Οι ΜΜΕ και ΠΜΕ της χώρας μας αποτελούν το πολυτιμότερο εργαλείο οικονομικής μεγέθυνσης και ως εκ τούτου θα πρέπει να υποστηριχθούν στο επόμενο βήμα τους.
Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας παρουσιάστηκε η μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, με θέμα “Οι επιπτώσεις της Πανδημίας Covid-19 στην επιχειρηματική συνέχεια και ανθεκτικότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: ο κρίσιμος ρόλος της τεχνολογίας».
Στην έρευνα που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά και επιστημονικά υπεύθυνο τον Καθηγητή Γρ. Χονδροκούκη, Αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης Παν. Πειραιώς, επιβεβαιώνεται ότι μία από τις διαστάσεις της ψηφιακής ετοιμότητας των επιχειρήσεων σχετίζεται με τις ψηφιακές γνώσεις και δεξιότητες που διαθέτει το προσωπικό τους και το βαθμό στον οποίο τις αξιοποιούν στην εργασία τους.
Την έρευνα παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής κ. Θωμάς Δασακλής.
Είναι αναμφισβήτητο ότι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και οι αναπτυξιακές στρατηγικές απαιτούν την αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων της πληροφορικής και ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που σχετίζονται με την εξέλιξη του του τζίρου που προήλθε από πωλήσεις αγαθών/υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου με την πλειοψηφία των επιχειρήσεων (54,05%) να εμφανίζει αύξηση του σχετικού τζίρου κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενώ ένα μικρό ποσοστό (13,52%) να εμφανίζει μείωση.
Περισσότερες από τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις του δείγματος (77,9%) πιστεύουν ότι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών συνέβαλε σημαντικά στην ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων και περισσότεροι από τους μισούς (58,4%) το πιστεύουν πάρα πολύ ή απόλυτα.
Τέλος, εξετάστηκαν στην έρευνα τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων που παρουσίασαν εξαιρετικές επιδόσεις κατά την περίοδο της πανδημίας που αντιπροσωπεύουν το 9,4% του δείγματος και σε ποσοστό 92,8% δραστηριοποιούνται στο χώρο των υπηρεσιών.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Άγγελος Κότιος τόνισε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έδειξαν ευελιξία και προσαρμοστικότητα σε νέα μοντέλα επιχειρηματικότητας με τη χρήση των τεχνολογιών και της καινοτομίας αρκετά καλύτερα από τον μέσο όρο. Αυτά είναι τα θετικά αποτελέσματα της κρίσης που θα προωθήσουν την ανάπτυξη και στο μέλλον.
Ο πρόεδρος του ΕΕΑ και της ΚΕΕΕ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου δήλωσε σχετικά:
Θεωρούμε κομβικής σημασίας τη συνεργασία των Επιμελητηρίων με τα Πανεπιστήμια της χώρας που μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει στην προσπάθεια της χώρας να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά.
Η περίοδος της πανδημίας «πλήγωσε» αφάνταστα την πλειοψηφία των επιχειρήσεων –κυρίως τις μικρές και μεσαίες- και σηματοδότησε την έναρξη μίας νέας εποχής εξαιτίας του ψηφιακού μετασχηματισμού τους, κάτι που προκύπτει και από τα αποτελέσματα της Μελέτης.
Ο Καθηγητής Γρηγόρης Χονδροκούκης, Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης δήλωσε:
Σ’ ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, σε μια δύσκολη εποχή, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς υλοποιεί ένα σχέδιο εδραίωσης του και στον ερευνητικό τομέα μέσα από ένα πλέγμα πρωτοβουλιών που περιλαμβάνουν την προώθηση της ανάπτυξης νέων διεθνών συμφωνιών, την ανάπτυξη συνεργασιών για τη δημιουργία «μικτών» ερευνητικών δομών και υποδομών με τη συμμετοχή των ερευνητών του Πανεπιστημίου και την διάχυση της έρευνας και της γνώσης στην κοινωνία, μεταξύ άλλων..
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως μετά από δύο χρόνια απαιτητικού «αγώνα» με την πανδημία και τις πολυσύνθετες, πολυπαραγοντικές επιδράσεις της στην κοινωνία και την οικονομία, καλύφθηκαν εν πολλοίς, οι απώλειες του 2020, δημιουργώντας ταυτόχρονα και τις προϋποθέσεις προκειμένου η χώρα μας να εισέλθει σε τροχιά ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης. Παρατήρησε δε ότι οι επιχειρήσεις ανέλαβαν δράση κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς η πανδημία επιτάχυνε την υιοθέτηση νέων τεχνολογικών εργαλείων. Ταυτόχρονα, η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και οι δράσεις του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για τον ουσιαστικό τεχνολογικό μετασχηματισμό της χώρας και θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση επιλέξιμων επιχειρηματικών σχεδίων, συμπεριλαμβανομένων και των προτάσεων για ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων.
Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής,, στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση αναφέρθηκε στη μεθοδική δράση της Αρχής ώστε το σύνολο των υπηρεσιών της να υλοποιείται ψηφιακά σε όλα τα στάδια και με τις ίδιες πρακτικές ανά περιφερειακή μονάδα με στόχο να καλυφθούν και οι όποιες αποκλίσεις. Το τρίπτυχο ψηφιοποίηση – απλοποίηση – τυποποίηση βρίσκεται στη βάση της αναμόρφωσης της ΑΑΔΕ ώστε να εξυπηρετείτε άμεσα ο πολίτης από την οθόνη του υπολογιστή του.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και Πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, σημείωσε τα δύο σημαντικά αποτελέσματα της έρευνας. Την λεπτομερή εικόνα που παρέχει στοιχεία για την υιοθέτηση και χρήση των ψηφιακών εργαλείων και το γεγονός ότι αποτελεί τεκμήριο στοιχειοθέτησης και πολιτειακού σχεδιασμού για την ανάπτυξη των ΜΜΕ και ΠΜΕ. Η κρίση επιτάχυνε τις θεμελιώδεις προκλήσεις και ταυτόχρονα κατέδειξε την ταχύτητα με την οποία οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται. Απέδειξε όμως ότι δεν αποτελεί και κοινό κτήμα καθώς εμφανίζεται έντονα το πρόβλημα της έλλειψης πόρων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Οι ΜΜΕ και ΠΜΕ της χώρας μας αποτελούν το πολυτιμότερο εργαλείο οικονομικής μεγέθυνσης και ως εκ τούτου θα πρέπει να υποστηριχθούν στο επόμενο βήμα τους.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός παρατήρησε ότι αν και ο τομέας της βιομηχανίας και μεταποίησης είχε πληγεί τα τελευταία χρόνια κατά την διάρκεια του «άτυπου πολέμου», που είναι η πανδημία, έδειξε ανθεκτικότητα και αύξησε την οικονομική του βάση. Το μόνιμο πρόβλημα του, που είναι η απουσία πολιτειακής οργάνωσης όμως δεν λύθηκε. Η Δ’ Βιομηχανική Επανάσταση ήρθε πιο γρήγορα από ότι την περιμέναμε εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και ο μόνος τρόπος προσαρμογής είναι η συνεχής επιμόρφωση των ανθρώπων.
Στην εκδήλωση συμμετείχε και η πρόεδρος του ΣΕΦ κα. Χριστίνα Τσιλιγκίρη.