To , έχει υιοθετήσει  ως κύριο στρατηγικό του στόχο την ανάδειξη των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών που καλλιεργούνται στις ακαδημαϊκές μονάδες της Πανεπιστημιούπολής του Ρεθύμνου σε πόλο αριστείας και ψηφιακής καινοτομίας, μέσω πρωτοβουλιών που ανέλαβαν οι Αντιπρυτάνεις Έρευνας & Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Παυλίδης & Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, δια Βίου Μάθησης, Διεθνών Σχέσεων & Εξωστρέφειας  κ. Γεώργιος Κοσιώρης

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι το ερευνητικό πρόγραμμα TALOS-Artificial Intelligence for Humanities and Social Sciences (TALOS-AI4SS) έλαβε χρηματοδότηση 2,5 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (προκήρυξη ERA Chair: 2021-2022). Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στον τομέα αιχμής των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Συγχαίρουμε τους δύο Αντιπρυτάνεις για τις πρωτοβουλίες τους καθώς και  την Αναπληρώτρια Καθ/τρια του Τμήματος Φιλολογίας  &  Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών και Μελετών – ΚΕΜΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης, κα Ελένη Ταμιωλάκη ως Επιστημονικά Υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος και όλο το ακαδημαϊκό προσωπικό που συμμετείχε στην κατάθεση της πρότασης γι’ αυτή τους την επιτυχία.

Θα πρέπει να επισημανθεί η ουσιαστική συμβολή  του νεοσυσταθέντος Γραφείου Υποστήριξης Έρευνας του ΕΛΚΕ για την άρτια υποστήριξη της κατατεθείσας πρότασης.

Το ερευνητικό πρόγραμμα έχει διάρκεια 5 έτη (2023-2028). Θα υλοποιηθεί στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο ΚΕΜΕ-ΠΚ, υπό την καθοδήγηση του  Καθηγητή Christophe Roche, ο οποίος ειδικεύεται στη σύζευξη των υπολογιστικών μεθόδων με τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (http://christophe-roche.fr/).

Στις δράσεις του ερευνητικού προγράμματος περιλαμβάνονται: διδασκαλία νέων μαθημάτων στα τρία τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΠΚ σε όλα τα επίπεδα (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό), MOOCs (ανοιχτά διαδικτυακά μαθήματα), δημοσιεύσεις, εκπαίδευση φοιτητών/τριών, υποψηφίων διδακτόρων και μεταδιδακτόρων, επιμορφωτικά σεμινάρια για την ακαδημαϊκή κοινότητα, συνέργειες με εταιρείες, πρόσληψη νέων ταλαντούχων ερευνητών/τριών και υποψηφίων διδακτόρων, άνοιγμα νέων θέσεων ΔΕΠ στο αντικείμενο των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών, δράσεις για την ενίσχυση της εξωστρέφειας (συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα και ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, διεθνή συνέδρια, θερινά σχολεία και δράσεις διάχυσης στην κοινωνία), καθώς και δράσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης (ενημερωτικές

εκδηλώσεις για ερευνητικά προγράμματα και εκπαίδευση σε συγγραφή ερευνητικών προτάσεων, με στόχο την προσέλκυση περαιτέρω χρηματοδοτήσεων).

Προσδοκούμε ότι αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη Φιλοσοφική Σχολή, το ΚΕΜΕ-ΠΚ,  για το Πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά και ευρύτερα την κοινωνία.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην υλοποίησή του προγράμματος.

Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ

ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Γεώργιος Μ.  Κοντάκης

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025