Άσκηση Ποινικής Δίωξης εναντίον πέντε Καθηγητών του Πανεπιστημίου Πατρών από τον… Εισαγγελέα Πρωτοδικών, για συκοφαντική δυσφήμιση Καθηγητή Χημείας. Μεταξύ των κατηγορουμένων τρία μέλη της Πρυτανικής Αρχής, πρώην Πρύτανης και Μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του newsbomb:
«Η Εισαγγελία απήγγειλε κατηγορητήριο από κοινού και κατά μόνας σε πέντε μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης Καθηγητή Χημείας. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι τρία μέλη της Πρυτανικής Αρχής, πρώην Πρύτανης και μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος. Ειδικότερα, κατηγορούνται ότι τέλεσαν αξιόποινες πράξεις που τιμωρούνται από τον νόμο με στερητικές της ελευθερίας ποινές και παραπέμπονται σε δίκη.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, δέκα μέρες πριν την Γενική Συνέλευση του Τμήματος Χημείας στις 10 Ιουνίου 2014 όπου και έγινε η συζήτηση για την ομοτιμοποίηση του Καθηγητή, η οποία ήταν προφανής και αυτονόητη για το έργο και την προσφορά του στο Τμήμα και στο Πανεπιστήμιο, τέσσερα μέλη ΔΕΠ – δύο του Τμήματος Χημείας και δύο της Πολυτεχνικής Σχολής – κατέθεσαν αγωγή εναντίον του, με δυσφημιστικό περιεχόμενο για το ήθος του. Η αγωγή αφορούσε ψευδή στιχομυθία πριν οκτώ μήνες κατά την οποία, σύμφωνα με το πέμπτο μέλος ΔΕΠ της Πολυτεχνικής, ο Καθηγητής εκφράστηκε απρεπώς κατά των τεσσάρων μελών.
Η ανακοίνωση της αγωγής, χωρίς να έχει κριθεί, κατά του Καθηγητή Χημείας στην επίμαχη Γενική Συνέλευση με προφανή στόχο την αποτροπή της ομοτιμοποίησής του, οδήγησε σε ένα δυσμενές κλίμα εις βάρος του Καθηγητή. Αντί η συζήτηση να επικεντρωθεί στο σπουδαίο έργο του και στην προσφορά του στο Τμήμα, στο Πανεπιστήμιο και στην Παιδεία, η αγωγή οδήγησε σε λίβελο από μια συγκεκριμένη ομάδα, η οποία αντιμάχεται τον Καθηγητή τα τελευταία χρόνια λόγω των ερευνητικών και ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του, μεταξύ των οποίων η πρόσκληση στο Πανεπιστήμιο παγκοσμίου κύρους ερευνητών. Αποτέλεσμα ήταν ο εκφοβισμός πολλών μελών ΔΕΠ του Τμήματος Χημείας, όπως φαίνεται και στα Πρακτικά, και η εισήγηση του Τμήματος για μη ομοτιμοποίηση του Καθηγητή, την οποία επικύρωσε η Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών.
Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τον Εισαγγελέα, παραπέμπονται σε δίκη και έχει ορισθεί δικάσιμος για την μήνυση του Καθηγητή στις αρχές του 2016. Επιπλέον, έχει ασκηθεί αγωγή του Καθηγητή εναντίον των πέντε μελών για συκοφαντική δυσφήμιση, η οποία μετά από πρώτη αναβολή που ζήτησαν οι κατηγορούμενοι, έχει ορισθεί για το Μάρτιο του 2016, στο πολυμελές Πλημμελειοδικείο.
Για την υπόθεση έχει διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση μετά από την μήνυση του Καθηγητή στην Εισαγγελία, η οποία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών από την αρμόδια Εισαγγελέα. Η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των πέντε μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου έγινε από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Εκτός από την αγωγή και μήνυση εναντίον των πέντε μελών ΔΕΠ, ο Καθηγητής έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την ακύρωση της εισήγησης του Τμήματος και της απόφασης της Κοσμητείας μη ομοτιμοποίησής του. Για το ίδιο θέμα ο Καθηγητής έχει προσφύγει σε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η υπόθεση έχει συγκλονίσει το Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς είναι γνωστή η ερευνητική δραστηριότητα και η προσφορά του Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο, στην Παιδεία και στην Κοινωνία, καθώς και η αγάπη των φοιτητών στο πρόσωπό του, αλλά και η εκτίμηση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και της Τοπικής Κοινωνίας. Για την υπόθεση έχουν γίνει επερωτήσεις στην Βουλή, ενώ το θέμα απασχολεί το Υπουργείο Παιδείας.
Να σημειωθεί ότι το ερευνητικό έργο του Καθηγητή έχει διεθνή αναγνώριση και πολλές βραβεύσεις, μεταξύ των οποίων από την Ακαδημία Αθηνών, από διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς και από μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, τα οποία τον περιλαμβάνουν στη δυναμική τους ως Καθηγητή.
Το έργο του αποτελεί δράση αριστείας, έχει παρουσιασθεί στην Βουλή, το έχουν συγχαρεί κορυφαίοι παράγοντες της Πολιτείας και δύο Πρωθυπουργοί και έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερης σημασίας για την Υγεία και την Ανάπτυξη.
Ο Καθηγητής έχει προσκαλέσει στο Πανεπιστήμιο Πατρών παγκοσμίου κύρους ερευνητές, μεταξύ των οποίων πολλοί Νομπελίστες, ένας εκ των οποίων ο James Watson (Ανακάλυψη Διπλής Έλικας DNA). Ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γεώργιος Παναγιωτάκης, σε επιστολή του στον Υπουργό Παιδείας τον έχει αποκαλέσει Πρεσβευτή του Πανεπιστημίου.»