Προφανώς, ο Υπουργός Παιδείας, κ. Φίλης, θεωρεί ότι με μια γενική απάντηση (μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ), «απάντησε» και επί της ουσίας στα 4 στοχευμένα ερωτήματα (μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ), τα οποία του έθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς και Ιάσονας Φωτήλας, για το σημαντικό θέμα της διαχρονικής ασυμμετρίας του αριθμού των εισακτέων ανά τμήμα/σχολή ΑΕΙ και του αντίστοιχου αριθμού μελών ΔΕΠ. Ουσιαστικά, όμως, άφησε τελείως αναπάντητα τα ερωτήματα 2 έως 4 της ερώτησης.
Μπορεί όλοι να αντιλαμβανόμαστε, ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει κάποια συγκεκριμένη μεθοδολογία, για να καθορίζει την κατανομή των εισακτέων ανά ίδρυμα και Τμήμα/Σχολή, ωστόσο ο κ. Υπουργός δεν κρίνει καν σκόπιμο να μας απαντήσει, για ποιους λόγους συνεχίζουν να υπάρχουν τόσο μεγάλες δυσαναλογίες σε μέλη ΔΕΠ μεταξύ τμημάτων με παρόμοιο αριθμό εισακτέων.
Και μάλιστα, όταν Πρόεδροι Τμημάτων και Κοσμήτορες Σχολών αναφέρουν ότι οι δικές τους εισηγήσεις για την κατανομή των εισακτέων προς το Υπουργείο, δεν λαμβάνονται στην πράξη υπόψη. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο αριθμός των εισακτέων ανά Τμήμα/Σχολή είναι 40%-50% υψηλότερος από τον εισηγούμενο και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει το 200% και αυτό δίχως να λαμβάνονται υπόψη οι μετεγγραφές!
Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποφασίζει αποκλειστικά η ίδια τον αριθμό εισακτέων, καταστρατηγώντας ουσιαστικά το αυτοδιοίκητο ΑΕΙ. Δυστυχώς, το συνδυαστικό αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων διδακτικού προσωπικού και του ανορθολογικού τρόπου κατανομής των εισακτέων, είναι η κακή ποιότητα παρεχόμενης εκπαίδευσης στους φοιτητές. Αλλά αυτό ίσως και να μην απασχολεί τον κ. Φίλη και τον ΣΥΡΙΖΑ, που πιστεύει στο δόγμα «όλοι προς τα κάτω».
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι για ακόμη μια φορά οι Υπουργοί Παιδείας της Κυβέρνησης επιλέγουν να μην απαντούν σε ερωτήματα, τα οποία σχετίζονται ή αναφέρονται σε διατάξεις του Ν. 4009/2011, καθώς μάλλον αποτελεί κόκκινο πανί για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εμείς στο Ποτάμι πιστεύουμε στην πλήρη αυτοτέλεια των ΑΕΙ και θεωρούμε ότι βασικά ζητήματα για την ποιοτική και αποτελεσματική λειτουργία τους, όπως ο αριθμός των εισακτέων, αλλά και οι ανάγκες σε μέλη ΔΕΠ, πρέπει να είναι πρωταρχικά δική τους αρμοδιότητα. Η αυτοτέλεια, όμως, ασφαλώς και δεν απαλλάσσει το κράτος από την υποχρέωσή του για κρατική χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, η οποία θα πρέπει να διανέμεται με αξιοκρατικά κριτήρια και μετρήσιμους δείκτες.
Οι Βουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής Ιάσονας Φωτήλας – Αχαΐας