– Ανοίγει ο δρόμος της . Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη χθεσινή συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ξεκαθάρισε ότι παράνομες πράξεις σε πανεπιστήμια δεν θα γίνουν ανεκτές, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει το αυτονόητο: η διαγραφή των φοιτητών που.

Σύμφωνα με την Απογευματινή, στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τις πρυτανικές Αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, επισημαίνοντας ότι «σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν θα υπήρχε η ανοχή που επιδεικνύεται ορισμένες φορές για τέτοιου είδους φαινόμενα». «Δεν πάει άλλο», είναι το μήνυμα που στέλνει με τον πιο έντονο τρόπο η πανεπιστημιακή κοινότητα, θέλοντας να μπει τέλος στην ανοχή στη βία.

Έχουν σημειωθεί από εισβολές σε γραφεία, όπως στου πρύτανη του ΟΠΑ, Δ. Μπουραντώνη, και η προσπάθεια διαπόμπευσής του με ανάρτηση εικόνας ντροπής στο Διαδίκτυο με ταμπέλα που του κρέμασαν κουκουλοφόροι, έως και «χτίσιμο» πρυτάνεων στα γραφεία τους, ομηρίες και προπηλακισμοί. Παρόμοια επίσκεψη από ομάδα αγνώστων είχε δεχτεί και ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής, οι οποίοι έσπασαν τα γραφεία ψάχνοντάς τον στην Πρυτανεία, ενώ ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου είχε έρθει αντιμέτωπος με πολλά περιστατικά βίας και τραμπουκισμών εντός του πανεπιστημιακού χώρου. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητής Άγγελος Συρίγος δέχτηκε επίθεση το 2017 στο Πάντειο από τρεις νεαρούς και τραυματίστηκε, επειδή τόλμησε να κάνει παρατήρηση για γκράφιτι. Ο πρώτος δράστης καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλάκιση και ο δεύτερος σε 18 μήνες χωρίς αναστολή.

Τι προβλέπεται
Ανάλογα με τα πειθαρχικά παραπτώματα που κάνουν οι φοιτητές, μπορούν να καταλογιστούν και ποινές. Ο νόμος προβλέπει από έγγραφη επίπληξη και απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις έως προσωρινή ή οριστική απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας. Πειθαρχικά παραπτώματα για τους φοιτητές συνιστούν:

1. Η παραβίαση του αδιάβλητου των εξετάσεων.

2. Η λογοκλοπή ή η αποσιώπηση της άμεσης ή έμμεσης συνεισφοράς άλλων προσώπων στο αντικείμενο επιστημονικής ενασχόλησης ή έρευνας.
3. Η καταστροφή περιουσίας του ΑΕΙ, κινητής ή ακίνητης, που χρησιμοποιείται από το ΑΕΙ ή μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
4. Η παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ΑΕΙ, συμπεριλαμβανομένης τόσο της εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των µονοµελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισµού του.
5. Η χρήση των στεγασµένων ή ανοικτών χώρων, των εγκαταστάσεων, των υποδοµών και του εξοπλισµού του ΑΕΙ χωρίς την άδεια των αρµόδιων οργάνων του.

6. Η χρήση των στεγασµένων ή ανοικτών χώρων, των εγκαταστάσεων, των υποδοµών και του εξοπλισµού του ΑΕΙ για την εξυπηρέτηση σκοπών που δεν συνάδουν µε την αποστολή του, καθώς και η διευκόλυνση τρίτων για την τέλεση της πράξης αυτής.
7. Η υπαίτια και µε οποιονδήποτε τρόπο ρύπανση των στεγασµένων ή ανοικτών χώρων του ιδρύµατος, συµπεριλαµβανόµενης και της ηχορύπανσης.
8. Η χρήση απαγορευµένων ουσιών εντός του ΑΕΙ και η οποιαδήποτε συµβολή στη διακίνηση αυτών.
9. Η τέλεση οποιουδήποτε πληµµελήµατος ή κακουργήµατος, εφόσον συνδέεται µε τη φοιτητική ιδιότητα.

Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025