Το capital control στις τράπεζες βάζει το στίγμα του και στις επιλογές των φετινών υποψηφίων και κατ’ επέκταση στις βάσεις εισαγωγής για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Πολλοί υποψήφιοι δήλωσαν στο μηχανογραφικό δελτίο μόνο πανεπιστήμιο στον τόπο κατοικίας τους, έστω κι αν μπορούν να εισαχθούν σε κάποια «καλύτερη» περιφερειακή σχολή και ο λόγος είναι προφανής: οι γονείς δεν μπορούν να πληρώσουν τις «εκτός έδρας» σπουδές του παιδιού, και δεν επιθυμούν να ξοδέψουν ούτε καν για το ταξίδι της εγγραφής. Η επιλογή αυτή θα διευρύνει το βαθμολογικό χάσμα μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών ΑΕΙ και θα αφήσει χωρίς φοιτητές πολλά περιφερειακά ΑΕΙ/ΤΕΙ, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία τους. Πέρυσι έμειναν 1.164 κενές θέσεις και το 2013 ήταν 836 σε περιφερειακά ΤΕΙ, ξενόγλωσσες φιλολογίες και Μουσικών Σπουδών. Ειδικότερα, η προθεσμία υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου πήρε παράταση δέκα ημερών έως την προσεχή Παρασκευή 17 Ιουλίου αντί της Τρίτης 7 Ιουλίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η παράταση κρίθηκε απαραίτητη καθώς τα περισσότερα λύκεια της χώρας θα λειτουργούσαν ως εκλογικά κέντρα για το δημοψήφισμα. Ομως, με δεδομένο ότι τα λύκεια έμειναν κλειστά μόνο για δύο ημέρες, η δεκαήμερη παράταση δόθηκε από το υπουργείο ώστε η Βουλή να ψηφίσει εγκαίρως τη νέα ρύθμιση για τις μετεγγραφές, που πρέπει να λάβουν υπόψη οι υποψήφιοι κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.
Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η πλειονότητα των 93.982 υποψηφίων των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, οι οποίοι προσήλθαν στις εξετάσεις για τις 68.345 θέσεις σε ΑΕΙ/ΤΕΙ, έχουν ήδη καταθέσει το μηχανογραφικό τους. Και μέσα από αυτές τις δηλώσεις προκύπτει μία εντυπωσιακή αλλαγή σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Πολλοί κάνουν μόνο μία επιλογή: πανεπιστήμιο στον τόπο τους.
Αυτό παρατηρείται τόσο στους υποψηφίους από τα μεγάλα αστικά κέντρα (η μεγάλη μερίδα), όσο και στους υποψηφίους από την επαρχία που αρνούνται την προοπτική να «μεταναστεύσουν» σε σχολή της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης ή της Πάτρας.
Η τάση αυτή ενισχύεται και από δύο ακόμη νέα δεδομένα:
• Τη δραστική συρρίκνωση του αριθμού των μετεγγραφών, στις οποίες έχει τεθεί ανώτατο πλαφόν το 15% του συνόλου των εισακτέων. Το τελικό ποσοστό θα το αποφασίσουν οι διδάσκοντες κάθε σχολής ή τμήματος.
• Η «παγωμένη» αγορά εργασίας. «Για ποιο λόγο να επιλέξω Φιλολογία περιφερειακού ΑΕΙ, όταν γνωρίζω ότι είτε φιλολογία είτε ιστορία είτε αρχαιολογία είτε πολιτικές επιστήμες είτε ΜΜΕ σπουδάσω θα αντιμετωπίσω οξύτατο πρόβλημα ανεργίας; Προτιμώ να διαθέτω πρώτο πτυχίο από ισχυρό ΑΕΙ που θα μου επιτρέψει αργότερα να εξειδικεύσω τις σπουδές μου μέσω ενός μεταπτυχιακού» ανέφερε στην «Κ» ο 18χρονος Πέτρος.
«Οι οικονομικές εξελίξεις και η ανασφάλεια που έχει κυριεύσει τους γονείς των υποψηφίων, καθορίζουν τις επιλογές τους κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, που συνέπεσε χρονικά με το κλείσιμο των τραπεζών. Η ανασφάλεια που κυρίευσε τους γονείς αν θα μπορέσουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε άλλη πόλη είναι μεγάλη. Η σκέψη τους εκτείνεται σε βάθος τουλάχιστον τετραετίας, μέχρι δηλαδή να αποφοιτήσουν τα παιδιά» αναφέρει, μιλώντας στην «Κ», ο εκπαιδευτικός-ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης.
Από την άλλη, σύμφωνα με τον ίδιο, «τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αργή αλλά σταθερή στροφή των υποψηφίων από τις παραδοσιακά υψηλής ζήτησης και υψηλού κύρους σχολές που για δεκαετίες συγκέντρωναν τις προτιμήσεις των υποψηφίων (π.χ. Νομικές, Φαρμακευτικές, Οδοντιατρικές, Πολιτικών Μηχανικών) σε σχολές λιγότερο παραδοσιακές (π.χ. τεχνολογίας τροφίμων, γεωτεχνολογίας, βιοχημείας).
Φυσικά ο αριθμός των πρώτων προτιμήσεων για τα τμήματα που επί δεκαετίες αποτελούσαν το όνειρο της ελληνικής οικογένειας είναι ακόμη πολύ μεγάλος, αλλά υπάρχει έντονη πτωτική τάση, ίσως γιατί άρχισαν οι υποψήφιοι να πληροφορούνται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τώρα πια οι κάτοχοι των πρώην “χρυσών” πτυχίων. Ισως αρχίζουν και βλέπουν πλατύτερα και ανακαλύπτουν νέα ενδιαφέροντα τμήματα, πέρα από τις παραδοσιακές αξίες».
Αυξομειώσεις και στις βάσεις
Τα νέα δεδομένα στην επιλογή σχολής από τους υποψηφίους θα έχουν επίπτωση και στην πορεία των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ/ΤΕΙ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι φέτος οι βαθμολογικές επιδόσεις στα μαθήματα ήταν χειρότερες από πέρυσι, έχουμε πτωτική τάση των βάσεων. Λόγω της απροθυμίας των υποψηφίων να μεταναστεύσουν «εκτός έδρας», θα έχουμε ψαλίδισμα της πτώσης στις περιζήτητες σχολές και άνοιγμα της ψαλίδας των βάσεων ανάμεσα στα κεντρικά και περιφερειακά ΑΕΙ/ΤΕΙ. Οι αυξομειώσεις, εύλογα, στις βάσεις θα σχετισθούν και με τον αριθμό των θέσεων κάθε σχολής. Ενδεικτικά:
• Στο 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες) η πτώση αναμένεται να ξεκινήσει από τα 400 μόρια και να διευρύνεται όσο οι βάσεις χαμηλώνουν.
• Στο 2ο και 4ο (θετικές και τεχνολογικές επιστήμες) προβλέπεται πτώση από τα 450 μόρια που θα διευρυνθεί ακόμη και πάνω από τα 2.000 μόρια σε χαμηλόβαθμα τμήματα της επαρχίας.
• Στο 3ο πεδίο (επιστήμες υγείας) η Ιατρική Αθήνας προβλέπεται κάτω από 19.000 μόρια, αλλά θα συγκρατηθεί η πτώση στις υπόλοιπες σχολές υγείας.
• Στο 5ο πεδίο (επιστήμες οικονομίας και διοίκησης), η πτώση θα ξεκινά από τα 400 μόρια και θα προσεγγίσει τα 2.000 μόρια στα περιφερειακά τμήματα.
Πηγή: kathimerini.gr