Ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, διέψευσε ως «fake news» τους ισχυρισμούς περί αποχώρησης μαθητών από τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία. Όπως διευκρίνισε, κανένας μαθητής δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη φοίτησή του, ενώ η αποφοίτησή τους θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Παράλληλα, τόνισε ότι στόχος είναι η επιτυχία και η εξέλιξη των Ωνάσειων Σχολείων.
Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι το νέο νομοσχέδιο δεν αναιρεί τη δεδομένη στήριξη του κράτους στην εκπαίδευση. Επισήμανε την αντίφαση μεταξύ της ύπαρξης διαδραστικών πινάκων στα σχολεία και των προβλημάτων στις κτηριακές εγκαταστάσεις, επισημαίνοντας ότι η κρατική μέριμνα δεν έχει διακοπεί. Αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα «Μαριέττα Γιαννάκου» και «Αθηνά», τα οποία αποσκοπούν στη στήριξη των σχολικών υποδομών και την ενεργειακή αναβάθμιση. Υπογράμμισε πως το εκπαιδευτικό σύστημα περιλαμβάνει περισσότερες από 12.000 σχολικές μονάδες και πως βασικός στόχος είναι η υποστήριξη κάθε μαθητή ώστε να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του.
Δείτε επίσης Οι αλλαγές που έφερε το «Σπίτι μου 2» στα στεγαστικά δάνεια
Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην κριτική που ασκείται σχετικά με τα πρότυπα σχολεία, σημειώνοντας ότι ακόμη και στη Σοβιετική Ένωση υπήρχαν πρότυπα σχολεία που λειτουργούσαν ως κέντρα αριστείας, με αυστηρές εισαγωγικές εξετάσεις. Αναρωτήθηκε αν τμήματα της Βουλής απορρίπτουν ένα εκπαιδευτικό σύστημα που υπήρχε ήδη στη Ρωσία πριν από έναν αιώνα. Επιπλέον, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο καταρτίστηκε με διάθεση διαλόγου, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις όλων των πολιτικών κομμάτων, με στόχο την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.
Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία: Η Σύμβαση Δωρεάς στη Βουλή και οι βασικές αρχές λειτουργίας
Η Ολομέλεια της Βουλής συζητά και ψηφίζει τη Σύμβαση Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» για την ίδρυση και λειτουργία των Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων (ΔΗΜ.Ω.Σ.).
Η Σύμβαση προβλέπει την ένταξη έως και 22 υφιστάμενων σχολικών μονάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνασίων και Λυκείων) σε ένα ενιαίο δίκτυο, που θα φέρει την ονομασία «Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία». Η δωρεά περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό των κτηριακών υποδομών, τον εξοπλισμό και τη λειτουργία των σχολείων, με συνολικό προϋπολογισμό έως 160 εκατομμύρια ευρώ, μέχρι το τέλος του σχολικού έτους 2036-2037.
Διοικητικά, τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία θα υπάγονται στον αντίστοιχο Διευθυντή Εκπαίδευσης, ενώ θα ακολουθούν το πρόγραμμα των Πρότυπων Σχολείων, το οποίο μπορεί να προσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, έπειτα από εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής και γνώμη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Οι μαθητές των Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων θα συμμετέχουν υποχρεωτικά σε «Ομίλους» και «Σύνολα», με αντικείμενα όπως τα μαθηματικά, η ψηφιακή τεχνολογία, η περιβαλλοντική εκπαίδευση, η ελληνική και ξένη λογοτεχνία, καθώς και οι τέχνες.
Η διοίκηση των σχολείων αυτών θα ασκείται από εννεαμελή Διοικούσα Επιτροπή, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής, την επιλογή του Διευθυντή και των εκπαιδευτικών του Δικτύου, καθώς και την εισήγηση στον Υπουργό Παιδείας για την πιλοτική εφαρμογή νέων εκπαιδευτικών μεθόδων. Από τα εννέα μέλη της επιτροπής, τα τέσσερα θα προτείνονται από το Ίδρυμα Ωνάση.
Βασικός σκοπός της δημιουργίας των Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων είναι η ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, με στόχο τη διάχυση προηγμένων εκπαιδευτικών μεθόδων και εργαλείων στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Οι μαθητές των ΔΗΜ.Ω.Σ. θα επιλέγονται μέσω εξετάσεων ή δοκιμασίας δεξιοτήτων, ή μέσω ενός συνδυασμού αυτών των δύο κριτηρίων. Οι εκπαιδευτικοί θα διορίζονται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, τα οποία θα καθορίζονται μέσω προκήρυξης.
Αν και τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία θα ακολουθούν το μοντέλο των Πρότυπων Σχολείων, δεν θα εντάσσονται στο αντίστοιχο Δίκτυο, αλλά θα αποτελούν μια παράλληλη εκπαιδευτική δομή.