Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η 1η επιστημονική ημερίδα «Πρόσβαση Παντού» που συνδιοργανώθηκε από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το και την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και της εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία (EE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία της, η Πρόεδρος του Σ.Ε.Φ., κ. Χριστίνα Τσιλιγκίρη, υπογράμμισε ότι «η Πολιτεία πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρει καθολική πρόσβαση σε αυτά τα άτομα ανεξαρτήτως αναπηρίας. Να ιχνηλατήσει τις διαδρομές, αλλά και τα εμπόδια που υπάρχουν σε αυτές για ανθρώπους που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο. Να μετατρέψει χώρους που πριν λίγο καιρό φάνταζαν απροσπέλαστοι σε περιοχές πλήρους και απρόσκοπτης κινητικότητας. Να «βάλει» στον χάρτη όχι μόνο νέους προορισμούς, αλλά και τα ίδια τα άτομα.

Πλέον, οι δημόσιες υπηρεσίες, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και άλλοι χώροι πρέπει να είναι ελκυστικοί για άτομα με αναπηρία. Με αθόρυβη και ουσιαστική δουλειά, που ήδη γίνεται, πρέπει να περάσουμε, επιτέλους, σε μια νέα εποχή προσβασιμότητας. Μόνο, με αυτόν τον τρόπο, θα εξασφαλίσουμε τους όρους ισότητας και συμμετοχικότητας που επιθυμούμε από κάθε ένα ξεχωριστά μέλος της κοινωνίας μας».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Άγγελος Κότιος, τόνισε ότι «η προσβασιμότητα παντού οφείλει να γίνει αποδεκτή από όλους για όλους. Να μην θεωρείται ειδική παροχή αλλά αυτονόητη πρακτική. Να γίνει κοινή απαίτηση ενός βιώσιμου συστήματος για όλους και παντού. Η ανάγκη για πρόσβαση παντού και για όλους πρέπει να αποτελεί βασική αρχή του σχεδιασμού σε όλους τους τομείς. Είτε είναι στη βιομηχανία, είτε είναι στις δημόσιες πολιτικές, είτε είναι στις ιδιωτικές μας αποφάσεις».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, κ. Γιώργος Καπελλάκης, επεσήμανε ότι «είναι ενδεικτικό πως μόλις το 25% των αθλητικών εγκαταστάσεων είναι προσβάσιμες για άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα. «Για εμάς το “Πρόσβαση Παντού” είναι ξεκάθαρα μια ουτοπία. Σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας μας και στο χώρο που εκπροσωπώ.

Δυστυχώς, από τη θέση αναπηρίας τα τελευταία 25-26 χρόνια η εξέλιξη στη χώρα μας ως προς την προσβασιμότητα δεν είναι αυτή που θα έπρεπε».

Στην ημερίδα συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, η Υφ. Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο Ευρωβουλευτής, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, η Βουλευτής Νοτίου Τομέα, Άννα Καραμανλή, ο Γ.Γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αθανάσιος Κατσής, καθώς και πληθώρα ομιλητών από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υφ. Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλαος Γιατρωμανωλάκης, ο Υφ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, ο Γ.Γ. Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο Πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αιμίλιος Περδικάρης, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος και ο Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μανώλης Κολυμπάδης, καθώς και η Εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ25, Δώρα Θεοδωροπούλου.
Την ημερίδα συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Γιώργος Νόκος, Βάσω Μητρομάρα, Μπάγια Αντωνοπούλου και Κώστας Παπαχλιμίντζος.

Στο τέλος της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν βραβεύσεις Παραολυμπιονικών των πρόσφατων Αγώνων στο Τόκιο.
Χορηγοί επικοινωνίας ήταν η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ), το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο όμιλος μέσων ενημέρωσης Παραπολιτικά, το Πρώτο Πρόγραμμα 91,6-105,8, ο Δημοτικός Ρ/Σ Κανάλι Ένα 90,4 FM, καθώς και η διαδικτυακή πλατφόρμα «WeSports».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025