Αν οι γονείς δεν πληρώνουν τις ζημιές από τα παιδιά τους στα , η οφειλή θα πηγαίνει στην .

Στις έντεκα αλλαγές που θα ισχύσουν από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς αναφέρθηκε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ της Πέμπτης με τον υπουργό Παιδείας να κάνει ειδική αναφορά αφενός στον τρόπο με τον οποίο θα αποκαθίστανται και αφετέρου στο ζήτημα των κινητών τηλεφώνων και τις ποινές για τη χρήση τους.

Ειδικότερα, όσον αφορά το μέτρο της αποκατάστασης των ζημιών στα σχολεία από γονείς, ο κ. Πιερρακάκης αφού απάντησε ότι «κάθετα ναι» θα λειτουργήσει, στη συνέχεια εξήγησε για τον καταλογισμό ότι θα ξεκινάει από τον σύλλογο διδασκόντων στο σχολείο, θα προστίθεται ο Δήμος στην εξίσωση γιατί τα σχολεία ανήκουν στους Δήμους και από κει και πέρα αν ο γονιός δεν θελήσει να πληρώσει τη συγκεκριμένη ζημιά, αυτό πλέον θα πηγαίνει στην εφορία και θα βεβαιώνεται από εκεί.

Για τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία, δε, τόνισε ότι απαγορεύεται η εμφανής κατοχή και χρήση τους ενώ αναφέρθηκε και στη φράση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός «το κινητό στην τσάντα».

Εξήγησε ότι άπαξ και χρησιμοποιήσει ένας μαθητής το κινητό τηλέφωνο ή φανεί ότι κρατάει ένα κινητό θα υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο συνεπειών.

Αφού ανέφερε ότι και παλιά υπήρχε μια εγκύκλιος που απαγόρευε τα κινητά τηλέφωνα όμως δεν είχε συνεπαγόμενες συνέπειες για τη χρήση τους, στη συνέχεια υπογράμμισε ότι στην εμφανή κατοχή και χρήση προβλέπεται η ποινή της μιας μέρας αποβολή ενώ άπαξ και βιντεοσκοπηθεί ένα παιδί σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή του, αυτός ο οποίος βιντεοσκοπεί το πρόσωπο θα αλλάζει σχολείο.