– Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης ΔΕΘ εξήγγειλε μία δέσμη μέτρων, μεταξύ αυτών και για τον τομέα της παιδείας.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε της χώρας, το οποίο θα ονομαστεί «Μαριέττα Γιαννάκου» με αρχικό ποσό χρηματοδότησης 250 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης καλεσμένος στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας προχώρησε στην εξειδίκευση των μέτρων.

Το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της αναβάθμισης των σχολείων εξήγησε ότι «Θα πάμε σε εκατοντάδες σχολεία. Ξεκινάμε με 250 εκατ. ευρώ. Τα σχολικά κτήρια είναι 12.812 και ανήκουν στους Δήμους, είναι ευθύνη των Δήμων να μπορούν να λύνουν τα προβλήματα. Ξεκινάει μεγάλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα φέτος, άμεσα, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις εργασίες, πράγματα καθημερινά που χρειάζονται βελτίωση, όπως και στα σχολικά γήπεδα. Πάμε σχολείο-σχολείο πρώτα αποτυπώνοντας όλες τις ανάγκες. Σήμερα ξεκινάει ο σχεδιασμός του προγράμματος και εντός της χρονιάς ο στόχος είναι να τρέξει ο διαγωνισμός και να μπορέσουμε να πάμε σε κάθε σχολείο».

Παράλληλα ο υπουργός είπε ότι «θα αναζητήσουμε και άλλα κονδύλια και χορηγίες και από ιδιώτες και θέλουμε την επόμενη χρονιά να έχει γίνει διανομή όλου του ποσού».

«Το κινητό στην τάξη είναι πρόβλημα»

Αναφερόμενος στο μέτρο της μη χρήσης κινητού στα σχολεία και την επαναφορά της πενθήμερης αποβολής ο κ. Πιερρακάκης είπε: «Θεωρώ ότι είναι ένα θετικό μέτρο, είναι μία συζήτηση που γίνεται σε κάθε χώρα στην Ευρώπη, πρέπει να μειωθεί η χρήση και να αντιμετωπιστεί ο εθισμός. Δεν ασχολούμαστε επαρκώς με το πόσες ώρες περνάνε στις οθόνες τα παιδιά».

«Σίγουρα θα έχουμε και διαδραστικούς πίνακες και ψηφιακό φροντιστήριο, αλλά το κινητό στην τάξη είναι πρόβλημα και πρέπει να παρέμβουμε», είπε ενώ σημείωσε ότι το κινητό πλέον θα απαγορεύεται ακόμη και στο διάλειμμα, ενώ η ποινή σε περίπτωση που ένας μαθητής εντοπιστεί με κινητό θα είναι 1 ημέρα αποβολή.

Εξήγησε δε ότι το μέτρο αυτό αποσκοπεί και στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και στον περιορισμό των βιντεοσκοπήσεων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «όποιος εντοπιστεί να βιντεοσκοπεί, παραβιάζοντας τα πολύ ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα κάποιου μαθητή θα αλλάζει σχολείο».

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στο θέμα της συγχώνευσης σχολικών τμημάτων, ένα ζήτημα που έχει εγείρει αντιδράσεις από τους γονείς μαθητών.

Χρειάζεται καλύτερη οργάνωση στον τρόπο λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστηματος. Έχουμε 61.000 τμήματα, οι συγχωνεύσεις γίνονται στο 1,5% περίπου των τμημάτων και πρέπει να γίνουν για να επιτύχουμε αυτή την οργάνωση. Αυτός είναι και ο λόγος που προχωράμε στους 10.000 διορισμούς εκπαιδευτικών. Θα προσπαθήσουμε να βελτιώνουμε τη συνθήκη στην τάξη και να κάνουμε σωστή κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού», είπε και πρόσθεσε ότι «Θέλουμε να μην υπάρχουν κενά και να πετύχουμε τα καλύτερα εκπαιδευτικά αποτελέσματα».

Κάθε χρόνο περισσότεροι

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο προχωρά σε 10.000 νέες προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών. «Δεν υπάρχει εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο που να μην ξεκινάει τη σχολική χρονιά με κενά. Το σημαντικό είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κενά και να τα καλύπτουμε γρήγορα. Γιαυτό μετατρέπουμε αναπληρωτές σε μόνιμους, αξιοποιούμε πόρους με συγκεκριμένες και στοχευμένες επενδύσεις σε εκπαιδευτικούς. Κάθε χρόνο θα είναι περισσότεροι οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών»., διευκρίνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Αναφέρθηκε ακόμη στο μέτρο που λαμβάνεται σχετικά με τις ζημιές στα σχολεία από μαθητές, τις οποίες πλέον θα πληρώνουν οι γονείς.

Ο υπουργός εξήγησε ότι «θα αποτυπώνεται αρχικά ποιος έκανε τη ζημιά και όπως θα προβλέπεται στον νέο κανονισμό, θα καλούνται οι γονείς και θα ενημερώνονται. Αν δεν συμφωνούν θα πηγαίνει το πρόστιμο στον Δήμο αρχικά και μετά στην εφορία».

Κλείνοντας μίλησε για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια τονίζοντας ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και ξεκινούν κανονικά το καλοκαίρι του 2025.

«Είμαστε η μόνη χώρα που δεν είχε λύσει την εκκρεμότητα των μη κρατικών πανεπιστημίων. Υπάρχει μία συγκεκριμένη εκπαιδευτική ανάγκη και ακόμα κάτι που δεν έχουμε κατακτήσει ως χώρα, είναι και η διεθνοποίηση και η συνεργασία τμημάτων. Κάνουμε το σωστό και για να το πω και διαφορετικά έχουμε εξαντλήσει όλες τις εναλλακτικές».

Ερωτώμενος για τα σχολικά βιβλία και τις διαμαρτυρίες γονέων παιδιών που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία που αναγκάζονται να πληρώνουν τα βιβλία των μαθητών είπε ότι «Σίγουρα πρώτη μέριμνα είναι το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, αλλάζουν όλα τα σχολικά βιβλία φέτος και θα υπάρχουν βιβλία λογοτεχνίας καινούρια ολοκληρωμένα», σχολιάζοντας ακόμη ότι «την έχω ακούσει κι εγώ αυτή τη συζήτηση» και πως το υπουργείο θα εξετάσει όλες τις πλευρές για καλύτερη οργάνωση και λειτουργία.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025