: Τι είπε ο Υπουργός Προστασίας του για την πανεπιστημιακή αστυνομία . Δείτε αναλυτικά όλα όσα είπε στο ipaidia.gr

: Ούτε η ίδια αστυνομία το θέλει

Ως μία αναγκαστική πράξη και την ύστατη καταφυγή απέναντι σε κάθε εφαρμοσμένο μοντέλο που απέτυχε να αντιμετωπίσει τη βία και την ανομία εντός των , παρουσίασε την ίδρυση της λεγόμενης πανεπιστημιακής αστυνομίας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα αντιπολιτευτικά πυρά περί «ιδεολογικής επιλογής» αυταρχισμού και υποστηρίζοντας πως μετά την αποτυχία των Πρυτάνεων να εξασφαλίσουν την ασφάλεια επειδή «εθίστηκαν στην απειλή της βίας ως αναγκαίο κακό. Υποτιμά τη νοημοσύνη μας να λέμε σήμερα ότι μπορεί να γίνει αλλιώς».

«Μακάρι σε μερικά χρόνια η αστυνομία να μη χρειάζεται στα πανεπιστήμια. Από θέση αρχής κανένας δεν θέλει να βλέπει την αστυνομία στα πανεπιστήμια. Ούτε η ίδια αστυνομία το θέλει. Όπως όμως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση η αστυνομία είναι το μέτρο ύστατης καταφυγής όταν αποδεδειγμένα το σύστημα δεν δουλεύει. Είναι αναγκαστική πράξη. Δεν είναι ιδεολογική επιλογή», σημείωσε ο υποστηρίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταβεί από το προωθούμενο μοντέλο σε εκείνο υπαγωγής της αρμοδιότητας στις πρυτανικές αρχές χωρίς αστυνομία, αλλά ξεκαθαρίζοντας ότι υπό τα υφιστάμενα δεδομένα αυτό δεν μπορεί να είναι το πρώτο βήμα.

 

Υπεραμυνόμενος των προωθούμενων ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, κατά τη συζήτησή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Χρυσοχοΐδης, απέκρουσε και τα πυρά περί αντιδημοκρατικών πρακτικών, προκρίνοντας ως πραγματικό δίλημμα τη μηδενική ανοχή της δημοκρατικής συνείδησης της κυβέρνησης σε καταδικαστέα φαινόμενα όπως η δημόσια διαπόμπευση  του Πρύτανη της πρώην ΑΣΟΕΕ, Δημήτρη Μπουραντώνη.

«Το δίλημμα δεν είναι “δημοκρατία ή αστυνομικό κράτος”, “αστυνομία ή όχι στα πανεπιστήμια”, αλλά αν θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια και σε κάθε Μπουραντώνη να αγανακτούμε για 3-4 ημέρες ή να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό γιατί δεν αντέχεται και γιατί η δημοκρατική μας συνείδηση δεν αντέχει τον ευτελισμό. Η απάντηση γι’ αυτή την κυβέρνηση είναι απλή. Κάτω από το χαλί δεν έκρυψε, δεν κρύβει και ούτε πρόκειται να κρύψει το συγκεκριμένο πρόβλημα», επισήμανε ο Υπουργός.

Διαμηνύοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του ίδιου για την προώθηση των ρυθμίσεων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χαρακτήρισε την υπόθεση του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου «ντροπή για την πολιτεία διαχρονικά», σημειώνοντας πως θα είναι διπλή η ευθύνη της αν δεν αναλάβει δράση.  Ο ίδιος, ξεκαθάρισε ότι τα πανεπιστήμια έχουν το συνταγματικό κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο, αλλά πρέπει να υπάρχει έλεγχος.

«Έχουν αποτύχει στην αντιμετώπιση της βίας με πρώτα θύματα τους ίδιους. Είναι μία τρύπα στο κράτος δικαίου και η πολιτεία είναι δύο φορές υπεύθυνη αν καθίσει με σταυρωμένα χέρια. Αυτή είναι η πραγματικότητα για το επίμαχο θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιχειρώντας, δε, να κατευνάσει τις αντιδράσεις, επικαλέστηκε τα αποτελέσματα των νόμων για το πανεπιστημιακό άσυλο και τις συναθροίσεις, που είχαν προκαλέσει «πολεμικές» αντιδράσεις, υποστηρίζοντας ότι με το μεν πρώτο δεν καταργήθηκε η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών αλλά «καταργήθηκε το άσυλο στους εγκληματίες» και με το δεύτερο «δεν εμποδίστηκε κανείς να διαδηλώσει. Εμποδίστηκαν μόνοι οι 50-100 να κλείνουν τους δρόμους».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025