Ο κόσμος της Εκπαίδευσης και όχι μόνο διαπίστωσε με έκπληξη ότι κατά την ομιλία του (7/9/2019) στη ο πρωθυπουργός κος Κ. δεν ανέφερε λέξη για τα προβλήματα της Μέσης Εκπαίδευσης!

ΠΕΑΔ

Αναφορά έγινε μόνο στη συνέντευξη τύπου (8/9/2019) στην οποία δηλώθηκε ότι «ανάλογα με τις δυνατότητές μας θα προχωρήσουμε και σε προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση δίνοντας μια προτεραιότητα στους αναπληρωτές καθηγητές», απάντηση που αν συνδυαστεί με την παραπομπή σε «χαρτογράφηση» των πραγματικών κενών τη στιγμή που την περασμένη μόνο Πέμπτη στην α’ φάση για τη φετινή σχολική χρονιά κλήθηκαν 20.558 αναπληρωτές προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά η λειτουργία των σχολείων σε όλη τη χώρα(!!!) οδηγεί σε υποψία παραπομπής τους στις γνωστές ελληνικές καλένδες!

Και παρά τις γνωστές προεκλογικές, αλλά και μετεκλογικές δηλώσεις του ότι η Υγεία, η Παιδεία και η Ασφάλεια αποτελούν προτεραιότητες για την νέα κυβέρνηση, η μόνη που έχει μείνει στο περιθώριο είναι η Παιδεία!

Η επαναλαμβανόμενη πρόταση περί ελέγχου διαφόρων παραμέτρων (οργανικά κενά, δημογραφικές μεταβολές, μαθητική διαρροή κλπ) για την άστοχη αιτιολόγηση της καθυστέρησης των διορισμών στη Μέση Εκπαίδευση, αναρωτιόμαστε αν εφαρμόστηκε στην περίπτωση των 1.500 Ειδικών Φρουρών και στη χθεσινή εξαγγελία για διορισμό 4.000 γιατρών και νοσηλευτών.

Οι διαπιστωμένες και αλματωδώς αυξανόμενες ανάγκες στη Μέση Εκπαίδευση δεν μπορούν να καθυστερήσουν περαιτέρω, εφόσον η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιθυμεί ένα σχολείο αριστείας, που θα αξιολογείται αντικειμενικά. Παρά ταύτα, στην α’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών η Β/θμια εκπαίδευση ήταν ο φτωχός συγγενής, με λιγότερες προσλήψεις από την περσινή αντίστοιχη φάση στην Γενική Παιδεία (!), παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαμε από επίσημα χείλη περί αυξημένου αριθμού προσλήψεων, ιδίως στις βασικές ειδικότητες, σε σύντομες και μεγάλες φάσεις και παρά την αύξηση των κενών σε όλες τις ειδικότητες.

Η ΠΕΑΔ αξιώνει την άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικών (β΄ φάση), με πλήρη κάλυψη όλων των δηλωμένων κενών, την ολοκλήρωση της εφαρμογής του ν. 4589/2019, με την έκδοση νέων πινάκων για την Γενική Παιδεία παράλληλα με την εξέλιξη των διαδικασιών για την Ειδική Αγωγή (ο νόμος είναι ένας και ενιαίος) και το διορισμό κατ’ ελάχιστον 10.500 εκπαιδευτικών, με αυξημένο αριθμό εκπαιδευτικών Β/θμιας, που θα καλύψουν τις ανάγκες ενός Δημόσιου Σχολείου, που διεκδικεί την αξιοπιστία του και την αποδοχή από την κοινωνία.