Τέλος στα σενάρια περί του επιχειρούμενου «ανοίγματος» του υπουργείου Παιδείας σε παλιότερους αποφοίτους των υπό συγχώνευση Τεχνολογικών Ιδρυμάτων Αθήνας και Πειραιά και την πρόθεση να διευρυνθεί η δυνατότητα απόκτησης πτυχίου του υπό σύσταση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ακόμη και σε αποφοίτους που ολοκλήρωσαν τον κύκλο σπουδών τους χρόνια πριν, έβαλε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στο News24/7.
«Όσοι εισαχθούν από το 2018-2019 στο νέο ΑΕΙ, θα αποκτήσουν σαφώς πανεπιστημιακό πτυχίο. Όσοι φοιτητές σπουδάζουν ήδη, θα έχουν τη δυνατότητα είτε να λάβουν πτυχίο ΤΕΙ, είτε λαμβάνοντας επιπλέον μαθήματα, να αποκτήσουν πτυχίο ΑΕΙ. Αυτό είναι κάτι που θα αποφασίζει κάθε τμήμα ξεχωριστά. Ωστόσο, για όσους αποφοίτησαν πριν χρόνια από τα δύο Τεχνολογικά Ιδρύματα, δεν μπορούμε πλέον να ρυθμίσουμε με σχετική διάταξη τα πτυχία τους. Είναι κάτι που το σκεφτήκαμε, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα πλέον. Θα παραμείνουν λοιπόν, ως έχουν. Και ουσιαστικά, η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα σε απόφοιτο για παράδειγμα, του τμήματος Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Αθήνας από εκείνον του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, θα είναι το κύρος του πτυχίου. Γιατί κατά τα άλλα, τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι τα ίδια (επιπέδου 6) και σαφώς, η αντίστοιχη ζήτηση στην αγορά εργασίας».
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Στο Αιγάλεω η έδρα του
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας φέρονταν να προωθεί μεταβατική διάταξη, η οποία θα δύναται να παρέχει τη δυνατότητα σε πτυχιούχους του ΤΕΙ Αθήνας και του ΤΕΙ Πειραιά, εφόσον το επιθυμούν, να τους χορηγηθεί πτυχίο πανεπιστημίου.
Την ίδια στιγμή, με βάση την προωθούμενη νέα διάταξη, όσοι σπουδάζουν τώρα στα δύο υπό συγχώνευση ΤΕΙ, θα μπορούν από το επόμενο έτος, να αποκτήσουν πτυχίο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, εφόσον επίσης το επιθυμούν.
Τις λεπτομέρειες για τη λήψη του πτυχίου θα καθορίσουν τα τμήματα που έχουν την αρμοδιότητα της κατάρτισης των προγραμμάτων σπουδών και την αντιστοίχιση με το ECTS, το σύστημα των πιστωτικών μονάδων των πτυχίων.
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο Πανεπιστήμιο
Τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από τον Σεπτέμβρη του 2018, ορίζει το σχέδιο νόμου που τέθηκε την περασμένη Δευτέρα σε δημόσια διαβούλευση, σφραγίζοντας έτσι τη δέσμευση του αρμόδιου υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.
Το σχέδιο νόμου θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 4 Ιανουαρίου, ώστε να έχει ψηφιστεί έως τις 25 Ιανουαρίου, προκειμένου τα νέα τμήματα που θα προκύψουν, να ενταχθούν στο Μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι της φετινής σχολικής χρονιάς το καλοκαίρι του 2018.
Με 26 τμήματα από 42 και 5 σχολές, το νέο Ίδρυμα θα λειτουργήσει, με τα τμήματα Φυσικοθεραπείας και Εργοθεραπείας να διατηρούν την αυτονομία τους, ενώ για τα πέντε τμήματα για τα οποία υπήρξε αρχικά εμπλοκή, τελικά προκρίθηκε η ένταξή τους ως κατευθύνσεις στο τμήμα Βιοιατρικών Επιστημών. Αυτά είναι το τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας, Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας , Ιατρικών Εργαστηρίων, Οδοντικής Τεχνολογίας και Οπτικής – Οπτομετρίας),
Την ίδια στιγμή, αξίζει να αναφέρουμε ότι το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα απαρτίζεται από τις παρακάτω σχολές:
– Σχολή Μηχανικών
– Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών
– Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού
– Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και
– Σχολή Επιστημών Τροφίμων
Μέχρι το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς, τα δύο ΤΕΙ θα λειτουργούν κανονικά, ενώ τα μαθήματα του νέου πανεπιστημιακού Ιδρύματος θα ξεκινήσουν από την επόμενη χρονιά.
Σημειώνεται μάλιστα, ότι οι φοιτητές που έχουν εισαχθεί στα δύο Ιδρύματα θα πρέπει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 να έχουν επιλέξει αν επιθυμούν να αποφοιτήσουν με πτυχίο ΤΕΙ ή Πανεπιστημίου. Μέχρι τότε δηλαδή, θα πρέπει να έχουν υποβάλλει σχετική υπεύθυνη δήλωση στη γραμματεία του τμήματος, η οποία και δεν ανακαλείται.
Την ίδια στιγμή, στο σχέδιο νόμου επανέρχεται το θέμα των διετών προγραμμάτων σπουδών. Το πρόγραμμα σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον, θα αφορά τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ, οι οποίοι θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις με τον βαθμό του απολυτηρίου τους σε Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης εντός Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ.
«Η εμβληματική αυτή πρωτοβουλία αποτελεί πρωτόγνωρο και σημαντικό εγχείρημα. Σηματοδοτεί την δημιουργία ισχυροποιημένων πόλων ανώτατης εκπαίδευσης με την ενεργό συμμετοχή των ίδιων των ΑΕΙ, με διαδικασίες διαβούλευσης και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η ίδρυση του Πανεπιστημίου βασίζεται καταρχήν στην ακαδημαϊκή ποιότητα που έχουν πετύχει τα δύο Ιδρύματα, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πρωτοποριακή για την Ελλάδα. Στη διαδικασία ίδρυσης του νέου Πανεπιστημίου υιοθετήθηκε η προώθηση συνεργειών και η αποφυγή επικαλύψεων γνωστικών πεδίων», σχολίασαν χαρακτηριστικά, πηγές του υπουργείου Παιδείας για το καινοτόμο εγχείρημα του νέου Ιδρύματος.
Τα 26 νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής