Μετά από μπαράζ αναβολών της ψηφοφορίας στη Βουλή της ΠΓΔΜ εγκρίθηκε με 80 ψήφους «υπέρ» και 39 ψήφους «κατά» η συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε και ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO – DPMNE.
Υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης ψήφισαν οι 72 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αλβανικής αντιπολίτευσης, καθώς και 8 βουλευτές που είχαν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE (Ελιζαμπέτα Κάντσεφσκα –Μίλεσκα (πρώην Υπουργός Πολιτισμού), Σάσο Βασίλιεφσκι, Κρστο Μούκοσκι, Λιούμπεν Αρναούντοφ, Βλάντανκα Αβίροβιτς, Εμίλια Αλεξάντροβα, Νόλα Ισμαήλοβα -Σταρόβα, Ζεκίρ Ραμτσίλοβιτς).
Οι υπόλοιποι βουλευτές της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ ψήφισαν κατά.
Εξερχόμενος του Κοινοβουλίου της γείτονος, ο Ζάεφ σημείωνε το απόγευμα της Παρασκευής σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή», προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος. «Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες», πρόσθεσε.
Η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ περνά στα επόμενα στάδια, όπου η κυβέρνηση θα προετοιμάσει τα σχέδια των συνταγματικών τροπολογιών, τα οποία στη συνέχεια θα υποβάλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120).
Κατόπιν, θα προετοιμάσει τα σχέδια των συνταγματικών τροπολογιών τα οποία θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και η κυβέρνηση αναλαμβάνει να συντάξει τα τελικά κείμενα των τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).
Η όλη διαδικασία υπολογίζεται να υπερβεί τους τρεις μήνες.
Τις τελευταίες ημέρες η πολιτική ατμόσφαιρα στην ΠΓΔΜ είναι εξαιρετικά τεταμένη ανάμεσα στα κόμματα, ωστόσο προκύπτει ότι οι παρασκηνιακές διεργασίες δεν έχουν κοπάσει.