Την Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018, ο Πρόεδρος, η Αντιπρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας και η Έφορος Δημοσίων Σχέσεων της ΠΕΚΑΔΕ συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του ΙΕΠ κ. Γεράσιμο Κουζέλη και με τις Συμβούλους του ΙΕΠ Νίκα Μαρία, ΠΕ06 και Παπαδημητρίου Ευαγγελία, ΠΕ07. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η ΠΕΚΑΔΕ ανέπτυξε και συζήτησε τις θέσεις της με βάση το υπόμνημα που είχε κατατεθεί με θέμα το μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας στο Νέο Λύκειο (Γενικό και Επαγγελματικό).
Σκοπός της συνάντησης ήταν αφενός να παρουσιαστούν διεξοδικά και εμπεριστατωμένα οι απόψεις και οι προτάσεις της ΠΕΚΑΔΕ και αφετέρου να εμπεδωθεί η συνεργασία με το ΙΕΠ με στόχο την αναβάθμιση της διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας στο Λύκειο και τη διασφάλιση της ακεραιότητας και της συνέχειας του γνωστικού αντικειμένου. Με βάση τις προϋποθέσεις αυτές, καταξιώνεται περαιτέρω ο ρόλος και, κατ’ επέκταση, κατοχυρώνεται η θέση των συναδέλφων εκπαιδευτικών κλ. ΠΕ06 που υπηρετούν στη δημόσια εκπαίδευση.
Τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΚΑΔΕ επισήμαναν τη σημασία και την αναγκαιότητα της διδασκαλίας του μαθήματος της Αγγλικής Γλώσσας στο δημόσιο σχολείο με βάση ένα συνεκτικό, δωδεκαετές πρόγραμμα σπουδών. Αναφέρθηκαν τα προβλήματα τα οποία απασχολούν τους εκπαιδευτικούς του κλάδου στο Λύκειο, όπως ότι πρόκειται για μάθημα επιλογής με παρωχημένο Αναλυτικό Πρόγραμμα, δεν υπάρχει συνολικό Πρόγραμμα Σπουδών που να καλύπτει τους διαφορετικούς τύπους Λυκείου και τα βιβλία δεν διανέμονται δωρεάν. Επιπλέον, αναφορά έγινε στις ανάγκες των μαθητών/-ητριών ως προς το επίπεδο γλωσσομάθειας (και τις αντίστοιχες ώρες διδασκαλίας και μάθησης) που χρειάζονται οι απόφοιτοι όλων των τύπων Λυκείου ως προαπαιτούμενο για την πρόσβασή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και ως επαγγελματικό προσόν και ουσιαστικό εφόδιο για τη μελλοντική τους ζωή τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τέλος, η ΠΕΚΑΔΕ παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις που θα οδηγήσουν στην ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της διδασκαλίας, εκμάθησης και πιστοποίησης της αγγλικής γλώσσας στο Λύκειο (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ).
Από τη μεριά του ΙΕΠ, και ενόψει της αναβάθμισης των ξένων γλωσσών γενικά, αναγνωρίστηκε η σπουδαιότητα και η αναγκαιότητα της αγγλικής γλώσσας ως διδακτικού αντικειμένου και κρίθηκε απαραίτητη η εκμάθησή της σε υψηλό επίπεδο, καθώς και η πιστοποίησή της μέσα στο σχολείο μέσω του ΚΠγ, ως εφόδιο για τους/τις μαθητές/-ήτριες. Για το σκοπό αυτό, το ΙΕΠ προσπαθεί για την ενίσχυση και αναβάθμιση του μαθήματος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ιδιαίτερα στο Λύκειο. Επί του παρόντος, δρομολογείται η εκπόνηση νέων προγραμμάτων σπουδών για τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ, με αρχή αυτό της Β’ Λυκείου, καθώς και η παραγωγή διδακτικού/μαθησιακού υλικού υπό μορφή σεναρίων για τα ΓΕΛ και για τις ειδικότητες του ΕΠΑΛ για τις οποίες δεν υπάρχουν βιβλία, το οποίο θα διανέμεται δωρεάν από το Σεπτέμβριο του 2018. Τέλος, θα ξεκινήσει σύντομα πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών ξένων γλωσσών για το ΕΠΣ-ΞΓ (αφορά το Δημοτικό και το Γυμνάσιο).
Ακολούθησε εκτενής διάλογος με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, θετική ανταπόκριση και ειλικρινή διάθεση περαιτέρω συνεργασίας για την στήριξη του μαθήματος της Αγγλικής Γλώσσας στο Λύκειο.