-Σε απεργία προχωρούν οι καθηγητές του Παντείου πανεπιστημίου επί 6 ημέρες και αποχή από τις διαδικτυακές εξετάσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο, που προώθησε η κυβέρνηση για τα .

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, η γενική συνέλευση των μελών ΔΕΠ του ιδρύματος αποφάσισε ομόφωνα επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις για τα τμήματα που διεξάγουν εξετάσεις και συγκεκριμένα να κηρύξει α) τριήμερη απεργία στις 17, 19 και 20 Φεβρουαρίου (Σάββατο, Δευτέρα, Τρίτη) και β) εκ νέου τριήμερη απεργία στις 21, 22 και 23 Φεβρουαρίου (Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή) και εξουσιοδοτεί το ΔΣ να τις προκηρύξει. Ανάλογη απόφαση πήρε και το Δ.Σ του Συλλόγου ΔΕΠ της Φιλοσοφικής σχολής του ΕΚΠΑ και με κατά πλειοψηφία απόφαση προκηρύσσει αποχή από τις διαδικτυακές εξετάσεις (εφόσον αυτές συνεχιστούν) και λαμβάνει ειδικές μέριμνες για να εξεταστούν οι επί πτυχίω φοιτητές/φοιτήτριες και οι φοιτητές/φοιτήτριες που εμπλέκονται σε προγράμματα ανταλλαγής.

 

Και ενώ το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια βρίσκεται σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης , οι φοιτητικές κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις συνεχίζονται για 6η εβδομάδα καθώς ακόμη πάνω από 150 Τμήματα σε όλη τη χώρα παραμένουν υπό κατάληψη. Οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων συνεχίζονται, οι διαδηλώσεις επίσης με νέο συλλαλητήριο να έχει προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη, 15/2 στα Προπύλαια, στις 12 το μεσημέρι.

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου ΔΕΠ Παντείου Πανεπιστημίου

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ Παντείου Πανεπιστημίου συνεδρίασε την Τρίτη 13/02/2024 με μαζική συμμετοχή 71 μελών του Συλλόγου και αποφάσισε ότι:

1. Εμμένει στην κατηγορηματική της αντίθεση στην πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ παραβιάζοντας απροκάλυπτα το άρθρο 16 του Συντάγματος.

2. Διατυπώνει την κάθετη αντίθεσή της στην φαλκίδευση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων και στην παράνομη και αντισυνταγματική κυβερνητική παρέμβαση να επιβάλει κατά γενική ομολογία διαβλητές διαδικτυακές εξετάσεις και καταδικάζει μεθοδεύσεις και πιέσεις που αντιβαίνουν αφενός στην ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελευθερία της διδασκαλίας, αφετέρου ποινικοποιούν την διαμαρτυρία

3. Δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην απαξίωση του δημόσιου πανεπιστήμιου και ότι τάσσεται σθεναρά υπέρ της προάσπισης του δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού χαρακτήρα του, σε συντονισμό με τους φοιτητικούς και άλλους συλλόγους.

4. Επιβεβαιώνει τη στάση της για κλιμάκωση των αγώνων με απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι την απόσυρση του αντισυνταγματικού νομοσχεδίου.

5. Οργανώνει δράσεις ενημέρωσης της κοινωνίας, της σχολικής κοινότητας, του γονεϊκού κινήματος και της κοινής γνώμης.

6. Διεκδικεί από την ΠΟΣΔΕΠ την κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την στήριξη της συνδικαλιστικής δράσης των μελών της.
Η απόφαση του Συλλόγου ΔΕΠ της Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, θεωρώντας ότι σε αυτήν την κρισιμότατη στιγμή για το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο απαιτείται η μέγιστη δυνατή ενότητα όλων των συνιστωσών της πανεπιστημιακής κοινότητας: Α) Καταδικάζει τις εισαγγελικές κλήσεις των πρυτανικών αρχών των πανεπιστημίων, καθώς και οποιαδήποτε μορφή αυταρχισμού απέναντι σε φοιτητές και διδάσκοντες. Β) Απαιτεί να μην κατατεθεί στη Βουλή και να μην ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο. Γ) Με κατά πλειοψηφία απόφαση προκηρύσσει αποχή από τις διαδικτυακές εξετάσεις (εφόσον αυτές συνεχιστούν) και λαμβάνει ειδικές μέριμνες για να εξεταστούν οι επί πτυχίω φοιτητές/φοιτήτριες και οι φοιτητές/φοιτήτριες που εμπλέκονται σε προγράμματα ανταλλαγής. Καλεί τους/τις συναδέλφους να είναι σε διαρκή εγρήγορση για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου, να διατηρήσουν την ενότητα και την αγωνιστικότητα που απαιτεί ο μακροχρόνιος αγώνας που ξεκινά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025