Εμβολιασμοί: Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος σε συνέντευξη του αναφέρθηκε στις παρενέργειες, αλλά και στο με ποιά εμβόλια θα κάνουν τον εμβολιασμό οι μαθητές.
Με Pfizer και Moderna ο εμβολιασμός μαθητών
Όπως επισήμανε ο κ. Δημόπουλος ειδικά οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν, τονίζοντας την ανάγκη επίτευξης συλλογικής ανοσίας το συντομότερο δυνατό. Δεν είναι λόγος να μην κάνεις το εμβόλιο αν έχεις μυοπλασία ή διαβήτη είναι λόγος να το κάνεις αυτές, είναι οι ομάδες που κινδυνεύουν,
«Εμβόλια που έχουν σχέση με τον αδενοϊό όπως της AstraZeneca και της Johnson & Johnson στο γενικό πληθυσμό έχει διαπιστωθεί ένα σύνδρομο πολύ σπάνιο που σχετίζεται με χαμηλά αιμοπετάλια και θρομβώσεις περίπου σε 1 στις 200.000 ή στις 300.000 εμβολιασμούς. Σε νεαρότερες ηλικίες και σε γυναίκες μπορεί να είναι 1 στις 100.000. Εξαιρετικά σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, καμία δεν θέλουμε να συμβεί σε κανέναν άνθρωπο, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στον εμβολιασμό και να πετύχουμε τη συλλογική ανοσία» σημείωσε.
Ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι κατά 80% οι ανεπιθύμητες ενέργειες παρατηρούνται με την πρώτη δόση. «Σχεδόν σίγουρο ότι όποιος έχει κάνει την πρώτη δόση δεν θα έχει πρόβλημα με τη δεύτερη» διαβεβαίωσε.
Για τους μαθητές ανέφερε ότι στις ΗΠΑ έχει προχωρήσει η διαδικασία, έχει πάρει έγκριση ο εμβολιασμός για τις ηλικιακές ομάδες μέχρι τα 18. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα ληφθούν αποφάσεις για τις μικρότερες ηλικιακές ομάδες, σε συνάρτηση με το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβριο, μιλάμε για εμβολιασμούς με Pfizer και Moderna εξήγησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.
Από πλευράς του, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαΐδης, σημείωσε στον ΣΚΑΪ ότι σε συγκεκριμένες περιοχές υπάρχει διάδοση, ίσως επειδή δεν έχει προχωρήσει τόσο πολύ ο εμβολιασμός, ενώ στην Αττική δεν φαίνεται περαιτέρω μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα, παρόλα αυτά δεν υπάρχει και αύξηση.
Εξήγησε ότι ίσως υπάρχει διάδοση επειδή άνοιξαν δραστηριότητες σε χαμηλότερες ηλικίες που όμως δε φαίνεται να μεταφέρεται σημαντικά στις υψηλότερες ηλικίες, γιατί έχουν ήδη αναπτυχθεί αντισώματα με την πρώτη δόση. «Τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχουμε φτάσει χαμηλότερα απ’ αυτό το νούμερο» τόνισε πάντως για τα λύματα στην Αττική ο κ. Θωμαΐδης.