Στις 2, 3 & 4 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε το Πανελλήνιο Συνέδριο «Η Δημιουργικότητα και η Καινοτομία στην εκπαιδευτική πράξη: με αφετηρία τη μακρόχρονη εμπειρία των Πειραματικών & Πρότυπων Σχολείων».
Το Συνέδριο συνδιοργάνωσαν: το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, η Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων και το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Ε.Κ.Π.Α.
Στο Συνέδριο έλαβαν μέρος εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα, τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ υπήρξαν και συμμετοχές από τμήματα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν πολλοί εκπαιδευτικοί (ο αριθμός τους υπερβαίνει κατά πολύ τους 200). Στις 23 συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια και αναγνώστηκαν 100 εισηγήσεις 205 εισηγητών/εισηγητριών, με ποικίλες θεματικές: Ανθρωπιστικές επιστήμες, Φυσικές επιστήμες, Κοινωνικές επιστήμες, Μαθηματικά, Τεχνολογία, Τέχνη-Πολιτισμός κ.α. Πολλοί/πολλές από τους εισηγητές/εισηγήτριες είναι εκπαιδευτικοί των Πρότυπων & Πειραματικών σχολείων. Οι εισηγήσεις θα συγκεντρωθούν σε ηλεκτρονικό τόμο πρακτικών ώστε να είναι προσβάσιμες από την εκπαιδευτική κοινότητα.
Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου χαιρετισμούς απεύθυναν ο κ. Γεράσιμος Κουζέλης, Πρόεδρος του ΙΕΠ, ο κ.Δημήτριος Ψύλλος (Πρόεδρος της ΔΕΠΠΣ), η κ.Δήμητρα Μακρυνιώτη (Πρόεδρος του ΤΕΑΠΗ-ΕΚΠΑ). Κεντρικοί ομιλητές ήταν: ο κ.Παύλος Χαραμής (Αντιπρόεδρος του ΙΕΠ), η κ. Καλλιρρόη Παπαδοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ-ΕΚΠΑ), ο κ.Αλιβίζος Σοφός, Πρόεδρος του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και η κ. Ευστρατία Σοφού, λέκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τη δεύτερη ημέρα στην ολομέλεια του συνεδρίου μίλησε η κ. Χρύσα Σοφιανοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, στην οποία έλαβαν μέρος: ο κ. Γεράσιμος Κουζέλης, ο κ. Δημήτριος Ψύλλος, ο κ. Βασίλειος Τσελφές (ομότιμος καθηγητής του ΤΕΑΠΗ-ΕΚΠΑ και μέλος της ΔΕΠΠΣ) και ο κ. Ιωάννης Ρουσσάκης (επίκουρος καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος του ΔΣ του ΙΕΠ).
Πρόθεση των διοργανωτών/διοργανωτριών είναι το Συνέδριο να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα (με διοργάνωση ετήσια ή διετή) και κυρίως να αποτελέσει έναυσμα για την προώθηση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας στον χώρο της εκπαίδευσης. Σκοπός είναι η υποστήριξη των εκπαιδευτικών που επιθυμούν να ακολουθήσουν καινοτόμες διαδρομές και η διάχυση αντίστοιχων καλών πρακτικών στα σχολεία.