Τι καταγγέλλεται για το Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου Λασιθίου
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η παρέμβαση της αστυνομίας σε θεατρική παράσταση μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου Λασιθίου. Όπως καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, η παρουσία των αρχών στην εκδήλωση προήλθε έπειτα από καταγγελία πολίτη, ο οποίος δεν παρακολούθησε καν την παράσταση, αλλά έκρινε το περιεχόμενό της βάσει τρίτων πληροφοριών.
Η επίμαχη παράσταση ήταν το έργο «Ο εχθρός της τάξης» του Άγγλου συγγραφέα Nigel Williams, με το οποίο οι μαθητές απέσπασαν τα κορυφαία βραβεία του φεστιβάλ για την Καλλιτεχνική Αρτιότητα, την Ελευθερία Έκφρασης, την Επιλογή Έργου και την Ερμηνεία. Παρά τα εύσημα, η παρουσία αστυνομικών στον χώρο και η αφαίρεση –έστω και προσωρινά– του βίντεο της παράστασης από το YouTube, δημιούργησαν σοβαρά ερωτήματα.
Η καταγγελία που πυροδότησε την αστυνομική παρέμβαση
Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το «Βήμα», η κινητοποίηση της αστυνομίας προκλήθηκε μετά από τηλεφωνική καταγγελία ιδιώτη, ο οποίος θεώρησε πως το έργο περιείχε «μη αποδεκτό περιεχόμενο». Το παράδοξο, όπως επισημαίνει η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, είναι ότι ο πολίτης αυτός δεν βρισκόταν στην αίθουσα, ούτε παρακολούθησε αυτοπροσώπως την παράσταση. Η αστυνομία, ωστόσο, έσπευσε να ελέγξει την καταγγελία προκαλώντας αναστάτωση στους παρευρισκόμενους και στους συντελεστές της εκδήλωσης.
Στη συνέχεια, το βίντεο της παράστασης αφαιρέθηκε από το επίσημο κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube. Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου εκφράζει την απορία της εάν η διαγραφή έγινε αποκλειστικά για λόγους λογοκρισίας ή και για να μην αποκαλυφθεί η αβάσιμη φύση της αρχικής καταγγελίας.
«Σκοταδισμός και απειλή στην ελευθερία της έκφρασης»
Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου την Κυριακή 14 Απριλίου 2025, γίνεται λόγος για «απαράδεκτο και νομικά αστήρικτο διάβημα» εκ μέρους του καταγγέλλοντα, αλλά και για αδικαιολόγητη ανταπόκριση της αστυνομίας σε ένα συμβάν που δεν συνιστούσε καμία παρανομία.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «όσοι βλέπουν την ελευθερία του λόγου, αλλά και τη νεολαία, ως απειλή, αδυνατούν να κατανοήσουν την ουσία της Τέχνης». Η ΕΛΜΕ κάνει λόγο για ένα επικίνδυνο προηγούμενο, που ενθαρρύνει τον σκοταδισμό και περιορίζει την καλλιτεχνική έκφραση μέσω της κρατικής παρέμβασης.
Υπεράσπιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
Παράλληλα, η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών σωματείων στέλνει μήνυμα στήριξης στους μαθητές και καθηγητές του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου. Όπως υπογραμμίζεται, η διάκριση τους στο Φεστιβάλ αποδεικνύει την αξία των σχολείων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και καταρρίπτει την προκατάληψη περί «δευτερευόντων σχολείων».
«Αν η Τέχνη δεν είναι για όλους, δεν είναι Τέχνη», σημειώνει το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ελεύθερης έκφρασης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας στη μαθητική κοινότητα.
«Ο εχθρός της τάξης είναι εδώ»
Η φράση αυτή, τίτλος τόσο του θεατρικού έργου όσο και της ανακοίνωσης της ΕΛΜΕ, αποκτά πλέον μεταφορική βαρύτητα. «Ο εχθρός της τάξης είναι εδώ», αναφέρει το σωματείο, «αλλά είναι εδώ και οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί που με τη στάση τους ενσαρκώνουν το παιδαγωγικό ιδεώδες».
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ δηλώνει πρόθυμο να στηρίξει με κάθε τρόπο τους συντελεστές της παράστασης για να παρουσιαστεί ξανά το έργο στο κοινό, χωρίς εμπόδια και χωρίς φόβο για λογοκρισία.