4.200 ευρώ για σεμινάριο σε Μ.Κ.Ο. τη στιγμή που δεν υπάρχει ούτε το αναγκαίο αναλώσιμο υλικό για την λειτουργία των σταθμών…
Όψιμο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το ενδιαφέρον του κ. δημάρχου για τους παιδικούς σταθμούς, που πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα πρόεδρου σε ένα ακόμη Νομικό Πρόσωπο, αυτό των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών. Ενώ βρίσκεται επικεφαλής δώδεκα χρόνια της δημοτικής αρχής συμπεριφέρεται σαν να μην ήξερε ή να μην άκουσε για τα προβλήματα των Παιδικών Σταθμών τα οποία πολλά από αυτά λιμνάζουν και διαιωνίζονται από το 2001 – 2003 που μεταφέρθηκαν από την κεντρική διοίκηση στους δήμους. Θα μπορούσε να πει κανείς ποτέ δεν είναι αργά και έστω και τώρα δυο μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές ότι γίνει, ότι φτιαχτεί και είναι καλό για τους σταθμούς, είναι καλοδεχούμενο.

Όλα αυτά τα χρόνια η πολιτική της δημοτικής αρχής χαρακτηρίζεται από πλεόνασμα στέρησης δράσεων και πρωτοβουλιών αφού δεν κατάφερε να αναμετρηθεί με τα δύσκολα και να δώσει θετικές, ουσιαστικές λύσεις. Δε δημιούργησε υποδομές ώστε όλα τα παιδιά των πολιτών να φιλοξενούνται στους δημοτικούς σταθμούς, οι παιδικοί σταθμοί να στεγάζονται σε κατάλληλα κτήρια να τηρούνται όλες τις τεχνικές προδιαγραφές, να έχουν τα ανάλογα τετραγωνικά και τους ανάλογους αύλειους χώρους. Οι παρεμβάσεις που έγιναν (κατασκευή ενός και μόνο σταθμού σε δημοτικό χώρο, η μεταστέγαση όπως του 1ου, 2ου, 6ου, 8ου, δεν έλυσαν τα προβλήματα, παρά τις δεσμεύσεις του κ. Δήμαρχου ότι αυτές είναι προσωρινές λύσεις που ΘΑ αντιμετωπιστούν. Αυτά που έγιναν – κάθε διοίκηση έχει την υποχρέωση να παράγει έργο – υπολείπονται από αυτά που μπορούσαν και έπρεπε να είχαν γίνει όλα αυτά τα χρόνια.

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που ασκούνται και επιβάλλονται βάρβαρες πολιτικές από τις κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Τρόικα, η δημοτική αρχή αποτέλεσε και αποτελεί το μακρύ χέρι εφαρμογής αυτών των πολιτικών. Αυτό κάνει όταν επιβάλει και εφαρμόζει την αύξηση του ωραρίου κατά δυο ώρες την ημέρα στους παιδαγωγούς, αυτό κάνει όταν ακόμα και η μειωμένη κρατική χρηματοδότηση ή τα χρήματα από το ΕΣΠΑ είναι αμφίβολο εάν δίνονται στο σύνολό τους για τους Παιδικούς σταθμούς. Όταν οι γονείς συνεχίζουν να πληρώνουν τροφεία σε μια πολύ δύσκολη περίοδο εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών που επιβάλουν. Όταν παιδαγωγικές- πολιτιστικές δράσεις αντί να είναι δωρεάν, καλούνται να πληρώσουν οι γονείς τέσσερα και πέντε ευρώ. Όταν αναθέτουν σε ιδιωτικές εταιρείες εργασίες που θα μπορούσε να διεκπεραιώσει το ίδιο το Νομικό Πρόσωπο, όταν σε πρόσφατη απόφαση (11/3/2014) του Δ.Σ. με προεδρεύοντα τον ίδιο τον κ. Δήμαρχο αποφάσισε μόνο με τις ψήφους της παράταξής του, να αναθέσει στην ιδιωτική εταιρεία ΕΑΔΑΠ να κάνει σεμινάριο για την πολιτιστική και ιστορική κληρονομία της πόλης σε παιδιά 2,3,4 ετών!!!! πληρώνοντας το ποσό των 4.220 € χωρίς τις επιπλέον προαιρετικές δαπάνες που μπορεί να προκύψουν, όταν στους σταθμούς δεν υπάρχει το αναγκαίο αναλώσιμο υλικό για τις καθημερινές δράσεις των παιδαγωγών, όταν αναγκαίες τεχνικές παρεμβάσεις χρονίζουν (ανακαίνιση 7ου, τέντα στον αύλειο χώρο του 10ου κ.λπ.), όταν υπήρξαν στιγμές όπως πέρσι που ξέμειναν οι σταθμοί από πετρέλαιο, …. όταν…. όταν….

Η δημοτική αρχή για να μην την αδικούμε έχει και τις καλές της παρεμβάσεις!!!, ανοίγει τις πόρτες των δημοτικών σταθμών σε διάφορες ιδιωτικές εταιρείες για να προβάλουν τα προϊόντα τους, όπως έγινε πρόσφατα με την εταιρεία AIM για να διαφημίσει την οδοντόκρεμά της, όπως έγινε με την ιδιωτική εταιρεία «Μικρές Ιστορίες» που ενώ έκανε τρία δίωρα δωρεάν σεμινάρια στους παιδαγωγούς, η Διοίκηση του Ν. Προσώπου επέβαλε να γίνουν παιδικές παραστάσεις σε όλους τους σταθμούς με το αντίτιμο των πέντε ευρώ που πλήρωσαν οι γονείς, στη συγκεκριμένη εταιρεία.

Συναδελφισσες, συναδελφοι
Διεκδικούμε από τη συγκυβέρνηση επαρκή κρατική χρηματοδότηση στους δήμους για να ασκούν κοινωνική πολιτική και να στηρίζουν τις κοινωνικές δομές.

Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί για εμάς ήταν και παραμένουν μια βασική κοινωνική και παιδαγωγική υπηρεσία του δήμου που πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλες τις οικογένειες που την έχουν ανάγκη. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μένει κανένα παιδί, έξω από τους σταθμούς. Η κάθε δημοτική αρχή και η κάθε κεντρική εξουσία αναμετριέται με αυτό το ζήτημα και κρίνεται από αυτό. Χρειάζεται από σήμερα σχεδιασμός ώστε τη νέα χρονιά αξιοποιώντας και την κατασκευή του νέου δημοτικού σταθμού στην οδό Ζακύνθου – που καθυστέρησε αλλά έγινε επιτέλους – , να εξευρεθεί χώρος για έναν ακόμη σταθμό ώστε να μη μείνει κανένα παιδί εκτός τη νέα χρονιά 2014-2015, να θυμίσουμε ότι τη χρονιά που διανύουμε έμειναν πάνω από 150 παιδιά εκτός δημοτικών σταθμών. Να παρθούν όλα τα παιδιά τηρώντας πάντα τις αναλογίες παιδιών – παιδαγωγών, παιδιών -αιθουσών, τετραγωνικών μέτρων κ.λπ.

Οι παιδικοί σταθμοί χρειάζεται να είναι διάσπαρτοι σε όλες τις γειτονιές της πόλης γιατί αυτό εξυπηρετεί τους γονείς για να μετακινούν τα παιδιά τους, αυτό βοηθά επιπλέον στις παρέες, τις φιλίες και στην κοινωνικοποίηση του παιδιού με τη γειτονιά του. Ήταν και παραμένει λάθος η επιλογή της δημοτικής αρχής, ενώ έχουμε δυο σταθμούς στον Καρέα σε δημοτικό δημόσιο κτήριο, που εάν γίνουν ορισμένες τεχνικές παρεμβάσεις μπορεί να αποτελέσει πρότυπο χώρο, να έχει νοικιασθεί αίθουσα για παιδικό σταθμό η οποία παραμένει κλειστεί δυο χρόνια τώρα στον Καρέα – αλήθεια πόσο ενοίκιο πληρώνει το μηνά ο Δήμος; – ενώ τα παιδιά που διαμένουν στον Καρέα εξυπηρετούνται στο σύνολό τους από τους δυο υπάρχοντες σταθμούς. Για να συμπληρωθούν οι θέσεις στους ήδη υπάρχοντες δυο σταθμούς μεταφέρονται νήπια από το Βύρωνα με το σχολικό. Είναι αναγκαίο, πριν παρθούν αποφάσεις, να γίνει συζήτηση και με το σωματείο ποιοι σταθμοί χρειάζεται να μεταστεγαστούν με κριτήριο την καταλληλότητά τους. Δε χρειάζεται να παρθούν αποφάσεις για τη μεταστέγαση σταθμών που μπορεί είτε να είναι λανθασμένες ή να υποκρύπτουν και άλλες σκοπιμότητες που δεν έχουν σχέση με τη βελτίωση των παιδικών σταθμών.

Οι παιδικοί σταθμοί έχουν κοινωνικό – παιδαγωγικό χαρακτήρα δεν περιορίζονται στο ρόλο της φύλαξης και φροντίδας των παιδιών. Για αυτό έχει υποχρέωση η δημοτική αρχή να διασφαλίζει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε να μπορεί αυτό να γίνεται πράξη. Χρειάζονται προσλήψεις μονίμου προσωπικού παιδαγωγικού και βοηθητικού, όχι στις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις. Να επανέλθει το παιδαγωγικό ωράριο στους παιδικούς σταθμούς. Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί μνημονιακοί νόμοι και να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Η ανάγκη για επιμόρφωση των παιδαγωγών για διαρκή ενημέρωση με τις νέες παιδαγωγικές κατευθύνσεις και θεωρίες, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο ιδιωτικών εταιρειών. Τα όποια σεμινάρια είναι αναγκαία χρειάζεται να οργανώνονται με τα παιδαγωγικά τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και να συνάδουν με το χαρακτήρα, τις ηλικίες των παιδιών κ.λπ. Είμαστε αντίθετοι με την ανάθεση στην ιδιωτική εταιρεία ΕΑΔΑΠ, η οποία είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) για το πρόγραμμα «SYNERGY» και καλούμε το δήμαρχο και το Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου να ανακαλέσουν την απόφαση αυτή.

Άμεσα χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση στα δυο ζητήματα που τέθηκαν από το σωματείο στο πρόσφατο Δ.Σ. να δοθούν λύσεις τώρα. Χρειάζεται να αγοραστεί το αναγκαίο και απαραίτητο αναλώσιμο παιδαγωγικό υλικό αλλά και υλικό που σχετίζεται με την καθαριότητα κ.λπ.
Να αγοραστούν όλα τα απαραίτητα υλικά ώστε να εφαρμοστεί τώρα η εγκύκλιος που στάλθηκε από το υπουργείο Υγείας και αφορά μέτρα για την προφύλαξη των παιδιών και των εργαζομένων από τον κίνδυνο του ιού Η1 Ν1 και διαφόρων λοιμώξεων.

Μάρτιος 2014

Ανεξάρτητη Αγωνιστική Παρέμβαση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025