ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Στη Βουλή οδεύει τις προσεχείς ημέρες η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα εφαρμοστεί από το 2020. Τα βασικά σημεία του συστήματος δεν απέχουν ιδιαίτερα από την πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) που συζητήθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Βασικό κριτήριο για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα είναι το απολυτήριο λυκείου, το οποίο ωστόσο οι μαθητές θα αποκτούν με εξετάσεις πανελλαδικού τύπου σε τουλάχιστον τέσσερα μαθήματα. Πάντως, και στη νέα εκδοχή του σχεδίου διατηρούνται τα «αγκάθια» που προκαλούν αντιδράσεις.
Ειδικότερα, τις επόμενες ημέρες σχεδιάζεται να γίνει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η παρουσίαση των βασικών σημείων του νομοσχεδίου για το λύκειο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Ωστόσο, το αναλυτικό σχέδιο θα παρουσιαστεί μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου, για να μείνουν έως τότε ανεπηρέαστοι οι φετινοί υποψήφιοι, με δεδομένο ότι το θέμα του εξεταστικού συστήματος προκαλεί εντάσεις και πολεμική στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου.
Το νέο σύστημα σύμφωνα με πληροφορίες από την kathimerini.gr θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που θα διεκδικήσουν μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2020. Το υπουργείο διατηρεί τα βασικά σημεία της πρότασης του ΙΕΠ σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών της Α΄ Λυκείου, το οποίο θα αντανακλά τα βασικά χαρακτηριστικά τόσο της αντίστοιχης τάξης του Γενικού Λυκείου όσο και αυτής του Τεχνικού-Επαγγελματικού, ώστε οι μαθητές να εξοικειωθούν με τα γνωστικά αντικείμενα και των δύο τύπων και να επιλέξουν τι τους ταιριάζει καλύτερα.
Στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου θα μειωθεί ο αριθμός των μαθημάτων (σήμερα 18 στη Β΄ και 15 στη Γ΄ Λυκείου), ενώ για εμβάθυνση και αποτελεσματική διδασκαλία τα μαθήματα θα διδάσκονται σε δύο συνεχόμενες διδακτικές ώρες (των 45 λεπτών). Επίσης, έχει προταθεί να μεταβληθεί ο τρόπος αξιολόγησης (π.χ. υιοθέτηση πρακτικών της περιγραφικής αξιολόγησης, έλεγχος πολλαπλών και σύνθετων ικανοτήτων).
Ο βαθμός της Β΄ Λυκείου δεν θα μετράει στην εισαγωγή στα ΑΕΙ, ενώ οι μαθητές θα εξετάζονται σε τουλάχιστον τέσσερα μαθήματα για την απόκτηση του απολυτηρίου.
Η πρόταση αυτή, βέβαια, συναντά αντιρρήσεις, κατ’ αρχήν από την πλευρά των καθηγητών επαγγελματικής εκπαίδευσης που μιλούν για υποβάθμισή της. Παράλληλα, γρίφο αποτελεί το μάθημα των Θρησκευτικών. Θέση της Εκκλησίας είναι ότι το μάθημα πρέπει να παραμείνει υποχρεωτικό έως και τη Γ΄ Λυκείου. Στην περίπτωση αυτή, ο βαθμός του θα πρέπει να μετράει για το απολυτήριο.
Το ίδιο ζήτημα φέρεται να έχει τεθεί και για το μάθημα της Ιστορίας. Προς το παρόν, το ΙΕΠ δεν έχει παρουσιάσει νέα προγράμματα σπουδών για το μάθημα σε Β΄ και Γ΄ Λυκείου, με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτήματα για τη θέση της Ιστορίας στις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου.
Επαναληπτικές Πανελλαδικές 2017: Στη Βουλή η τροπολογία
Πανελλήνιες 2017: Το πρόγραμμα των πανελλαδικών και οι εισακτέοι
Η Εγκύκλιος που ρυθμίζει θέματα διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων των ΓΕΛ