Μέτρα τα οποία θα κρατήσουν κλειστές τις πόρτες των πανεπιστηµίων για χιλιάδες υποψηφίους τα επόµενα χρόνια, µε κυρίαρχα αυτό της επαναφοράς της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τον καθορισµό των εισακτέων από τα ίδια τα πανεπιστήµια, ανακοίνωσε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραµέως.
Μάλιστα τα πανεπιστήµια, όπως είπε η υπουργός, θα µπορούν, εφόσον θέλουν, να καθορίζουν βάση εισαγωγής υψηλότερη της ελάχιστης. Τα ίδια τα ιδρύµατα δηλαδή θα βάζουν µόνα τους «κόφτη» στους εισακτέους.
Κεραμέως: Τα πανεπιστήμια θα καθορίζουν τις βάσεις εισαγωγής
Η βάση του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ είχε καθιερωθεί το 2006, επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου, και καταργήθηκε το 2009 από την Αννα Διαµαντοπούλου. Εκείνες τις χρονιές έµειναν εκτός ΑΕΙ πάνω από 60.000 υποψήφιοι και δεκάδες χιλιάδες θέσεις έµειναν κενές, κυρίως στα ΤΕΙ, σύμφωνα με το Έθνος. Αυτό σηµαίνει ότι εάν εφαρµοστεί από του χρόνου «πλαφόν» για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ταυτόχρονα µειωθεί ο αριθµός των εισακτέων -αφού τα πανεπιστήµια συνήθως ζητούν πολύ λιγότερους υποψηφίους από αυτούς που τελικά τους «επιβάλλει» το υπουργείο Παιδείας να πάρουν-, η είσοδος στα ΑΕΙ θα είναι εφικτή για περιορισµένο αριθµό νέων.
Κεραμέως: Αλλάζει ο τρόπος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια
Οι υπόλοιποι θα κληθούν να αναζητήσουν λύσεις σε άλλες δοµές εκπαίδευσης και στην επαγγελµατική κατάρτιση, καθώς και στα ιδιωτικά κολέγια και πανεπιστήµια εφόσον µπορούν να ανταποκριθούν οικονοµικά. Οσον αφορά στους φοιτητές, επανέρχεται το ν+2, δηλαδή καθιερώνεται ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών, πλην εξαιρέσεων. Η αξιολόγηση θα αφορά όλο το φάσµα της εκπαίδευσης, µαζί και τους εκπαιδευτικούς, καθώς και τα ΑΕΙ, τα οποία θα χρηµατοδοτούνται ανάλογα µε τα αποτελέσµατα της αξιολόγησης.