματοποιήσουν ερευνητικές εργασίες (όπως διεξαγωγή πειραμάτων) κλειδώνονται μέσα στα γραφεία και τα εργαστήριά τους. Παρόλα αυτά μπροστά σε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα, υπάρχει και ο εύκολος αντίλογος ορισμένων ότι το περιβάλλον των Πανεπιστημίων δεν διαφέρει από την υπόλοιπη κοινωνία οπότε για αυτό και συμβαίνουν αντιστοίχως παράνομες ενέργειες.

Με δεδομένη τη διαβάθμιση της επικινδυνότητας και των συνεπειών κάθε μορφής εγκληματικότητας, έχει μεγάλη σημασία να εστιάσει κανείς ειδικά την τελευταία δεκαετία, στις περιπτώσεις κλοπών και ληστειών οι οποίες συμβαίνουν εντός των χώρων των ΑΕΙ και έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια εργαστηριακού εξοπλισμού και σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, την απώλεια εξοπλισμού Η/Υ και περιφερειακών μονάδων. Το εν λόγω ζήτημα αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των ΑΕΙ και την άσκηση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών τους σκοπών, καθώς λόγω της εκτεταμένης περιόδου οικονομικής κρίσης, η κρατική χρηματοδότηση και οι διαθέσιμοι πόροι των ιδρυμάτων έχουν περιορισθεί ασφυκτικά με αποτέλεσμα να αδυνατούν να αντικαταστήσουν τον κλαπέντα εξοπλισμό. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι επειδή παλαιότερα υπήρχαν περισσότερα διαθέσιμα κονδύλια και γινόταν ευχερέστερα η αναπλήρωση του απολεσθέντος εξοπλισμού, η από τότε μη αντιμετώπιση των φαινομένου των κλοπών δεν συνιστούσε και δεν συνιστά άσκοπη χρήση και χάσιμο των χρημάτων των φορολογούμενων πολιτών.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το τελευταίο διάστημα σε διάφορες σχολές Πανεπιστημίων στην Αθήνα, σε γραφεία και εργαστήρια αλλά και σε μονάδες εξυπηρέτησης φοιτητών και αποφοίτων έχουν διαπιστωθεί παραβιάσεις χώρων και εκτεταμένες κλοπές εξοπλισμού. Μάλιστα πολλά από τα μέλη του προσωπικού αναγκάζονται να μεταφέρουν από Η/Υ μέχρι και ολόκληρους επιστημονικούς εξοπλισμούς εκτός των ιδρυμάτων προκειμένου να τα προστατέψουν από ενδεχόμενο νέων κλοπών.

Επειδή δεν μπορεί να νοούνται οι χώροι των ελληνικών Πανεπιστημίων ως άβατα παραβατικότητας και εγκληματικότητας, για τα οποία όλοι γνωρίζουν τι γίνεται αλλά κανείς δεν αναλαμβάνει να δώσει λύσεις.
Επειδή η Πολιτεία έχει χρέος να προστατεύει τους πολίτες της ανά την επικράτεια και σε όλες τις περιοχές, και κατά συνέπεια οι χώροι των Πανεπιστημίων δεν μπορεί να είναι εξαίρεση στον κανόνα όταν μάλιστα μιλάμε για το πιο ελπιδοφόρο κύτταρο για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Επειδή τα χρήματα των βαριά φορολογούμενων πολιτών και δη εκείνα που κατευθύνονται για τις ανάγκες της εκπαίδευσης και της έρευνας δεν μπορεί να πηγαίνουν σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, αποφέροντας μάλιστα «κέρδη» σε άτομα που ασκούν παραβατικές δραστηριότητες.

Και επειδή η απώλεια συνεχώς περιουσιακών στοιχείων κρίσιμων για τη διεξαγωγή του εκπαιδευτικού και ερευνητικού προγράμματος των ελληνικών ΑΕΙ τα οποία έχουν ήδη φθάσει στα όρια αντοχής τους ως προς την οικονομική τους επιβίωση, συνεπάγεται και αναπόφευκτη υποβάθμιση της ποιότητας του έργου και των προσφερόμενων υπηρεσιών τους.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1. Είναι σε γνώση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων οι εν λόγω έκνομες ενέργειες και συγκεκριμένα η πραγματοποίηση διαρρήξεων και κλοπών σε χώρους των ΑΕΙ; Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί σε συνεργασία με τις διοικήσεις των ΑΕΙ και το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να διαφυλαχθεί το αίσθημα ασφάλειας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, να προστατευθεί η περιουσία των ιδρυμάτων και τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών;

2. Θεωρείτε ως Υπουργεία ότι χρειάζεται αναθεώρηση το καθεστώς προστασίας της ασφάλειας των μελών και των χώρων της ακαδημαϊκής κοινότητας, και της αντιμετώπισης έκνομων ενεργειών εντός των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, στο πλαίσιο των ήδη εμπεδωμένων και κατοχυρωμένων ακαδημαϊκών ελευθεριών; Αν ναι ποια είναι τα σημεία εκείνα τα οποία πρέπει να επανεξετασθούν; Αν όχι, ποιοι είναι οι λόγοι ως προς την αναποτελεσματική αντιμετώπιση των περιγεγραμμένων φαινομένων;

3. Συμφωνείτε με την άποψη ότι το πλήθος και η συχνότητα των παραβατικών και εγκληματικών ενεργειών εντός των πανεπιστημιακών χώρων δεν μπορεί να αποκλίνει από εκείνα στην υπόλοιπη κοινωνία; Αν ναι, θεωρείτε ότι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας εντάσσεται αποκλειστικά σε έναν συνολικό σχεδιασμό της Πολιτείας και κατά συνέπεια δεν χρειάζονται εξειδικευμένα σχέδια δράσης ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της κάθε περίπτωσης;

4. Σε περιπτώσεις πραγματοποίησης διαρρήξεων και κλοπών περιουσιακών στοιχείων τα οποία ανήκουν στα ΑΕΙ, ποιο είναι το αρμόδιο όργανο, υπηρεσία ή στέλεχος της διοίκησης του ιδρύματος, το οποίο είναι επίσημα επιφορτισμένο να έρθει σε επαφή με την αρμόδια υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας για τις προβλεπόμενες διαδικασίες (όπως κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς, κλήση για δακτυλοσκοπικό έλεγχο κ.ο.κ.);

5. Ποιος αριθμός/ποσοστό από τα καταγεγραμμένα συμβάντα κλοπών πάσης φύσης εξοπλισμού των ΑΕΙ, έχουν εξιχνιασθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη την τελευταία δεκαετία; Το εν λόγω ποσοστό αποκλίνει ή όχι από το γενικό μέσο όρο εξιχνίασης συμβάντων κλοπής;

Παρακαλούμε, όπως καταθέσετε :

1. Στοιχεία για την περίοδο 2007-2016 σχετικά με το πλήθος και την κατανομή ανά βασικές κατηγορίες έκνομων ενεργειών οι οποίες πραγματοποιούνται εντός των χώρων των ΑΕΙ.

2. Για την ίδια περίοδο, ειδικότερα στοιχεία για τις κλοπές και ληστείες οι οποίες έχουν λάβει χώρα, τα είδη του εξοπλισμού ιδιοκτησίας των ΑΕΙ τα οποία έχουν απολεσθεί όπως και το εκτιμώμενο κόστος των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων.

Ο ερωτών και αιτών βουλευτής
Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025