Πανεπιστήμια Self Test: Οι διαδικασίες εφαρμογής του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε φοιτητές, διδακτικό και λοιπό προσωπικό των ΑΕΙ με Κοινή Υπουργική Απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο υπεύθυνος της πρακτικής, κλινικής, εργαστηριακής άσκησης ή άσκησης πεδίου ή στο ύπαιθρο είναι υποχρεωμένος να διαπιστώνει ότι οι φοιτητές ή άλλα συμμετέχοντα πρόσωπα έχουν υποβληθεί στον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο, και ότι επιδεικνύουν κατά την προσέλευσή τους στον κατά περίπτωση χώρο διενέργειας των προαναφερθεισών ασκήσεων, τη δήλωση αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου.
Οι ανωτέρω υπεύθυνοι υποχρεούνται να μην επιτρέψουν την πραγματοποίηση των ανωτέρω ασκήσεων σε όσους από τους υπόχρεους
α) δεν έχουν υποβληθεί στη διενέργεια του υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου ή δεν επιδεικνύουν τη δήλωση αποτελέσματος ή
β) προσκομίζουν δήλωση ή βεβαίωση θετικού αποτελέσματος που προέκυψε από τη διενέργεια του διαγνωστικού ελέγχου.
Σε περίπτωση μη διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου ή μη επίδειξης της δήλωσης αποτελέσματος, ο φοιτητής λαμβάνει απουσία και ο αρμόδιος φορέας απαλλάσσεται από τυχόν υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης/αποδοχών για όσο χρονικό διάστημα δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις αυτές.
Σε περίπτωση μη διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου των υπόχρεων προσώπων , εφαρμόζεται αναλογικά το άρθρο 5 της υπό στοιχεία Δ1α/ ΓΠ.οικ 26390/24.4.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Επικρατείας «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας» (Β’ 1686).
1. Τα όργανα που είναι αρμόδια να διαπιστώσουν ότι οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό των σχολείων έχουν υποβληθεί στον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο, και ότι επιδεικνύουν κατά την προσέλευσή τους στον τόπο εργασίας τη δήλωση αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου, υποχρεούνται να μην επιτρέψουν την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας στα πρόσωπα αυτά, εφόσον:
α) δεν έχουν υποβληθεί στη διενέργεια του υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου ή δεν επιδεικνύουν δήλωση αποτελέσματος ή
β) προσκομίζουν δήλωση ή βεβαίωση θετικού αποτελέσματος που προέκυψε από τη διενέργεια του διαγνωστικού ελέγχου.
Η μη τήρηση των παραπάνω υποχρεώσεων συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τα αρμόδια όργανα.
2. Σε περίπτωση που οι υπόχρεοι δεν υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο ή δεν καταχωρίζουν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, η αρμόδια για θέματα προσωπικού υπηρεσία του φορέα προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την περικοπή των αποδοχών του υπόχρεου προσώπου λόγω υπαίτιας μη παροχής εργασίας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις εξαιτίας της μη συμμόρφωσης στα ανωτέρω.
3. Ειδικά για τους απασχολούμενους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους με τις παραπάνω υποχρεώσεις , η αρμόδια υπηρεσία του φορέα υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή εργασίας του απασχολούμενου για τον λόγο αυτό και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για όσο χρονικό διάστημα δεν συμμορφώνεται ο απασχολούμενος με τις υποχρεώσεις αυτές.
Ειδικότερα η νέα απόφαση για τη διαδικασία εφαρμογής του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε φοιτητές, διδακτικό και λοιπό προσωπικό των ΑΕΙ., προβλέπει τα εξής:
Άρθρο 1 Πεδίο εφαρμογής
Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, είναι υποχρεωτικός για τις ακόλουθες κατη- γορίες:
α) φοιτητές του τελευταίου έτους των προγραμμάτων σπουδών α’ κύκλου Τμημάτων/Σχολών Επιστημών Υγείας, που πραγματοποιούν κλινικές ασκήσεις,
β) φοιτητές του τελευταίου έτους και επί πτυχίω και μεταπτυχιακοί φοιτητές των προγραμμάτων σπουδών α’ και β’ κύκλου σε όλα τα Τμήματα/Σχολές, που πραγ-ματοποιούν πρακτική άσκηση με φυσική παρουσία από 10.5.2021,
γ) φοιτητές του πέμπτου και έκτου έτους, καθώς και επί πτυχίω των προγραμμάτων σπουδών α’ κύκλου Τμημάτων/Σχολών Ιατρικής, που πραγματοποιούν κλινική άσκηση από 15.5.2021,
δ) φοιτητές του τελευταίου έτους και επί πτυχίω και μεταπτυχιακοί φοιτητές των προγραμμάτων σπουδών α’ και β’ κύκλου σε όλα τα Τμήματα/Σχολές, που πραγματοποιούν κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις με φυσική παρουσία από 15.5.2021. Στις ασκήσεις αυτές περιλαμβάνονται και μαθήματα αθλητικών εφαρμογών (πρακτικών μαθημάτων) σε Τμήματα/Σχολές Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ατομικά και ομαδικά εργαστηριακά μαθήματα στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών, εικαστικά εργαστηριακά μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και των εφαρμοσμένων εργαστηρίων τους στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ασκήσεις πεδίου και ασκήσεις υπαίθρου,
ε) μέλη του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και μέλη του εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), του ειδικού τεχνικού εργαστηριακού προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) και του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (Ε.Ε.Π.).
Άρθρο 2 Υποχρεωτική διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 -Χρόνος διενέργειας του διαγνωστικού ελέγχου
1. Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται υποχρεωτικά μία (1) φορά την εβδομάδα και έως είκοσι τέσ- σερις (24) ώρες προ της πρώτης ημέρας προσέλευσης των υπόχρεων στους χώρους διεξαγωγής των ανωτέρω αναφερόμενων ασκήσεων. Ειδικώς, την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής, ο διαγνωστικός έλεγχος δύναται να διενεργηθεί εντός πέντε (5) ημερών από την έναρξη της άσκησης.
2. Κάθε αρμόδιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, υπουργείο ή φορέας αποστέλλει στην ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΗΛΕ- ΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «ΗΔΙΚΑ Α.Ε.» και στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημά- των Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τις ομάδες των υποχρεωτικά υποβαλλόμενων σε αυτοδιαγνωστική δοκιμασία ελέγ- χου προσώπων, όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 1. Η απαιτούμενη ταυτοποίηση των ανωτέρω στοιχείων διενεργείται από τη Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.. Υπεύθυνος επεξεργασίας των ανωτέρω δεδομένων ορίζεται η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, κατά τους ορισμούς του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016 (L 119), Γ.Κ.Π.Δ.) και του ν. 4624/2019 (Α’ 137), με σκοπό τον προσδιορισμό των υποχρεωτικά υποβαλλόμενων σε αυτοδιαγνωστική δοκιμασία ελέγχου προσώπων και τη διανομή αυτοδιαγνωστικού ελέγχου σε αυτούς.
3. Μετά από την ταυτοποίηση της παρ. 2, η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, η οποία είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, την ανά-πτυξη και την παραγωγική λειτουργία του Συστήματος Διαχείρισης αποθεμάτων διανομής και διάθεσης αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό COVID-19 και ηλεκτρονικής καταγραφής των δικαιούμενων αυτών, ενημερώνει το ανωτέρω σύστημα.
Άρθρο 3 Διαδικασία προμήθειας και διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 – Υποχρεωτική δήλωση του αποτελέσματος
1. Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), του προσωρινού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Π.Α.Μ.Κ.Α.) του άρθρου 248 του ν. 4782/2021 (Α’ 36) ή του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτο- ποίησης. Μαζί με τον δωρεάν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) παραλαμβάνονται και ενημερωτικά φυλλάδια.
2. Oι φοιτητές που δεν διαθέτουν Α.Μ.Κ.Α ή Π.Α.Μ.Κ.Α. Π.Α.Α.Υ.Π.Α., υποβάλλονται υποχρεωτικά σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) που προμηθεύονται με ίδια έξοδα.
3. Ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test) διενεργείται κατ’ οίκον και σύμφωνα με τις οδηγίες των ενημερωτικών φυλλαδίων.
4. Οι φοιτητές, εξαιρουμένων των φοιτητών της παρ. 2 που δεν διαθέτουν Α.Μ.Κ.Α., Π.Α.Μ.Κ.Α. ή Π.Α.Α.Υ.Π.Α., επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov. gr, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ), επιλέγουν την κατηγορία «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19» και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής αποτελέσματος, αφού αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (taxisnet), σύμ- φωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184). Οι φοιτητές που δεν μπορούν να αυθεντικοποιηθούν και ως εκ τούτου δεν δύνανται να υποβάλλουν τα αποτελέσματα ελέγχου στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων, συμπληρώνουν και υπογράφουν χειρόγραφα και υποχρεούνται να έχουν μαζί τους και να επιδεικνύουν κατά την προσέλευσή τους στον χώρο διεξαγωγής των ασκήσεων, τη δήλωση αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος που προσαρτάται στην παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της.
5. Οι υπόχρεοι, οι οποίοι υπάγονται στην περ. ε’ του άρθρου 1, επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr-ΕΨΠ), επιλέγουν την κατηγορία «Δήλωση αποτελέ- σματος self-test για δημόσιους υπαλλήλους» και, αφού αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (taxisnet), σύμφωνα με το άρ- θρο 24 του ν. 4727/2020, εισέρχονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 Test στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής.
6. Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι αρνητικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα δήλωση του αρνητικού αποτελέσματος, την οποία τα πρόσω- πα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 1 εκτυπώνουν και υποχρεούνται κατά την προσέλευσή τους στον χώρο διεξαγωγής των ασκήσεων, να την επιδεικνύουν, χωρίς να την παραδίδουν, στο αρμόδιο όργανο είτε ηλεκτρονικά είτε έγχαρτα. Οι φοιτητές της παρ. 2, που δεν διαθέτουν Α.Μ.Κ.Α. ή Π.Α.Μ.Κ.Α. ή Π.Α.Α.Υ.Π.Α., συμπληρώνουν και υπογράφουν χειρόγραφα δήλωση αρνητικού αποτελέσματος, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος που προσαρτάται στην παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της.
Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα δήλωση του θετικού αποτελέσματος, την οποία τα πρόσωπα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 1, εκτυπώνουν.
Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τα πρόσωπα του άρθρου 1, μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε δημόσια δομή, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο (rapid test ή PCR test). Μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, οι διαγνωσθέντες/είσες ως θετικοί/ες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.). Στα πρόσωπα της περ. ε) του άρθρου 1, χορηγείται η προβλεπόμενη στο πλαίσιο των ληφθέντων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19, αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού.
Αντί του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου, οι ανωτέρω δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας σε ιδιωτική δομή, η οποία γίνεται με επιβάρυνσή τους. Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης, η οποία αποτελεί δικαιολογητικό για να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό και ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ. Στα πρόσωπα της περ. ε’ του άρθρου 1, χορηγείται η προβλεπόμενη στο πλαίσιο των ληφθέντων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19, αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού. Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης, στην οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα, και τα πρόσωπα του άρθρου 1 προσέρχονται κανονικά στους χώρους διεξαγωγής των κλινικών, εργαστηριακών και πρακτικών ασκήσεων, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση κατά την προσέλευσή τους.
7. Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης της δήλωσης του θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος, τα πρόσωπα του άρθρου 1 μπορούν να συμπληρώσουν και να υπογράψουν χειρόγραφα τη σχετική δήλωση, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος Ι που προσαρτάται στην παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της.
8. Η αυθεντικοποίηση και η έκδοση και διαχείριση των ανωτέρω εγγράφων μέσα από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης γίνονται σύμφωνα με τα άρθρα 23 έως 29 του ν. 4727/2020.
9. Αντί του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, τα πρόσωπα του άρθρου 1 δύνανται να επιλέξουν τη διξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας, είτε δωρεάν σε δημόσια δομή στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα είτε με επιβάρυνσή τους σε ιδιωτική δομή. Η διεξαγωγή του διαγνωστικού ελέγχου του πρώτου εδαφίου γίνεται μία (1) φορά την εβδομάδα εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την προσέλευση του προσώπου στο χώρο διενέργειας των ασκήσεων. Εάν ο διαγνωστικός έλεγχος (rapid test ή PCR test) είναι αρνητικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δημόσια ή ιδιωτική δομή εξέτασης, με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα, οπότε και τα πρόσωπα του άρθρου 1 δύνανται να προσέλθουν στον χώρο διενέργειας των ασκήσεων, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση κατά την προσέλευσή τους. Εάν ο διαγνωστικός έλεγχος (rapid test ή PCR test) είναι θετικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης, η οποία αποτελεί δικαιολογητικό για να τεθούν τα πρόσωπα του άρθρου 1 σε κατ’ οίκον περιορισμό και ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ. Στα πρόσωπα της περ. ε’ του άρθρου 1, χορηγείται η προβλεπόμενη στο πλαίσιο των ληφθέντων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19, αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού.
10. Η δήλωση διατηρείται από τους υπόχρεους για μία εβδομάδα από την έκδοσή της και επιδεικνύεται εφόσον ζητηθεί από αρμόδιο όργανο ελέγχου.
Άρθρο 4 Διαδικασία ταυτοποίησης στοιχείων – Διαδικασία προμήθειας και διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 – Δήλωση αποτελέσματος για φοιτητές που είναι καταχωρημένοι στο Π.Σ.ΕΡΓΑΝΗ
Για τους φοιτητές που τα στοιχεία τους είναι καταχωρημένα στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για τη διαδικασία προμήθειας και διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 και τη δήλωση αποτελέσματος, ισχύουν όσα προβλέπονται στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.24525/18.4.2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Επικρατείας «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία» (Β’ 1588).
Άρθρο 5 Συνέπειες για τα υπόχρεα πρόσωπα
1. Ο υπεύθυνος της πρακτικής, κλινικής, εργαστηριακής άσκησης ή άσκησης πεδίου ή στο ύπαιθρο είναι υποχρεωμένος να διαπιστώνει ότι τα πρόσωπα του άρθρου 1 έχουν υποβληθεί στον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο, κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 2 και 3, και ότι επιδεικνύουν κατά την προσέλευσή τους στον κατά περίπτωση χώρο διενέργειας των προαναφερθεισών ασκήσεων, τη δήλωση αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου.
2. Οι ανωτέρω υπεύθυνοι υποχρεούνται να μην επιτρέψουν την πραγματοποίηση των ανωτέρω ασκήσεων σε όσους από τους υπόχρεους του άρθρου 1, α) δεν έχουν υποβληθεί στη διενέργεια του υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου ή δεν επιδεικνύουν την προβλεπόμενη στο άρθρο 3, δήλωση αποτελέσματος ή β) προσκομίζουν δήλωση ή βεβαίωση θετικού αποτελέσματος που προέκυψε από τη διενέργεια του διαγνωστικού ελέγχου.
3. Σε περίπτωση μη διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου ή μη επίδειξης της προβλεπόμενης στο άρθρο 3 δήλωσης αποτελέσματος, ο φοιτητής λαμβάνει απουσία και ο αρμόδιος φορέας απαλλάσσεται από τυχόν υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης/αποδοχών για όσο χρονικό διάστημα δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις αυτές.
4. Σε περίπτωση μη διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου των προσώπων της περ. ε’ του άρθρου 1, εφαρμόζεται αναλογικά το άρθρο 5 της υπό στοιχεία Δ1α/ ΓΠ.οικ 26390/24.4.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Επικρατείας «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας» (Β’ 1686).
5. Σε κάθε περίπτωση οι ανωτέρω υπεύθυνοι ή αρμόδια υπηρεσία του φορέα υποχρεούνται να ενημερώνουν τα υπόχρεα πρόσωπα του άρθρου 1, με κάθε πρόσφορο μέσο, για τις υποχρεώσεις τους και τις συνέπειες μη συμ- μόρφωσής τους με αυτές.
Άρθρο 6 Ζητήματα προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα
1. Για τους σκοπούς εφαρμογής του άρθρου 3, η ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «ΗΔΙΚΑ ΑΕ» ενεργεί υπό την ιδιότητα του Υπευθύνου Επεξεργασίας σύμφωνα με τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016 (L 119), Γ.Κ.Π.Δ.) και του ν. 4624/2019 (Α’ 137). Η ανώνυμη εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου με την επωνυμία «ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Α’ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ Α.Ε.» και διακριτικό τίτλο «ΕΔΥΤΕ ΑΕ» ορίζεται ως Εκτελούσα την επεξεργασία, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 28 του Γ.Κ.Π.Δ.. Αμφότεροι οφείλουν να τηρούν όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Γ.Κ.Π.Δ. και τον ν. 4624/2019. Η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων από την ΕΔΥΤΕ ΑΕ διέπεται από Μνημόνιο Συνεργασίας που καταρτίζεται μεταξύ της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και της ΕΔΥΤΕ ΑΕ, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 28 του Γ.Κ.Π.Δ.. Κατά την επεξεργασία των δεδομένων λαμβάνονται τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την ασφάλεια αυτών και τα οποία αναφέρονται αναλυτικά στο Μνημόνιο που θα συναφθεί κατά τα ανωτέρω.
2. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία τυγχάνουν επεξεργασίας, περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα προκειμένου να υλοποιηθούν οι διατάξεις της παρούσας και της σχετικής νομοθεσίας επί τη βά- σει της οποίας εκδίδεται και αφορούν στα πρόσωπα που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 1 της παρούσας.
3. Τα προσωπικά δεδομένα που θα υποβληθούν σε επεξεργασία είναι τα ακόλουθα: α) ονοματεπώνυμο, β) όνομα πατρός, γ) όνομα μητρός, δ) ημερομηνία γέννησης, ε) αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), στ) ημερομηνία διεξαγωγής αυτοδιαγνωστικού ελέγχου ζ) αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού ελέγχου και η) ημερομηνία δήλωσης.
4. Το σύνολο των δεδομένων που καταχωρίζεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr διαγράφεται οριστικά μετά την πάροδο επτά (7) ημερών από την καταχώριση.
5. Σκοπός της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων είναι η υποχρεωτική καταχώριση και ηλεκτρονική διαχείριση των αποτελεσμάτων της αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό COVID-19, των υπαγόμενων προσώπων του άρθρου 1, όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4790/2021 (Α’ 48) και σύμφωνα με τα άρθρα 46 και 96 του ν. 4790/2021 και το άρθρο 27 του ν. 4792/2021.