, ημερομηνίας 24 Ιουλίου 2020, η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων ζήτησε από την Ελληνική κυβέρνηση να ενεργήσει για την άμεση ανάκληση της του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών & Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) για αλλαγή του πλαισίου αναγνώρισης των τίτλων σπουδών αναγνωρισμένων πανεπιστημίων του εξωτερικού που αποκτήθηκαν με σπουδές εξ αποστάσεως, και συγκεκριμένα ως προς τον τόπο διεξαγωγής των δια ζώσης γραπτών εξετάσεων.

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ της Κυπριακής και της Ελληνικής Κυβέρνησης, η υπουργός Παιδείας της Ελλάδος, κ. Νίκη Κεραμέως, ξεκαθάρισε ότι «το περιεχόμενο της απόφασης θα συζητηθεί μεταξύ Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. και υπουργείου» και ότι «η εν λόγω απόφαση (σημ.: ο τόπος των δια ζώσης γραπτών εξετάσεων, θα πρέπει να είναι στο εξής η έδρα του Πανεπιστημίου ή οποιοδήποτε άλλο εξεταστικό κέντρο στη χώρα της έδρας του Πανεπιστημίου) δεν μπορεί να εφαρμοστεί εν μέσω πανδημίας». Δήλωσε, ακόμη, ότι «πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι η αναμόρφωση του πλαισίου των εξ αποστάσεων σπουδών με στόχο τη μεγαλύτερη ευελιξία και την άρση των όποιων γραφειοκρατικών αγκυλώσεων».

 

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), ομοταγές και ισότιμο προς τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, διαβεβαιώνει εκ νέου τη φοιτητική του κοινότητα ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί εξεταστικά κέντρα στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, με δυνατότητα οργάνωσης πρόσθετων κέντρων όπου βρίσκεται ικανός αριθμός φοιτητών) και θα αξιολογεί και επιπρόσθετες λύσεις για τη διεξαγωγή των τελικών εξετάσεων με ηλεκτρονικά μέσα, όπου αυτό ενδείκνυται, λαμβάνοντας υπόψη την έξαρση της πανδημίας του νέου κορονοϊού covid-19.

 

Το είναι δημόσιο Πανεπιστήμιο της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει αναγνωριστεί από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ως ομοταγές και ισότιμο προς τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Προσφέρει σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως και δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο  να αποκτήσει έναν αναγνωρισμένο και αξιόπιστο τίτλο σπουδών, από τον δικό του χώρο και στον δικό του χρόνο, χωρίς τους περιορισμούς της συμβατικής εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευτικές διεργασίες πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου με ηλεκτρονικά μέσα, με κύριο εκπαιδευτικό εργαλείο την Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης eClass, ένα σύγχρονο, ασφαλές και ολοκληρωμένο περιβάλλον μάθησης, που προσομοιώνει τις παραδοσιακές αίθουσες και συνθήκες διδασκαλίας. Η φυσική παρουσία των φοιτητών απαιτείται μόνο στις τελικές εξετάσεις σε εξεταστικά κέντρα που λειτουργούν στην Κύπρο και στην Ελλάδα και, υπό προϋποθέσεις, σε τρίτες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025