Ενημερωτικότων αιρετών στο ΚΥΣΔΕ
Νεκτάριου Κορδή & Χρήστου Φιρτινίδη
εκλεγμένων με το ψηφοδέλτιο των
Συνεργαζόμενων ΕκπαιδευτικώνΚινήσεων
Θέμα: Σχετικά με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ στις 26/3/2015
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Σχετικά με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ που έγινε την Πέμπτη 26 Μάρτη σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:
-
Έγιναν δεκτές 3 αιτήσεις Διευθυντών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου.
-
Έγιναν δεκτές 2 αιτήσεις μετάταξης εκπαιδευτικών, σε προσωρινή θέση διοικητικού υπαλλήλου για σοβαρούς λόγους υγείας.
-
Έγιναν δεκτές 2 αιτήσεις παραίτησης εκπαιδευτικών, ενώ απορρίφθηκε 1 αίτηση μεοψηφούντων των αιρετών. Παράλληλα έγιναν δεκτές 2 αιτήσεις ανάκλησης παραίτησης, και 1 αίτηση επανεξέτασης παραίτησης, ενώ απορρίφθηκε 1 αίτηση, μειοψηφούντων των αιρετών.
-
Επίσης εγκρίθηκαν 4 αιτήσεις εκπαιδευτικών που ζητούν αποδέσμευση για μετάταξη σε διοικητική θέση. Για το ίδιο θέμα ανεβλήθη η απόφαση για περαιτέρω διερεύνηση 1 αίτησης με βάση το ν. 4301/2014 και διορθώθηκε ο κλάδος μετάταξης σε 1 αίτηση. Το άρθρο 24 του ν. 4301 αναφέρει: “Εκπαιδευτικοί του κλάδου των Θεολόγων (ΠΕ01) δύνανται να μεταταγούν σε υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις εκκλησιαστικών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος, των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Διορθόδοξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Κρήτης και των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου, με ταυτόχρονη κατάργηση των οργανικών θέσεων που κατέχουν. Η μετάταξη πραγματοποιείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, κατόπιν αίτησης του εκπαιδευτικού, γνώμης του ΚΥΣΔΕ (εάν ανήκει στη Γενική Εκπαίδευση) ή του ΥΣΔΕΕ (εάν ανήκει στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση) και της σύμφωνης γνώμης της ενδιαφερομένης εκκλησιαστικής αρχής, με ταυτόχρονη μεταφορά της αντίστοιχης πίστωσης. Στην περίπτωση κατά την οποία δεν υφίστανται κενές οργανικές θέσεις, οι ως άνω μετατάξεις διενεργούνται με μεταφορά της θέσης, που κατέχουν οι μετατασσόμενοι.
-
Αναφορικά με τις προσλήψεις αναπληρωτών, στη Γενική Εκπαίδευση έχουμε συνολικά 3301 αναπληρωτές πλήρους ωραρίου και 314 μειωμένου ωραρίου. Στα Μουσικά σχολεία 332 προσλήψεις πλήρους ωραρίου και 114 μειωμένου. Στην Ειδική Αγωγή 1274 πλήρους και 426 μειωμένου. Τέλος οι ανακλήσεις αφορούν 391 πλήρους και 165 μειωμένου ωραρίου. Οι συνολικές προσλήψεις αναπληρωτών, συμπεριλαμβανομένων των προσλήψεων Ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού αναμένεται να φθάσουν στις 18500 περίπου. Το 2013-14 είχαμε συνολικά 14546 προσλήψεις αναπληρωτών. Με τα δεδομένα αυτά ο αριθμός των συνολικών εκπαιδευτικών κενών για τη φετινή σχολική χρονιά ξεπερνά τις 20000! Την ίδια στιγμή το 2012 είχαμε συνολικά σε όλη την εκπαίδευση 4872 παραιτήσεις το 2013 5817 παραιτήσεις και το 2014 5262 παραιτήσεις. Οι αναμενόμενες συνταξιοδοτήσεις το 2015 αναμένεται να φτάσουν τις 5300. Ο συνολικός αριθμός των αποχωρήσεων την τελευταία τετραετία αναμένεται να φτάσει στις 21250 εκπαιδευτικούς! Οι πιστώσεις του νέου ΕΣΠΑ για την Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση με τα τωρινά δεδομένα αναμένονται αρκετά μειωμένες κατά 300 εκατ. Ευρώ περίπου, καθιστώντας εξαιρετικά σύνθετο το πρόβλημα κάλυψης των κενών αυτών για τη νέα χρονιά! Για το ζήτημα των συνταξιοδοτήσεων η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ με κοινό υπόμνημα ζητούν μεταξύ άλλων: “1. Όσοι παραιτούνται το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου (για να υπολογίζονται τα κενά) να γίνεται λύση της υπαλληλικής τους σχέσης την 31η Αυγούστου και όχι την 1η Ιουλίου. Αυτό διευκολύνει τους εκπαιδευτικούς στη συμπλήρωση των αντίστοιχων χρόνων συνταξιοδότησης, γιατί οι εκπαιδευτικοί διορίζονται το Σεπτέμβρη.
2. Να δίνεται, επιπλέον, η δυνατότητα στο τέλος των τριμήνων (Α΄ και Β΄ ) ή του τετραμήνου στα Λύκεια, να υποβάλλονται παραιτήσεις των εκπαιδευτικών για συνταξιοδότηση, με την υποχρέωση να έχουν προειδοποιήσει δεσμευτικά τρεις μήνες πριν την υπηρεσία, ώστε να προγραμματίζεται η ανάλογη αναπλήρωση”.
-
Σχετικά με την καθυστέρηση στις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών, είναι προφανές ότι θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό να επιλυθεί το ζήτημα των μετατάξεων στην Πρωτοβάθμια. Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ έχουν ήδη καταλήξει σε κάποιες κοινές θέσεις για το θέμα των μετατάξεων
-
Παράλληλα θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι όποιες αλλαγές στο εξεταστικό του Λυκείου, στα ωρολόγια προγράμματα και στις αναθέσεις μαθημάτων.
-
Τέλος σχετικά με το ζήτημα της επιλογής στελεχών να υπενθυμίσουμε ότι το 2010 για τις 58 θέσεις Διευθυντών Δευτεροβάθμιας ( με λήξη θητείας στις 31/7/2015) είχαν υποβληθεί 420 αιτήσεις και για τις 420 θέσεις Σχολικών Συμβούλων ( λήξη θητείας 31/7/15) είχαν υποβληθεί 1356 αιτήσεις . Η θέση των ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ για την αναγκαιότητα δημοκρατικών αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της δημόσιας εκπαίδευσης αποτυπωνεται στη σημερινή ανακοίνωση της Γρααμματείας των ΣΥΝΕΚ/ΜΕΤΑ http://tinyurl.com/nzhhdjb