Από το 2016 στη πόλη του Βόλου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, παιδιά διαφόρων ηλικιών έχουν την τύχη και ευκαιρία να συμμετέχουν συστηματικά σε πληθώρα καινοτόμων δράσεων κι εργαστηρίων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του αυτοχρηματοδοτούμενο έργου TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Το έργο TALOS βασίζεται στη φιλοσοφία της Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών μέσω της STEAM/Making (δημιουργώ εκπαιδευτικό υλικό με τεχνολογίες στο εργαστήριο με τα χέρια) προσέγγισης με σκοπό την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε παιδιού, τη προσέγγιση της βιωματικής μάθησης και της ανάπτυξης διαφόρων δεξιοτήτων. Και όλα αυτά μέσα από συνδυασμό σύγχρονων και παραδοσιακών πρακτικών, τη γνωριμία με καινοτόμες μεθόδους και εργαλεία.
Ο Σπύρος Κούριας, εκπαιδευτικός, υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον τομέα των Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών και εκ των εμπνευστών και συντονιστικών υπευθύνων του έργου TALOS, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία του έργου TALOS βασίζεται κυρίως στην ύπαρξη μιας συμπαγούς ομάδας εκπαιδευτών που κάνει κάτι που πραγματικά αγαπά και διαθέτει όραμα που τροφοδοτείται από τις διαχρονικά έμφυτες (δι)ερευνητικές τάσεις των παιδιών, το αυξανόμενο ενδιαφέρον γύρω από τις τεχνολογίες ανοιχτής αρχιτεκτονικής και ανοιχτού κώδικα, “το κίνημα των κατασκευαστών”, τις κοινότητες μάθησης».
Εξάλλου, συμπληρώνει ο κ. Κούριας «και στο έργο μας (TALOS) προσπαθούμε στο μέτρο του δυνατού, να ταράξουμε τα νερά και να κινητοποιήσουμε κι άλλους εκπαιδευτικούς με ανάλογο όραμα».
Ο Γιώργος Πρώιας, ηλεκτρολόγος μηχανικός, κάτοχος τριών μεταπτυχιακών, υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίσης εμπνευστής και συντονιστικός υπεύθυνος του έργου TALOS συμπληρώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Οι πρώτες πιλοτικές προσπάθειες για διεξαγωγή εργαστηρίων ρομποτικής για παιδιά, ξεκίνησαν επί της ουσίας το 2015 και αφού συναντηθήκαμε στη πορεία με ανθρώπους αντίστοιχης φιλοσοφίας, οδηγηθήκαμε δειλά-δειλά αλλά με πολλή όρεξη και επιμονή σε αυτό που καμαρώνουμε όλοι μας σήμερα, δηλαδή σε ένα έργο που φιλοξενεί εργαστήρια ρομποτικής, κυκλωμάτων, κατασκευών, τεχνών και τεχνολογιών αλλά και χρήσης πολλαπλών εκφραστικών μέσων από τα ίδια τα παιδιά στο πλαίσιο εξατομικευμένων αλλά και ομαδικών κατασκευών».
«Κοινώς μιλάμε», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πρώιας, «για ένα συνεχώς εξελισσόμενο “πολυεργαστήριο” STEAM/Μaking για παιδιά ηλικίας 5-15 ετών, που νομίζω όμοιό του δεν έχει ξαναυπάρξει στο Βόλο και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και ειδικότερα υπό την αιγίδα ενός Ελληνικού Πανεπιστημιακού Ιδρύματος που αφουγκράζεται τις σύγχρονες ανάγκες και, σε δύσκολες εποχές όπως οι τωρινές, υποστηρίζει τόσο υλικά όσο και ηθικά το όλο εγχείρημα» και καταλήγει λέγοντας: «Είμαστε μια ομάδα με ειλικρινές ενδιαφέρον και αγάπη γι αυτό που κάνουμε».
Ως προς τις δράσεις του TALOS για τη φετινή σχολική χρονιά 2018-2019, έχει σχεδιαστεί η διεξαγωγή μια σειρά εργαστηρίων με εμπλουτισμένο περιεχόμενο και με βάση νέες συνεργασίες τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, πάντα με επίκεντρο την ενασχόληση των παιδιών με καινοτόμες τεχνολογίες ελέγχου αλλά και την εμπλοκή τους σε σενάρια χρήσης σύγχρονων εργαλείων με εστίαση και σε ζητήματα αισθητικής και απτικής δημιουργίας.
Διαγωνισμός ρομποτικής
Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο ερευνητές για τον φετινό διαγωνισμό ρομποτικής FIRST LEGO League που και την σχολική περίοδο 2018-2019 τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλοπούλου.
Έχει τίτλο «IntoOrbit» και προσκαλεί περισσότερα από 300.000 παιδιά απ’ όλον τον κόσμο, να «μεταφερθούν» με την ομάδα τους στο διάστημα, όπου και θα εξερευνήσουν, θα μάθουν, αλλά και θα βρουν λύσεις στο σύμπαν σαν επιστήμονες και μηχανικοί.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, όπως εξηγούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι κκ. Πρώιας και Κούριας, οι ομάδες θα επιλέξουν και θα λύσουν ένα πραγματικό πρόβλημα. Θα χτίσουν, θα δοκιμάσουν και θα προγραμματίσουν ένα αυτόνομο ρομπότ για να λύσουν ένα σετ αποστολών στο RobotGame. Κατά την προετοιμασία αλλά και τη διάρκεια του διαγωνισμού τα παιδιά θα συνεργαστούν μεταξύ τους, θα ανακαλύψουν καινούργια μονοπάτια έρευνας και θα ενστερνιστούν την ιδέα της ευγενούς άμιλλας.
Ο φετινός διαγωνισμός διαθέτει προκριματικούς αγώνες σε Αθήνα, Βόλο, Βέροια, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Ξάνθη. Από τις ομάδες που συμμετέχουν συνολικά, το 1/3 θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στο μεγάλο τελικό τον Μάρτιο του 2019 στη Θεσσαλονίκη. Στον προκριματικό του Βόλου, που θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 στους χώρους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Παραλιακό συγκρότημα) θα διαγωνιστούν και φέτος περισσότερα από 120 παιδιά από Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο, θα πραγματευτούν ένα ρεαλιστικό πρόβλημα σχετικά με το διάστημα και τα μυστήριά του σε μία μεγάλη γιορτή μάθησης και διασκέδασης.
Αποκλειστικός διοργανωτής για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι το Φιλεκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο edu ACT που έχει ως στόχο την προώθηση καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών και της τεχνολογίας. Στρατηγικός συνεργάτης και συνδιοργανωτής για όλη τη Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δια της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας.