Μετά τους πτυχιούχους των της χώρας, ήρθε η στιγμή, που και οι του εξωτερικού μπορούν να αποκτούν ψηφιακά την αναγνώριση των τίτλων από τον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) και μάλιστα σε ένα βάθος χρόνου 35 ετών.

Τη δυνατότητα παροχής ψηφιακών τίτλων έχουν ήδη 20 ελληνικά πανεπιστήμια και τώρα μπορούν να έχουν την ίδια ευκαιρία και οι πτυχιούχοι του εξωτερικού μέσω της πλατφόρμας .

Συνολικά, αναρτήθηκαν 180.000 ολοκληρωμένες πράξεις αναγνώρισης του ΔΙΚΑΤΣΑ/ΔΟΑΤΑΠ, που διατρέχουν την περίοδο των τελευταίων 35 ετών.

Όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο ΔΟΑΤΑΠ, πλέον ο κάτοχος πράξης αναγνώρισης μπορεί να εκδίδει πιστοποιητικό με όλα τα στοιχεία της πράξης αναγνώρισης, με μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του gov.gr που εξασφαλίζει τη γνησιότητα του εγγράφου. Με τον τρόπο αυτό οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το αποστείλουν ηλεκτρονικά, αλλά και να το εκτυπώσουν, ώστε να το καταθέσουν έγχαρτα.

Η διαλειτουργικότητα αυτή θα οδηγήσει σε μείωση χιλιάδων εργατοωρών τόσο στον ΔΟΑΤΑΠ όσο και στις υπηρεσίες του Δημοσίου, αλλά και για τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους. Ενδεικτικά, μόνον το 2023, εκδόθηκαν από τον ΔΟΑΤΑΠ 5.027 βεβαιώσεις γνησιότητας, που αφορούσαν σε 9.450 πράξεις αναγνώρισης, κατόπιν αιτήματος φορέων, κυρίως του Δημοσίου και του Α.Σ.Ε.Π. Η ψηφιοποίηση του αρχείου και η ανάπτυξη ψηφιακού περιβάλλοντος, κατάλληλου για τη μετάπτωσή του στη διαλειτουργικότητα, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου ΕΣΠΑ του ΔΟΑΤΑΠ. Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγινε από τον ΔΟΑΤΑΠ, την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΜΑΕ) και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), με την υποστήριξη των Υπουργείων Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τα στοιχεία των πολιτών και των πιστοποιητικών αντλούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του ptyxia.gov.gr είναι επίσης διαθέσιμοι τίτλοι σπουδών 20 Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας. Για να αποκτήσετε ηλεκτρονικά τον τίτλο Θα χρειαστείτε: Τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και τον ΑΜΚΑ σας. Το πτυχίο ή το αντίγραφο της Πράξης που θα εκδώσετε έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα και μπορείτε: Είτε να το αποστείλετε ηλεκτρονικά, είτε να το εκτυπώσετε και να το καταθέσετε ως έγχαρτο.
Ποια πανεπιστήμια δίνουν «ηλεκτρονικά πτυχία»

Μέσω του ptyxia.gov.gr διατίθενται πλέον ηλεκτρονικά περισσότεροι από 500 χιλιάδες τίτλοι σπουδών και έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 50 χιλιάδες αντίγραφα. Στο ptyxia.gov.gr διαθέτουν σήμερα τα πτυχία τους, τα ακόλουθα 20 Ιδρύματα:

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Διεθνές Πανεπιστήμιο Της Ελλάδας
Εθνικό Και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ)
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ)
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Πανεπιστήμιο Πατρών
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης
Πολυτεχνείο Κρήτης
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

 

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ