Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) εξήγησε ο κ. συνέβαλε πολύ στην ισότιμη πρόσβαση των πολιτών. Όμως εδώ και 15 χρόνια δεν ήταν προτεραιότητα των ελληνικών κυβερνήσεων.

Σε ειδική τελετή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ). O κ. Μόσιαλος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικός είναι ο δημόσιος χαρακτήρας των συστημάτων Υγείας και της Παιδείας. Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε, “δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική κινητικότητα μέσα από ιδιωτικές επιλογές στα συστήματα Υγείας και Παιδείας, γιατί πάντα οι έχοντες θα έχουν περισσότερες δυνατότητες και καλύτερη πρόσβαση στην Υγεία και την Παιδεία”.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) εξήγησε ο κ. Μόσιαλος συνέβαλε πολύ στην ισότιμη πρόσβαση των πολιτών. Όμως εδώ και 15 χρόνια δεν ήταν προτεραιότητα των ελληνικών κυβερνήσεων. Υποστήριξε, πως “η Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα είναι υποβαθμισμένη και το Σύστημα Υγείας δεν είναι οργανωμένο”.

Επιπλέον, ο κ. Μόσιαλος πρόσθεσε ότι “η Ελλάδα δεν είχε ποτέ συγκεκριμένους στόχους Πολιτικής Υγείας, ένα στρατηγικό προσανατολισμό”. Οι μόνες χώρες στην Ευρώπη που ακόμα και σήμερα δεν έχουν Έκθεση Υγείας Πληθυσμού (δηλαδή βασικά στατιστικά στοιχεία των αναγκών του πληθυσμού) εξακολουθούν να είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, επισήμανε ο κ. Μόσιαλος. Κλείνοντας ο κ. Μόσιαλος δεσμεύτηκε, ότι “θα κάνει ό,τι μπορεί, ώστε το πολιτικό σύστημα της χώρας να καταλάβει επιτέλους τι σημαίνει Δημόσια Υγεία”.

Κατά την προσφώνησή του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθηγητής Παναγιώτης Καλδής, μεταξύ άλλων, ζήτησε από τον κ. Μόσιαλο “να συμβάλει στη συνέχιση της αυτονομίας του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας και στην αποτροπή της συγχώνευσής του με το όμορο Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025