δεν θα χαθεί. Με φόντο την απόφαση των Πρυτάνεων για διαδικτυακή εξεταστική, μετά από παρέμβασή του, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε απόψε στο δελτίο ειδήσεων του ANT1 και έδωσε διευκρινίσεις, αλλά και απαντήσεις για όλα τα θέματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο έπειτα από τη σημερινή απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παιδείας.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, το πρόβλημα εντοπίζεται στο 1/3 των τμημάτων στα Πανεπιστήμια. «Για αυτόν τον λόγο, έστειλα μία νομικά δεσμευτική εγκύκλιο την περασμένη Παρασκευή, όπου ερμηνεύοντας τον νόμο, ορίζουμε ότι μπορούσαν να γίνουν και ψηφιακές εξετάσεις, για τις οποίες είμαστε έτοιμοι, όπως ήμασταν και την περίοδο του κορωνοϊού».

Αρνήθηκε την προοπτική «ότι μπορεί να ρίξει λάδι στη φωτιά η αστυνομική παρέμβαση στα ΑΕΙ» και τόνισε πως «δεν πρόκειται από την άλλη να ρίξουμε νερό στον μύλο όσων ψάχνουν προβοκάτσιες. Ο νόμος είναι νόμος και θα εφαρμοστεί».

Ο κ. Πιερρακάκης επανέλαβε την κυβερνητική δέσμευση για την ολοκληρωτική στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου και αναρωτήθηκε «τελικά ποιος απειλεί το δημόσιο πανεπιστήμιο, η κυβέρνηση που το στηρίζει αναφανδόν ή εκείνοι που το υπονομεύουν με τις καταλήψεις;».

poster

«Χρηματοδοτούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο με περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, την ώρα που έως το 2018 η χρηματοδότηση του έβαινε μειούμενη και από το 2018 και μέχρι σήμερα ξεκίνησε να αυξάνεται. Σας αποκαλύπτω κάτι για να δείτε την μέριμνα για τα δημόσια ΑΕΙ. Ο νέος νόμος για τα μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια έχει 200 άρθρα, από αυτά 170 αφορούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο και στην ενίσχυση του αυτοδιοικητικού του χαρακτήρα για να απελευθερωθεί από τα γραφειοκρατικά δεσμά του και μόνο τα 30 αναφέρονται στα μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά ιδρύματα» υποστήριξε.

Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης επανέλαβε τις κυβερνητικές δεσμεύσεις να είναι «τα κριτήρια εισαγωγής στα μη κρατικά ΑΕΙ τα σκληρότερα στην Ευρώπη κι αυτό θα φανεί μόλις δημοσιευθεί το σχέδιο νόμου» και ανέφερε πως «στα μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ προσφέρουμε τα απαραίτητα ακαδημαϊκά δικαιώματα, ώστε να είναι κανονικά πανεπιστημιακά εκπαιδευτικά ιδρύματα επιπλέον των επαγγελματικών που τα έχουν και τα κολλέγια, τα οποία αναγκαστήκαμε με ευρωπαϊκή νομολογία να τα αποδεχθούμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025