Νέος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης αναδείχθηκε ο Γιώργος Κοντάκης, μετά την διαδικασία των Πρυτανικών εκλογών που πραγματοποιήθηκε σήμερα ηλεκτρονικά, από τις 8 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα.
Ειδικότερα, σε σύνολο 446 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, βρέθηκαν 433 ψηφοδέλτια, 8 λευκά και 425 έγκυρα.
Το Πρυτανικό σχήμα του Γιώργου Κοντάκη έλαβε 269 ψήφους και το Πρυτανικό σχήμα του Παναγιώτη Τσακαλίδη 156.
Η διαφορά των αυτή των 113 ψήφων ήταν αρκετή ώστε ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέχρι πρότινος Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης να αναδειχθεί πρώτος στη συνείδηση του ακαδημαϊκού κόσμου της Κρήτης.
Ο Μιχάλης Παυλίδης ο οποίος συμμετείχε στο πρυτανικό σχήμα με επικεφαλής τον Γιώργο Κοντάκη μίλησε αποκλειστικά στην εφημερίδα «ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι μια μέρα χαράς για όλους μας. Και είμαστε σίγουροι ότι θα τιμήσουμε τη μεγάλη ευθύνη που μας έδωσε η πανεπιστημιακή κοινότητα έτσι ώστε το Πανεπιστήμιο Κρήτης να συνεχίσει στο δρόμο που οι προηγούμενοι είχαν χαράξει και να πρωτοπορήσει στην εκπαίδευση, στην έρευνα και την διασύνδεση με την κοινωνία».
Σύμφωνα με το νέο νόμο ο νέος Πρύτανης θα ανακοινώσει προσεχώς του νέους Αντιπρυτάνεις, καθώς μία ακόμα αλλαγή ήταν να μην έχουμε υποψήφιους Αναπληρωτές του Πρύτανη όπως παλαιότερα.
Σύμφωνα με τα προεκλογικά δεδομένα νέοι Αντιπρυτάνεις αναμένεται να είναι o Γιώργος Κοσιώρης, καθηγητής, τ. πρόεδρος Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Δημήτρης Μυλωνάκης, καθηγητής-κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Μιχάλης Παυλίδης, καθηγητής-πρόεδρος Τμήματος Βιολογίας και Κώστας Σπανουδάκης, καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας-αντιπρύτανης Π.Κ.
Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κρήτης
Στο πρόγραμμά του Γιώργου Κοντάκη αναφέρονταν πως «βασικός στόχος μας είναι η εκπόνηση στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Κρήτης τα επόμενα 5-10 χρόνια, με έμφαση στην αναβάθμιση υπαρχόντων τμημάτων και σχολών και στην ανάπτυξη νέων προγραμμάτων, τμημάτων ή/και σχολών, με βάση όμως τον διάλογο, την υφιστάμενη στοχοθεσία ποιότητας του Π.Κ., τις θέσεις και τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου. Η ανάπτυξη και προώθηση συνεργειών ανάμεσα σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο και ανάμεσα στις σχολές και τα τμήματα του Πανεπιστημίου θα βοηθήσουν στην αλληλοκατανόηση και τη μείωση των “αποστάσεων” μεταξύ των δύο Πανεπιστημιουπόλεων», ενώ τονίζει πως «θα προωθήσουμε τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών, όπως και ουσιαστικές δράσεις για την υποστήριξη του ερευνητικού έργου των μελών και συνεργατών ερευνητών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, ώστε το Π.Κ. να παραμείνει στην αιχμή της έρευνας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».