Την επαναφορά, στο νομοσχέδιο για το , του άρθρου 15, το οποίο αφορά τη ρύθμιση και περαίωση των αναδρομικών οφειλών τους στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας (), ζητούν οι πανεπιστημιακοί οδοντίατροι, οι οποίοι διατηρούν οδοντιατρείο εκτός πανεπιστημίου.

Υπενθυμίζεται, πως τα μέλη ΔΕΠ στις Οδοντιατρικές Σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είχαν προχωρήσει τον Σεπτέμβριο σε απεργιακές κινητοποιήσεις, επειδή – όπως ισχυρίζονταν – βάσει του άρθρου 93 του νόμου 4485/2017, καλούνταν να καταβάλλουν αναδρομικά ποσοστό 15% των ακαθάριστων εισοδημάτων τους της τελευταίας 20ετίας. Τα μέλη ΔΕΠ σταμάτησαν την απεργία, έπειτα από διαπραγματεύσεις με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, οι οποίες κατέληξαν σε συγκεκριμένη πρόταση ρύθμισης των οφειλών τους, που εντάχθηκε στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου “Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και λοιπές διατάξεις”, αλλά, αιφνιδίως αφαιρέθηκε.

Ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Μελών της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, αναπληρωτής καθηγητής Δημήτρης Τορτοπίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ εξήγησε πως “υπήρξε εμπλοκή από το υπουργείο Οικονομικών”, καθώς διατυπώθηκαν ενστάσεις από το Λογιστήριο του Κράτους, ως προς το ενδεχόμενο απώλειας εσόδων για το Δημόσιο. Οι διαβουλεύσεις – ανάμεσα στις Σχολές και τα συναρμόδια υπουργεία – για την εξεύρεση λύσης συνεχίζονται.

“Ζητούμε την επαναφορά της τροπολογίας, έτσι ώστε να ρυθμιστούν οι οφειλές με εφικτό τρόπο, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση και το Πανεπιστήμιο είναι δύσκολο να πάρει λεφτά και οι πανεπιστημιακοί αδύνατο να δώσουμε αναδρομικά όλες αυτές τις οφειλές, που άλλωστε δεν έχουν συγκεντρωθεί με δική μας ευθύνη, αλλά επειδή υπήρξε καθυστέρηση πάνω από 12 χρόνια στην έκδοση δικαστικής απόφασης. Ζητάμε μια νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ, που μιλάει για παραγραφή πέραν της τελευταίας πενταετιας”, εξήγησε ο κ. Τορτοπίδης και πρόσθεσε: “Επιμένουμε στην ίδια τροπολογία, καθώς τα ποσά που αναφέρονται είναι θεωρητικά και δεν έχουν προϋπολογιστεί από τους οικείους ΕΛΚΕ, ούτε και στον γενικό προϋπολογισμό, ενώ η είσπραξή τους δεν αποτελεί ούτε και μνημονιακή υποχρέωση”. Ο καθηγητής διευκρίνισε πως τα μαθήματα και το κλινικό έργο και στις δύο πανεπιστημιακές σχολές διεξάγονται κανονικά, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται “σε θετικό κλίμα”.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τις τελευταίες αυτές εξελίξεις, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΟΣΘ) δηλώνει πως “βρίσκεται στο πλευρό του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και του ΕΚΠΑ, που διεκδικούν την ψήφιση νομοσχεδίου για τη ρύθμιση οφειλών Καθηγητών των ΑΕΙ, που ασκούν ιδιωτική δραστηριότητα”.

“Με απογοήτευση είδαμε ότι κατά την ψήφιση του Νομοσχεδίου ίδρυσης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής πρόσφατα στη Βουλή, το Άρθρο 15 που αφορούσε στο παραπάνω φλέγον ζήτημα για τους πανεπιστημιακούς καθηγητές οδοντιάτρους, αιφνιδίως αποσύρθηκε. Πρόκειται για ένα χρόνιο σοβαρό πρόβλημα του κλάδου μας, το οποίο χρήζει επιτέλους λύσης. Οι καθηγητές και οι λέκτορες συνεχίζουν υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες μέσα στην κρίση να μεταδίδουν γνώση και να κρατούν ψηλά τον πήχη της εκπαίδευσης”, σημειώνει ο πρόεδρος του ΟΣΘ Αθανάσιος Δεβλιώτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025