Οξύτατες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα επιλογής διευθυντών σχολείων. Ειδικότερα, η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως έκανε λόγο για «ανευθυνότητα, ασυνέπεια και προχειρότητα της κυβέρνησης στη νομοθέτηση διατάξεων για την επιλογή διευθυντικών στελεχών στα σχολεία», καθώς «η κυβέρνηση γνώριζε εδώ και μήνες ότι ο νόμος Μπαλτά-Κουράκη για τις επιλογές διευθυντικών στελεχών είχε κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Απόστολος Λακασάς
Ενώ θα μπορούσε όλους αυτούς τους μήνες να διαβουλευθεί με τους αρμόδιους φορείς, με εμπειρογνώμονες, αλλά και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για να παρουσιάσει ένα σχέδιο νόμου σύννομο, δίκαιο, λειτουργικό, χωρίς κενά, επέλεξε τη λογική της αδράνειας και της εσωστρέφειας». Και προσθέτει ότι «η ανεπάρκεια δεν σταματά εκεί: Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από την κατάθεση του ν/σ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προβαίνει σε ανακοινώσεις σχετικά με το κατατεθέν σχέδιο, οι οποίες ανατρέπουν σημαντικές πτυχές του προτεινόμενου συστήματος επιλογής, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την επεξεργασία του».
Η Πανελλήνια Επιστημονική Ενωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε., χαρακτηρίζει «απαράδεκτη την τακτική του υπ. Παιδείας να καταθέσει στη Βουλή το σ/ν, χωρίς προηγουμένως να το θέσει σε δημόσια διαβούλευση, παρακάμπτοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες, όπως ορίζονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, κι ενώ η απόφαση του ΣτΕ για τον ν. 4327/2015 ήταν ουσιαστικά γνωστή εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, μετά την απόφαση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ. Oλα ετοιμάστηκαν εσπευσμένα και πρόχειρα. Επίσης, για δύο χρόνια δεν έγινε η παραμικρή προσπάθεια αποκατάστασης της κανονικότητας, ώστε να γίνεται η επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης με την αποδεκτή σειρά: Διευθυντές Εκπαίδευσης, Σχολικοί Σύμβουλοι, Διευθυντές Σχολείων κ.λπ.». Επίσης, η Ενωση επικρίνει σειρά ρυθμίσεων του νομοσχεδίου σχετικά με τα κριτήρια που θα μοριοδοτηθούν και το ύψος της μοριοδότησης ανά κριτήριο.
«Εμπαίζει τους θεσμούς»
Για το ίδιο θέμα, η Ομάδα Παιδείας της Ωρας Αποφάσεων αναφέρει ότι το ν/σ μεταξύ άλλων «χλευάζει την απόφαση του ΣτΕ με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η επιλογή διευθυντών με μυστική ψηφοφορία, σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο Μπαλτά-Κουράκη. Διότι ενώ τυπικά συμμορφώνεται, επί της ουσίας αγνοεί την απόφαση του ΣτΕ και εμπαίζει τους θεσμούς της Ελληνικής Πολιτείας. Με εξυπνακίστικη, νομιμοφανή μα διόλου ηθική διατύπωση διατηρεί ως προέδρους των συμβουλίων επιλογής τους νυν Διευθυντές Εκπαίδευσης, οι οποίοι όμως δεν ορίζονται πρόεδροι των Συμβουλίων Επιλογής (ΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ) ως κατέχοντες τη θέση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, αλλά ως “εκπαιδευτικοί με τουλάχιστον εικοσαετή (20ετή) εκπαιδευτική υπηρεσία που διαθέτουν διοικητική εμπειρία σε θέση Διευθυντή Εκπαίδευσης”. Διότι ως Διευθυντές Εκπαίδευσης, εκλεγμένοι με μυστική ψηφοφορία, από ένα σώμα διευθυντών σχολείων, των οποίων η εκλογή κρίθηκε αντισυνταγματική, θα δημιουργούσαν προβλήματα νομιμότητας και συνταγματικότητας στις νέες επιλογές». Παράλληλα, προτείνει «η επιλογή των στελεχών, σε όλη την ιεραρχία της εκπαίδευσης, να γίνει υπό την ευθύνη ανεξάρτητης αρχής, όπως είναι το ΑΣΕΠ. Με διαδικασίες απλές, διαφανείς και γρήγορες. Η αξιοκρατία στην εκπαίδευση είναι προτεραιότητα για την παιδεία και τη χώρα».
Αύριο θα πραγματοποιηθούν οι φετινές φοιτητικές εκλογές στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με το ενδιαφέρον των φοιτητών να παρουσιάζεται έως χθες πολύ υποτονικό. Για τον λόγο αυτό αναμένεται πτώση της φοιτητικής συμμετοχής. Πέρυσι στις εκλογές μετείχαν περίπου 75.000 φοιτητές ΑΕΙ/ΤΕΙ, πολύ λιγότεροι από τους περίπου 100.000 του 2015 και με τον αριθμό των συμμετεχόντων να μειώνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά.
Πάντως, τα μέλη των φοιτητικών παρατάξεων εξακολουθούν να «παθιάζονται», γεγονός που αποτυπώνεται και σε προεκλογικής κοπής αψιμαχίες μεταξύ τους. Τέτοιου είδους ένταση μεταξύ φοιτητών υπήρξε, ενδεικτικά, χθες στη Νομική Αθηνών, αλλά έληξε γρήγορα.
Ως προς τα φοιτητικά σχήματα που θα θέσουν συμμετοχή στις εκλογές, πλην των παραδοσιακών, σε διάφορες σχολές παρουσιάζονται νέα σχήματα που αυτοτοποθετούνται κυρίως στον χώρο της Αριστεράς αλλά και της σοσιαλδημοκρατίας. Ενδεικτικά, στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ ανακοινώθηκε η συμμετοχή φοιτητικής παράταξης «του Παλιού ΠΑΣΟΚ – του Ορθόδοξου», όπως εγράφη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι παρατάξεις, πάντως, και φέτος θα παρουσιάζουν διαφορετικά αποτελέσματα η καθεμιά, με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να αναμένεται να καταγράψει την 31η συνεχή πρωτιά της.